Vrtna zelišča, ki imenitno dopolnijo okus sladoleda

Jasna Marin Jasna Marin
25.08.2021 04:00
Ste že kdaj poskusili sladoled z zelišči? Prav sveže zeli naredijo iz te poletne sladice pravo poslastico.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Lističi, polni vitaminov in mineralov, ohranijo vitalno moč tudi v sladoledu, tako zdrave snovi med sladkanjem pristanejo v našem organizmu.

Poletje je idealen čas za zeliščne sladolede, ker so tedaj poživljajoča eterična olja v zeliščih najmočnejša. Kdor ima svoj vrt, naj cela stebla, liste in cvetove zelišč nabira dopoldne. Tedaj snovi, ki jih vsebujejo zelišča, učinkujejo najmočneje.


Shutterstock

Rožmarin

Sredozemsko zelišče daje sladkemu slivovemu sladoledu prav posebno, ekstravagantno noto. Rožmarin med drugim vsebuje karnozojsko kislino, ki pomaga krepiti spomin. Zaradi terpenov učinkuje rožmarin tudi antibakterijsko, razstrupljevalno, krepčilno in poživljajoče. Sladoledu lahko dodate cvetove in lističe.

Shutterstock

Citronka

Okus poletja v vsej polnosti začutimo tudi, če si privoščimo kepico jogurtovega sladoleda z malinami in citronko. Sladkost rdečih sadežev, kiselkast okus jogurta in citronasta aroma zelišč ustvarijo neverjetno osvežujočo sladico. Če zelene suličaste liste citronke le malo podrgnete z rokami, se začnejo od njih širiti opojne vonjave. Citronka pomaga pri težavah s prebavo in tudi pri motnjah spanja, pa naj se to, glede na njene poživljajoče sestavine, sliši še tako neverjetno.

Shutterstock

Sivka

Nasprotno od rožmarina imajo sivkini cvetovi pomirjujoč učinek - kdor je po naravi nervozen, ga bo morebiti pomiril sladoled s sivko in borovnicami. Vijolični cvetovi sivke delujejo antiseptično in pomagajo proti napenjanju in revmi. Kislost borovnic in nežen, nekoliko grenak okus sivkinih cvetov naredijo iz sladoleda precej nenavadno poletno delikateso.

Shutterstock

Meta in čokolada

Zelišča tvorijo okusen duet tudi s čokolado - najboljši dokaz za to je metin sladoled s koščki čokolade. Zdi se, da okus mlečne čokolade še dodatno okrepi hladilni in krepčilni učinek metinih listov. Mentol, ki ga vsebuje meta, ne poskrbi samo za svež dah, temveč tudi spodbuja delovanje različnih delov možganov. Poprova meta poskrbi za mentalno svežino, hkrati pomaga odpraviti glavobol, migreno, vrtoglavico in slabost.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta