Vsaka posoda ni za vsako kuhališce. Kako izbrati pravo?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
31.08.2020 02:00

Pred leti so gospodinje kuhale in pekle v velikih in precej okornih železnih posodah. Danes jim je delo v kuhinji olajšano s posodo iz različnih materialov, različnih velikosti in oblik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Izbira posode za kuhanje, pečenje in druge oblike priprave hrane lahko vpliva na hranilno vrednost živila, saj lahko upočasni naravno izgubo hranilnih snovi, okrepi okus in vonj živil. Od posode sta odvisni tako kakovost kot ekonomičnost jedi pa tudi poraba časa. Razlika v posodi, ki se ponuja na trgu, je predvsem v materialu in debelini dna. Kakovostna posoda ima navadno večplastno dno, kar vpliva na hitrost kuhanja in omogoča enakomerno porazdelitev temperature in akumulacijo toplote. Nekatere posode imajo v pokrovu termostat, s katerim lažje nadzorujemo kuhanje jedi v njej. Gospodinjstvu prijazne so tudi posode z ročajem, ki se segreje bistveno manj kot posoda. Dober ročaj ima ergonomsko obliko in omogoča varen in dober prijem. Zelo praktične so posode, ki jim zlahka odstranimo ročaj in ga po potrebi z enim samim klikom pritrdimo nazaj. Takšne posode je enostavno pospraviti, z njimi imamo več reda v kuhinji, lažje jih damo v hladilnik ...

Za pripravo hrane brez maščobe

Teflonska posoda je primerna za vse vrste kuhališč, pomiti jo je mogoče v pomivalnem stroju. Površina je izdelana iz plastike (politetrafluoretilen) in kemikalije, ki ji zagotavlja trdnost. Je prava radost za vse, ki se zdravo prehranjujejo, saj omogoča pripravo hrane brez dodatne maščobe. V nekaterih posodah, prevlečenih s teflonom, je vgrajen kazalnik temperature - rdeča pika na dnu posode, ki uporabniku s spremembo jakosti barve pokaže, kdaj je posoda primerna za peko. Nerjavna posoda ima termoakumulacijsko dno, ki je sestavljeno iz nekaj milimetrov aluminija. Ker je posoda iz nerjavnega jekla dober akumulator toplote, je primerna predvsem za pripravo jedi, za katere je potrebna visoka temperatura, na primer za pečenje vseh vrst mesa in rib. Prav tako omogoča pripravo jedi brez dodane vode, maščob in soli. Dobra lastnost nerjavne posode je tudi v tem, da ostane hrana v njej še dolgo topla in ohrani vse vitamine in minerale, pa tudi energijska varčnost.

Gospodinjstvu prijazne so posode z ročajem, ki se segreje bistveno manj kot posoda.
Shutterstock

Litoželezno je enostavno čistiti

Litoželezno posodo so poznale že naše babice in še danes je posebno primerna za pripravo tradicionalnih jedi. Posebna prevleka olajša uporabo in vzdrževanje posode, obenem je tudi bolj odporna proti praskam, ki lahko uničijo posodo. Slabost tovrstne posode je, da je ni priporočljivo uporabljati na vseh kuhališčih, prav tako ni primerna za pomivalni stroj, živila se lahko med kuhanjem v njej prismodijo, s pretiranim drgnjenjem pa lahko poškodujemo dno posode. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta