Vrtnarjenje brez bolečin: Kaj storiti, da se zaradi čepenja pri urejanju gredic ne pojavijo bolečine v sklepih?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
05.03.2021 04:00
Sajenje okrasnega cvetja, zelenjave, odstranjevanje plevela, košnja trave: na vrtu dela nikoli ne zmanjka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanovanja z manjšim vrtom so še posebej dobrodošla za starejše, ki se preselijo iz prevelikih hiš, kjer so živeli desetletja. Zaplata zemlje jim omogoča, da ohranijo stik z naravo.
Profimedia
Shutterstock
Azimages - Stock.adobe.com

Vrtnarjenje za marsikoga ni delo, ampak hobi. Vendar lahko ta hobi obremeni sklepe. Pogosto čepenje v vrtu ni priporočljivo, saj lahko pride do vnetja sklepov. Kako to preprečiti?

Vrtičkanje v visokih gredah

Na vitalnost sklepov vpliva ustrezna prehrana, obogatena z zelenjavo, priporočljivi so tudi polnozrnati izdelki, veliko kolagena, ki se nahaja v koži, kosteh, hrustancu in vseh vezivnih tkivih, pa pridobimo tudi z uživanjem rib in rastlinskih olj. Dr. Gunter Lemmnitz, nemški znanstvenik, pravi, da prav kolagen močno prispeva k zdravju sklepov. Poskrbi za izboljšano gibljivost ter zmanjša bolečine ob preobremenjenosti. Pred vsakim vrtnarjenjem priporoča, da se ogrejete z razgibavanjem in tako v telesu zaženete cirkulacijo krvi. Pri klečanju v vrtu so vam lahko v pomoč posebne preproge ali blazine, prijazne do kolen, prav pridejo tudi nizke klopi. Ko nekaj časa delate na vrtu, je dobro, da po nekaj minutah čepenja vstanete in se sprehodite ali potelovadite, še svetuje Lemmnitz.

AZImages - stock.adobe.com

Vrtičkanje priporoča v danes vse bolj priljubljenih visokih gredah, kjer se ni treba sklanjati ali čepeti, ampak lahko vrtnarjenje opravite v stoječem položaju. Tudi lončnice lahko presajate na mizi, ki jo postavite na vrtu ali terasi.

Profimedia

Ergonomično orodje

Lemmnitz svetuje jemanje zdravil le v nujnih primerih, ko so bolečine v sklepih močne. Pri tem se je treba nemudoma po pomoč obrniti tudi k zdravniku, z delom na vrtu pa odnehati, dokler bolečina ne izgine. Vsem, ki imajo pogoste bolečine v sklepih, pa nemški strokovnjak svetuje, da se izogibajo dvigovanju težkih bremen in pri prenašanju večjih in težjih stvari uporabljajo samokolnico. Pri ostalih vrtnih opravilih pa vrtno orodje z ergonomskimi ročaji ali mehanizmi.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta