(FOTO) Tako suhi zid spremenite v živobarvno prizorišče

Jasna Marin
22.05.2021 14:00
Kamniti zidovi bi lahko bili precej bolj privlačni in barviti, če bi med kamni rasle primerne rastline.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Marin

Za lažje vzdrževanje vrta lahko pobočja oblikujemo v terase in v ta namen na prehodu z nižjega na višji teren zgradimo suhi zid iz kamnov. Takšen zid bo videti zelo naraven, če uporabimo kamenje iz bližnje okolice in če v fuge med kamni posadimo rastline.

Ustrezen naklon in prava globina

Zid mora biti zgrajen s približno 15-odstotnim naklonom proti pobočju - to pomeni, da če je zid visok en meter, se mora nagibati nazaj za 15 cm. Za zid, ki bo visok približno meter, je treba izkopati približno 25 cm globok jarek, v katerega nasujemo drobir in nato na vrh polagamo kamne. V spodnjo vrsto zlagamo največje kamne, ki jih polagamo pet do deset centimetrov globoko v zemljo, z rahlim nagibom proti brežini (delno naj bodo vkopani v pobočje).
{api_embed_photo}658518{/api_embed_photo}

Sajenje v špranje

Med kamni mora biti dovolj prostora, da vanje lahko posadimo sejančke ali drobne sadike, ki so rasle v multiploščah, saj imajo te manjše korenine od rastlin v lončkih. Preden sadike posadimo, koreninice na dnu nekoliko potrgamo, da se bodo hitreje in bolje vrasle v steno. Špranje med kamni nato napolnimo z mešanico zemlje in mivke.
{api_embed_photo}658524{/api_embed_photo}

Primerne rastline

V plitve jamice na sončni strani bo najbolje zasaditi nižje trajnice z manj raščavimi koreninami, kot so rastline za skalnjake in sredozemska zelišča. Primerne rastline so: avbrecija, iglasta plamenka, netresk, dobra misel (Origanum vulgarum), naskalni mleček (Euphorbia myrsinites), kamnokreči, sončece (Helianthemum), skalni jetičnik (Veronica fruticans), za poletje klinčki (Dianthus deltoides), timijan, za jesensko cvetenje pa dresen in hermelika. Priporočljivo je kombinirati rastline, katerih cvetovi se med seboj barvno ujemajo, in tudi sicer z barvami ne pretiravajmo, sicer bi lahko zasnova učinkovala neurejeno.
{api_embed_photo}658527{/api_embed_photo}
{infobox-gray_full}160602{/infobox-gray_full}
{api_embed_photo}658516{/api_embed_photo}
{api_embed_photo}658525{/api_embed_photo}
{api_embed_photo}658526{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta