Z zdravo gradnjo do brezskrbne prihodnosti in udobja

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
09.12.2021 02:00

Naše zdravje in počutje sta v veliki meri odvisna tudi od okolja, v katerem bivamo. Da so zdrave in tudi pametne hiše varna naložba v prihodnost, so prepričani v podjetjih Lumar in Marles.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Baufritz

Hiša mora biti zasnovana tako, da pozitivno vpliva na naše počutje in bivanjsko ugodje, poudari Nataša Teraž Krois, vodja razvoja in trajnosti v podjetju Lumar. To dosežemo z odprto in funkcionalno zasnovo z veliko svetlobe in ustreznimi tehničnimi rešitvami za zagotavljanje svežega zraka. Z velikimi steklenimi površinami po njenih besedah zagotovimo veliko naravne svetlobe, s sistemom prezračevanja pa kakovosten zrak v prostorih. "V ospredju je energetsko varčna in trajnostna gradnja," pravijo v podjetju Marles, zdravo bivanje in čim večje bivalno ugodje pa zagotavljata raba obnovljivih virov in vgradnja materialov naravnega izvora. Predvsem gre za materiale, ki imajo, kot pravijo v Lumarju, pozitiven vpliv na stanovalce in najmanj obremenjujejo okolje.

Priljubljeni zlasti mineralna volna in celuloza

Že pred leti se je po besedah Nataše Teraž Koris pojavil izrazit trend uporabe naravnih izolacijskih materialov, predvsem iz celuloznih in lesnih vlaken, konoplje in jute. Gre za izolacije iz obnovljivih virov in tudi za reciklažo materialov, pojasni sogovornica. Dober primer je po njenih besedah celulozna izolacija, ki se proizvaja iz odpadnega papirja, ali izolacijske plošče iz jute, te se proizvajajo iz vreč, v katerih transportirajo kavo ali kakav. Kot toplotna izolacija se v zadnjih letih največ uporablja mineralna volna, ponovno pa je v porastu tudi uporaba celulozne izolacije in lesnih vlaken, opažajo v Lumarju. "Vendar stavbe niso grajene le iz toplotne izolacije in pri izdelavi te je potrebna več kot le vhodna surovina," opozori Teraž Kroisova. Sodobne stavbe za svoje delovanje potrebujejo bistveno manj energije kot stare stavbe, za to je za celovit okoljski odtis, ki tudi opredeljuje zdravo stavbo, potrebna celovita analiza uporabljenih materialov. Celoviti vplivi na okolje za posamezne materiale so celostno ovrednoteni v okoljski deklaraciji proizvoda (EPD). Na osnovi teh lahko, tako Teraž Kroisova, med seboj primerjamo materiale tudi po okoljskih parametrih. Je pa po besedah sogovornice na trgu že na voljo veliko različnih okoljskih certifikatov, ki izkazujejo posamezne okoljske parametre.

Odprta in funkcionalna zasnova hiše z veliko svetlobe in ustreznimi tehničnimi rešitvami za zagotavljanje svežega zraka je ključ do zdravega bivanja.

Lumar

Svetli prostori z veliko naravne svetlobe

V Lumarju pravijo, da sodobno arhitekturo hiš danes odlikujejo izjemno svetli bivalni prostori z veliko naravne svetlobe, s čimer se strinjajo tudi v Marlesu. Dnevno-bivalni prostori so po besedah Teraž Kroisove opremljeni z velikimi steklenimi površinami, v nekaterih primerih tudi steklenimi stenami, ki ponujajo svetle bivalne prostore in povezujejo notranjost objekta z zunanjostjo. "Seveda so te velike steklene površine tudi posledica razvoja oken, saj bi pred leti s slabo izoliranimi zasteklitvami in okvirji takšne velike steklene površine predstavljale prevelike toplotne izgube. Sodobno stavbno pohištvo ima ob predpostavki pravilne vgradnje pozitiven vpliv na energetsko bilanco, kar je bilo tudi eno od vodil pri razvoju pasivnih hiš. Pred leti so bile zato steklene površine manjše, danes pa z velikimi zasteklitvami zagotovimo bistveno večjo naravno osvetljenost, kar vpliva na samo kakovost bivanja," razlaga sogovornica. Prepričana je, da lahko velike in pravilno usmerjene steklene površine z energetskega vidika veliko doprinesejo tudi k pasivnemu ogrevanju prostorov v zimskem času. Poleti pa je treba za preprečevanje pregrevanja zagotoviti tudi ustrezno senčenje steklenih površin.

Varnost in dolgoročna dodana vrednost

Pri gradnji prihodnosti v Lumarju vidijo okolje, ki je ustrezno osvetljeno, prezračevano, se pravi z visokim nivojem bivalne klime in ugodja. Pri tem gre za objekte, ki nimajo samo nizkih stroškov za obratovanje, ampak za vso energijo, ki je potrebna za delovanje zgradbe, in celotno komunikacijo, logistiko, zagotavljajo iz lastnih virov. Del tega je tudi lastna predelava hrane v določenem obsegu, skratka samozadostnost. "Vse to ustreza našemu konceptu Lumar Zero Emission Living® in vse večji demokratizaciji, ki smo ji priča na področju trgovanja s kriptovalutami, na drugi strani pa temu, da lastna proizvodnja energije za pokritje potreb dela družbo šele zares demokratično," je prepričana Nataša Teraž Krois. Zdravo zasnovani objekti po njenem mnenju ohranjajo visoko vrednost investicije, prinašajo varnost in dolgoročno dodano vrednost tako za lastnike kot okolje, v katerega so postavljeni. So varna naložba za prihodnost, še poudarja sogovornica.

Kot toplotna izolacija je v porastu uporaba celuloznih vlaken, ki se proizvaja iz odpadnega papirja.

Eko Produkt

Zdrav dom, ki je tudi pameten

V Marlesu pa poleg poudarka na trajnosti materialov, energetski varčnosti, gradnjo prihodnosti, ki je prijazna do zdravja stanovalcev, vidijo tudi v pametnem domu, ki na eni strani predstavlja bivalno ugodje, na drugi pa tudi urejeno delovno okolje. Ne nazadnje je delo od doma danes že nekaj povsem samoumevnega in postaja, kot opažajo v podjetju Marles, tudi pogosta želja naročnikov. Kot rešitev v ospredje postavljajo projekt DOM24h, sodoben bivalni objekt prihodnosti, ki bo omogočal vse bolj pomembno možnost opravljanja dela na domu ter celovito energetsko in informacijsko oskrbo bivalnega objekta, hkrati pa zagotavljal tudi osnovne energetske potrebe za mobilnost uporabnikov objekta.

Sodoben bivalni objekt prihodnosti omogoča delo na domu ter celovito energetsko in informacijsko oskrbo bivalnega objekta, hkrati pa zagotavlja tudi osnovne energetske potrebe za mobilnost uporabnikov objekta.

Marles

"Zaradi svoje večnamenske zasnove bo objekt v osnovi ločeval stanovanjski in poslovni del ter omogočal njegovim uporabnikom tako kakovostno in polno bivanje ter preživljanje prostega časa kot tudi opravljanje dela na domu. V ta namen bo objekt zagotavljal oskrbo z električno energijo z energijo sonca, ki jo bo v objektu mogoče tudi hraniti in z njo zagotavljati potrebno energijo za transportna sredstva uporabnikov objekta, presežki energije pa se bodo hranili v hranilnikih oziroma električnih baterijah ali se bodo oddajali v odprto omrežje. Sam objekt bo tako lahko v veliki meri energetsko samozadosten in bo deloval na konceptu neto ničenergijske stavbe, ki bo grajena tudi z uporabo superizolacijskih materialov, k navedeni stopnji energetske varčnosti pa bo prispeval tudi sistem kontroliranega prezračevanja objekta," opišejo pametni dom prihodnosti v podjetju Marles. V objektu bodo zagotovili uporabo pametnih naprav in pohištva, ki bodo integrirani v enovit informacijski sistem upravljanja s pametnim domom. "Objekt je projektiran v tehnologiji BIM in bo tako skozi fazo načrtovanja, izvedbe in uporabe vsem deležnikom omogočal potrebne informacije za njegovo maksimalno udobno in učinkovito rabo, ki se bo skozi celoten življenjski cikel spremljala z njegovim digitalnim dvojčkom (digital twin)," še pojasnijo v Marlesu. Pamet so združili tudi z zdravjem, saj bo objekt omogočal zdravo in udobno bivanje, tudi s pasivnimi ukrepi, kot so barve in premazi za uravnavanje vlage v stavbi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta