Notranja vrata: prijazna za bivanje, prijetna za oko

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
07.10.2019 01:50

Vrata morda nikoli ne bodo osrednji element prostora, pa vendar boste, če ne boste izbrali primernih, v stanovanju naredili več škode kot koristi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranjih vrat boste potrebovali več, zato mora biti izbor skrbno premišljen. Pri odločitvi upoštevajte kakovostno zapiranje in odpiranje, zvočno ali požarno izolacijo ter videz, ki vpliva na dojemanje prostora.
Matjaž/Hörmann
EPR/Josko

Vrata imajo v stanovanju pomembno povezovalno in estetsko vlogo. Niso le navaden kos pohištva, temveč zaznamujejo prehode v nove prostore, zagotavljajo zasebnost, mir in kvaliteto bivalnega okolja. Prav zaradi tega jim proizvajalci posvečajo veliko pozornost. Kakor pri vseh izdelkih za dom tudi notranja vrata doživljajo spremembe, postajajo vse bolj prijazna za uporabo in prijetna na pogled. Lani in letos smo lahko pri proizvajalcih in ponudnikih notranjih vrat opazili več novosti: vrata z različnimi vstavki in utori, drsna steklena krila z vidnim okovjem, krila z aluminijastim podbojem, inovativne načine obdelave površine, skrita nasadila, podboje brez vidnih spojev in še bi lahko naštevali. Ponudba je zelo pestra, cena pa je odvisna od kakovosti vgrajenih materialov.

Od naravnega lesa do imitacij

Zelo priljubljena so bela notranja vrata, dopolnjena z vstavki iz naravnega furnirja, na katerem se lepo vidijo posebnosti lesa, denimo grče pri hrastu, rdeče srce pri bukvi in podobno, pravijo v podjetju Lip Bled. V zadnjem času opažajo večje povpraševanje po hrastovem furnirju, naravnem svetlem videzu in oljenih površinah, povečuje pa se tudi uporaba popolnoma masivnega lesa tako za notranja vrata kot za podboje z videzom krtačene površine. Opozorijo na 3D-strukturo imitacije površine naravnega lesa. Gre za površine iz umetnih materialov, ki s sodobno tehniko obdelave po videzu skoraj v ničemer ne odstopajo od furniranih. Razliko opazimo in občutimo šele, ko se jih dotaknemo - na otip so namreč bolj hladni. Takšna vrata se zaradi trpežnosti uporabljajo v šolah, vrtcih in bolnišnicah, ustrezno oblikovana so primerna tudi za dom.

Pravilno izbrana kljuka daje vratom poseben estetski videz, ustrezno funkcionalnost in zagotavlja kakovost vrat.
EPR/Karcher

Odporne površine

Pri notranjih vratih je ključnega pomena, da izberemo vrata, ki bodo prijetna za bivanje, meni Maja Rakoš iz podjetja Matjaž/Hörmann. "Notranja lesena in zastekljena vrata morajo odlikovati odporne površine, še posebno če imate otroke in domače živali. Odporna naj bodo proti udarcem, saj dlje časa preprečujejo neželene poškodbe površine. Bistvena je tudi izbira polnila notranjih lesenih vrat. Najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo ponuja polnilo iz cevaste iverne plošče. Ne smemo pa pozabiti na to, da je pri izbiri notranjih vrat pomembno tudi, da izberemo takšna, ki bodo prijazna za oko," pravi sogovornica.

S trpežnim okovjem do kakovosti

Izbor in kakovost okovja sta pri notranjih vratih zelo pomembna. Pravilno izbrano okovje daje krilu poseben estetski videz, ustrezno funkcionalnost in zagotavlja kakovost vrat, pravijo v podjetju Lip Bled. Dodajajo, da je osnovna naloga okovja spajanje oziroma združitev krila in podboja ter omogočanje zapiranja. Predvsem mora biti okovje trpežno, saj je nenehno na preizkušnji. Lahko je vidno ali skrito, kar krilu in podboju daje sodoben, minimalističen videz, lahko pa se odločimo tudi za takšno s starinskim videzom. "Glede na namen vrat lahko okovje opravlja tudi dodatno funkcijo varnosti. Vsekakor je treba paziti, da je prilagojeno funkciji vrat. Povedano drugače: za certificirana ognjevarna vrata moramo uporabiti tudi certificirano ognjevarno kljuko, na primer." Dodatno okovje, ki se lahko vgradi v krilo, lahko po besedah sogovornikov iz podjetja Lip Bled izboljša tudi klimatske lastnosti notranjih vrat, kar pripomore k manjšim stroš­kom za ogrevanje.

V zadnjem času je večje povpraševanje po hrastovem furnirju, naravnem svetlem videzu in oljenih površinah, povečuje pa se tudi uporaba popolnoma masivnega lesa tako za notranja vrata kot za podboje z videzom krtačene površine.
Lip Bled
Notranja vrata morajo biti pravilno vgrajena, če želimo, da bodo dobro in dolgo opravljala svojo nalogo. Pri vgradnji v novi hiši moramo biti pozorni predvsem na to, da so stene ravne, zidne odprtine pravilnih dimenzij, upoštevati je treba raven gotovega poda, debelino sten, da lahko izberemo vsaj dimenzijsko standardna vrata.
Sanja Verovnik

Pravilna vgradnja

"Vsak od nas določen izdelek najprej ocenjuje vizualno," pravijo v podjetju Matjaž/Hörmann. "Zato je dobrodošlo, če stranka lahko izbira med široko paleto vzorcev, ki bodo skupaj z barvno kombinacijo zadovoljili še tako velike želje." Dobra notranja vrata naj bodo opremljena tudi s potrebnimi certifikati, redno naj bodo preizkušena, še opozorijo sogovorniki. "Imeti morajo vse potrebne pripravke za kvalitetno montažo, ki jo opravijo strokovni monterji. Morebitna vzdrževalna dela ali popravila pri poškodbah naj se odpravijo v najkrajšem možnem času, prav tako z originalnimi deli in usposobljenimi serviserji."

Notranja lesena vrata morajo odlikovati odporne površine, še posebno če imate otroke in domače živali. Odporna naj bodo proti udarcem, saj dlje časa preprečujejo neželene poškodbe površine.
Matjaž/Hörmann
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta