Z organizacijskimi ukrepi in s spremembo bivalnih navad lahko zmanjšate rabo energije do 20 odstotkov

Večina stanovanjskih stavb je energijsko potratnih, bivanje v njih ni niti udobno niti zdravo. Povečati je treba energijsko učinkovitost stavb in zmanjšati rabo energije. Kako se pravilno lotiti načrtovanja in koga vse je smiselno vključiti v projekt?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Po desetletnem zatišju, ko so se cene energije nekoliko zniževale, se zadnje mesece energija skokovito draži. Ni razumnih razlogov za bistveno povečanje cen elektrike in plina, domnevno so podražitve posledica špekulacij. Vendar tako poceni energije, kot smo jo imeli, ne bo nikoli več.

Boljše, cenejše, učinkovitejše

Na ceno energentov ne morete vplivati. Lahko pa vplivate na svoj strošek ogrevanja. To dosežete na tri načine: z organizacijskimi ukrepi, spremembo bivalnih navad in energetsko sanacijo.

Organizacijski ukrepi ne stanejo nič. Ugašanje luči, ko greste iz sobe. Zapiranje pipe, medtem ko si ščetkate zobe. Izklop električnih aparatov, ko jih ne potrebujete. Dnevno odstiranje okenskih senčil pozimi in zastiranje poleti. Majhen pripomoček dela čudeže, listki "Ugasni" na stikalih in "Zapri" ob pipah tiho opozarjajo. Stare navade je težko spremeniti čez noč.

Sledi sprememba bivalnih navad. Morda pretirano ogrevate. Ko boste znižali temperaturo ogrevanja, se bo poznalo v vaši denarnici. Vsaka stopinja manj zmanjša strošek ogrevanja za približno sedem odstotkov. Pozimi naj bo občutena temperatura okoli 20 °C, poleti do 26 °C. Tudi napačno prezračevanje je potratno. Zračenje s priprtim oknom je zgolj zapravljanje toplote. Prezračujte vsaki dve uri, ustvarite petminutni prepih, ostali čas pa naj bodo okna tesno zaprta. Sobni termometer in higrometer pomagata ustvariti idealne bivalne pogoje ob majhni rabi energije.

Energetska sanacija precej stane, a zagotavlja veliko. Od najpreprostejših ukrepov, vgradnje termostatskih ventilov na radiatorje ali zamenjave potratnih žarnic z LED-sijalkami, do najzahtevnejših, celovite energetske sanacije.

Shutterstock

Bodite ambiciozni

Z organizacijskimi ukrepi in s spremembo bivalnih navad lahko zmanjšate rabo energije do 20 odstotkov, ob tem pa celo bolje bivate. Večje naložbe naj občutno povečajo vašo kakovost bivanja, hkrati pa krepko zmanjšajo stroške. Cilj naj bo zmanjšanje rabe energije za desetkrat. Je izvedljivo! Ob enakem ali boljšem bivalnem standardu boste porabili manj denarja.

Analiza stanja

Preden se lotite energetske sanacije, spoznajte stavbo. Tudi če v njej bivate že vrsto let, jo podrobno preglejte in si zapišite opažanja. V pomoč naj vam bo vprašalnik Ocena energijske potratnosti stavbe, ki ga najdete na spletu. Izposodite si merilec rabe elektrike in izmerite porabo posameznih aparatov, zlasti hladilniki in zamrzovalne omare so lahko zapravljivci. Vzpostavite energetsko knjigovodstvo, spremljajte podatke o rabi energije v stavbi. Mesečno zapisujte stanje števcev. Če imate električni števec z daljinskim odčitavanjem, najdete v aplikaciji www.mojelektro.si podatke o svoji rabi. Poleg rabe energentov in vode zapisujte tudi izdatke in dogodke, ki vplivajo na rabo energije.

Energetska sanacija

Večina stanovanjskih stavb je energijsko potratnih, bivanje v njih ni niti udobno niti zdravo. Povečati je treba energijsko učinkovitost stavb in zmanjšati rabo energije. Poudarek naj bo na ukrepih, ki največ prispevajo. Energetska sanacija (prenova) je predpisana. Država jo spodbuja preko Eko sklada, ob tem da beseda prenova v zakonodaji ni definirana. Zato ni odveč previdnost, ko izvajalec ponudi prenovo, podrobno je treba definirati obseg dela.

• Energetska prenova je izboljšava energetske učinkovitosti stavbe, vključno z rabo obnovljivih virov energije.

• Delna prenova so posamezne faze prenove.

• Postopna prenova je fazno izvajanje prenove, začne se s toplotnim ovojem in nadaljuje s tehničnimi sistemi v stavbi.

• Celovita energetska prenova so ukrepi na ovoju stavbe (fasada, streha, tla, okna …) in na stavbnih tehničnih sistemih (ogrevanje, prezračevanje, klimatizacija, priprava tople vode, električne inštalacije, informatika …). Obsega energetsko prenovo, poleg tega izboljšuje bivalne pogoje, požarno varnost, protipotresno varnost, dostopnost za osebe z zmanjšano mobilnostjo in podobno.

Poudarjamo, prenova ni zakonsko definirana, zato se z arhitektom in izvajalci podrobno dogovorite o obsegu dela.

S spremembo navad lahko zmanjšate rabo energije do 20 odstotkov.

Shutterstock

Različna izhodišča

Stavbe se razlikujejo. Najbolj energetsko potratne stavbe so bile zgrajene med letoma 1958 in 1980. Stavbe, zgrajene pred letom 1964, so potresno manj varne. Več kot četrtina prebivalcev živi na območjih, ki so ogrožena s poplavami ali plazovi. Veliko stanovanjem pušča streha, imajo vlažne stene ali tla, trhle okenske okvire, plesen, so brez osnovne infrastrukture … Vse to je treba urediti pred ali med izvedbo celovite prenove.

Cilji energetske sanacije

Cilji so: posodobitev bivalnih prostorov, toplotna izolacija, posodobitev ali zamenjava oken, vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote, ureditev tehničnih sistemov in raba obnovljivih virov energije. Po energetski sanaciji naj bo stavba v pasivnem standardu, razred A1-15 kWh/m2a. Za primerjavo: stavba, zgrajena pred letom 1980, ima verjetno energijski razred F-190 kWh/m2a, kar pomeni vsaj dvanajstkrat večjo rabo energije. Ogrevanje naj bo z obnovljivimi viri: sončna elektrarna v samooskrbi, v povezavi s toplotno črpalko. Primerni so tudi raba biomase, pasiven zajem sončne toplote in toplovodni sprejemniki sončne energije. Odsvetujemo neposredno ogrevanje z elektriko. Čeprav imajo električni IR-paneli in električno talno ogrevanje odličen marketing, je tak način ogrevanja potraten in drag in praviloma ni dovoljen. Sanitarno vodo je treba ogrevati z obnovljivimi viri, električni bojlerji so večinoma prepovedani. Energetska sanacija je zahtevnejša kot novogradnja. Vključite stroko, arhitekte, projektante, svetovalce. K arhitektu pridite s projektno nalogo, seznamom vsega, kar si želite in potrebujete, zapišite tudi, koliko sme stati. Nato poiščite spretne izvajalce. Sanacijo vam finančno olajša Eko sklad (www.ekosklad.si),  nekatere občine ali komercialne banke.

Izposodite si merilec rabe elektrike in izmerite porabo posameznih aparatov, zlasti hladilniki in zamrzovalne omare so lahko zapravljivci.

Shutterstock

Naj stavba prinaša denar

Stavba je namenjena kakovostnemu bivanju, ne varčevanju. Vendar naj bo bivanje poceni, ob majhni rabi energije! Kot rečeno, na ceno energentov ne morete vplivati, lahko pa vplivate na ceno ogrevanja. Če porabite malo energije, je vseeno, po čem je. Z lastno sončno elektrarno pa viške elektrike prodajate.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta