Vrt je živ organizem, ki se nenehno spreminja

Jasna Marin Jasna Marin
11.03.2024 04:00

V toplih dneh in večerih se pogosto selimo iz dnevne sobe na teraso ali vrt. Ne glede na velikost zunanjega prostora je bistveno, da poskrbimo za harmonično urejenost okolice in elementov, ki tvorijo vrt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gervi/Hot Spring

Vrtni elementi, ki ustvarjajo udobno vzdušje in zagotavljajo občutek varnosti, so ključni za doživetje domačega vrta kot razširitve dnevne sobe ali jedilnice na prostem. Med njimi so ograje, ki zagotavljajo občutek varnosti, terasa, ki nas povezuje z notranjostjo hiše, letna kuhinja, bazen. Seveda pa je treba vrt v prvi vrsti pravilno načrtovati in zasnovati.

Pri oblikovanju vrtnega prostora je smiselno obravnavati večino izzivov že v fazi načrtovanja, saj nam to omogoča, da predvidimo razvoj vrta in se izognemo morebitnim težavam, ki bi se lahko pojavile v prihodnosti. Idealno je, da se oblikovanje vrta in načrtovanje hiše izvajata vzporedno, saj nam to omogoča, da učinkovito izkoristimo vrtni prostor in njegove značilnosti ter ga prilagodimo našim potrebam in željam.


Guardi Slovenija

Najprej načrtovanje na papirju

Pri projektu ureditve vrtnega prostora se soočamo s tremi med seboj povezanimi dejavniki: načrtovanjem, izvedbo in vzdrževanjem.

Prva in najpomembnejša faza je torej načrtovanje, vendar je načrt brez kakovostne izvedbe nezadosten. Da bo vrt prijeten in privlačen v vseh letnih časih ter ob različnih fazah njegovega razvoja, je ključno redno vzdrževanje, saj je vrt, za razliko od notranjih prostorov, živ organizem, ki se vseskozi spreminja. Temu dejstvu je treba prilagoditi tudi načrtovanje, saj vrt dobi svojo končno podobo šele po nekaj letih, medtem ko ureditev notranjih prostorov zaživi takoj.

Za ustvarjanje vrtnega prostora so ključni prvi koraki načrtovanja, ki vključujejo analizo obstoječega stanja vrta in potreb uporabnika. Šele na podlagi teh podatkov lahko začnemo urejati vrtni prostor, ki mora v kar največji meri zadostiti potrebam lastnikov. Pri urejanju vrtov je treba upoštevati prostor za druženje, rekreacijo, igro ali pa morda gojenje vrtnin in zelišč. Pravilno načrtovanje in postavitev teh elementov lahko izboljšata izkušnjo uporabnikov vrta in omogočita, da se prostor izkoristi na najboljši možen način.

Sledi ustvarjalna faza načrtovanja, kjer z uporabo različnih materialov, rastlin in oblikovalskih načel iščemo ideje za oblikovanje vrta. Cilj je najti rešitev, ki je vizualno privlačna, uporabna in kjer so posamezni elementi usklajeni v skladno celoto.
Nato se idejna rešitev prenese v fazo, kjer se odločamo o uporabi materialov za vrtne površine, izboru drevesnih vrst, postavitvi ograje, ustvarjanju vizualnih pregrad. 

Ko so stvari rešene na papirju in je načrt pripravljen, pride na vrsto izvedba. Ta se lahko izvaja postopoma ali naenkrat, vendar je vedno bolje imeti dober načrt, ki služi kot osnova za postopno izvajanje, kot pa se lotiti ureditve vrta brez jasne strategije.

Razumevanje, kje so na vrtu kakšne mikroklimatske razmere, je temelj pri izbiri rastlin in načrtovanju zasaditev.
Shutterstock



Shutterstock

Upoštevanje prostora in hiše

Pri izbiri materialov in rastlin za vrt je ključno upoštevati dve področji:

• Naravne lastnosti okolja, kot so oblika in velikost zemljišča, relief ter obstoječe rastlinstvo - pa tudi značilnosti tal in stopnja hrupa.

• Lastnosti hiše, kot so njena orientacija, tlorisna zasnova in značilnosti fasade. Posebno pozornost namenjamo tudi razgledom, ki se odpirajo iz hiše navzven - in obratno.

Pri analizi obstoječega zemljišča je ključno, da smo izjemno natančni, saj to služi kot temelj za vse nadaljnje odločitve. Vsak vrt ima svoje posebne mikroklimatske pogoje. Na sončnih in zaščitenih legah ter ob južnih pobočjih in ob zidovih hiš lahko pričakujemo višje temperature, medtem ko so severne in odprte lege ob močnih vetrovih bolj izpostavljene nižjim temperaturam. Razumevanje, kje so na vrtu kakšne mikroklimatske razmere, je temelj pri izbiri primerne lokacije in opreme bivalnih prostorov.

Pomembno je tudi upoštevati letni čas, saj so temperature lahko zelo različne; kjer je spomladi prijetno toplo, je lahko poleti že precej vroče. Temperatura igra bistveno vlogo tudi pri izbiri rastlin, saj imajo različne potrebe glede na rastišča. Na vrtu moramo preučiti tudi dnevno osončenost v različnih letnih časih in kako so osončeni notranji prostori.


Če je letna kuhinja pod streho, se bo sezona priprave jedi na prostem raztegnila skoraj na celo leto.
Dukin

Ne del po del, načrtovati je treba celoto

Vrt naj se vselej načrtuje kot celota. Dejstvo pa je, da bodo bolj pogosto uporabljeni deli vrta zahtevali večjo pozornost in prilagoditve. Če radi pripravljate jedi na prostem, bo treba več pozornosti nameniti letni kuhinji. Imate majhne otroke? Potem bo zanje treba zagotoviti ustrezno igralno površino na prostem. Če imate hišnega ljubljenčka, je ključno prilagoditi vrt tudi njegovim potrebam. Če radi zbirate okrasne rastline, boste potrebovali poseben kotiček zanje. Ali razmišljate o bazenu ali pridelavi lastne hrane? V takih primerih bo vaš vrt zahteval specifično načrtovanje, izvedbo in vzdrževanje.

Vrtne poti zagotavljajo lažjo prehodnost in dodajajo strukturo, estetiko ter funkcionalnost celotnemu zunanjemu prostoru.
Shutterstock



Remax

Pridelovalni vrt

Povprečna velikost slovenskega vrta žal ne omogoča pridelave količin hrane, ki bi nam na kakršenkoli način zagotavljala prehransko neodvisnost. Pri pridelavi hrane, ki na naše veselje postaja vedno bolj pogosta želja in svojevrsten trend, je zato treba biti pozoren predvsem na izbiro vrtnin, sadnega drevja in grmičevja, ki je hkrati koristno in privlačno. "Sadno drevo je lahko lepo umeščeno v okrasni nasad, skladno urejene zelenjavne grede pa se lahko zelo dobro umestijo med trajne okrasne nasade, po želji celo skrijejo v kakšen kot ali na rob okrasnega vrta. Predvsem pa se je treba zavedati, da zelenjavni vrt, če želimo, da bo tudi na pogled lep in urejen, potrebuje veliko pozornosti in vzdrževanja. Veliko je poskusov, da bi zasnovali pridelovalne vrtove tako, da njihovo vzdrževanje lastnikom ne vzame veliko časa. Kljub vsemu zelenjavnega vrta brez vzdrževanja, vrtnarske roke ni.

Z visokimi gredami lahko učinkovito izkoristimo razpoložljiv prostor, hkrati pa omogočajo boljši nadzor nad rastlinami in optimalne pogoje za njihovo rast.
Shutterstock


V slovenskih vrtovih se pogosto soočamo z izzivom, saj povprečna velikost ne omogoča popolne prehranske neodvisnosti. Kljub temu pa se vedno več ljudi odloča za pridelavo lastne hrane, kar postaja prava strast in trend. Pri izbiri rastlin za pridelavo hrane je ključno, da združimo koristnost in estetiko. Sadna drevesa, denimo tista s stebričasto rastjo, lahko uporabimo tudi kot okrasni element, medtem ko lahko zelenjavne grede spretno vključimo v trajne nasade ali jih nekoliko skrijemo na robu vrta. Za urejenost in lepoto zelenjavnega vrta je potrebne veliko pozornosti in skrbnega vzdrževanja.

S pravilnim načrtovanjem in uporabo kreativnih rešitev lahko ustvarimo vrtove, ki so ne le lepi na pogled, s pridnimi rokami lastnikov ali vrtnarjev pa vrtovi postanejo tudi prijetni za uporabo in bivanje.

Zaradi posebne rasti stebričasto sadno drevje zavzame manj prostora kot običajna sadna drevesa, kar je idealno za manjše vrtove.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta