(AVDIO) Grema na kafe s Petro Peternel Jurič: V Mariboru je vedno nekdo zunanji sovražnik

Miha Dajčman Miha Dajčman
15.07.2020 04:00

Petra Peternel Jurič je vodja Centra alternativne in avtonomne produkcije, pred osmimi leti se je iz Ljubljane preselila v Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ves čas živim v centru Maribora, velik šok zame pa je bil, ko sem prvič obiskala boljši sejem na Teznu. Tam se govori drug jezik," o razlikah v Mariboru razmišlja jezikoslovka in vodja CAAP-a Petra Peternel Jurič.
Andrej Petelinšek

V zloglasnem letu, kot čas evropske prestolnice kulture v mestu ob Dravi opiše Petra Peternel Jurič, je kot Ljubljančanka prišla v Maribor in tukaj ostala. Povabljena je bila k projektu Besedni most in ustvarila slovensko-romski slovar. Po izobrazbi je jezikoslovka, ob maternem jeziku govori še pet tujih, en mrtvi jezik, ki ga razume in zna brati, dva jezika pa obvlada pasivno. Zdaj je vodja Centra za alternativno in avtonomno produkcije (CAAP), ki je eden od projektov, ki so v mestu ostali kot rezultat EPK 2012. CAAP daje prostor različnim iniciativam, predvsem pa se ukvarjajo z zadružništvom in delom s socialnimi podjetji.
Z Mariborčanom se je poročila v gostilni Anderlič, na hitro je prišlo do te odločitve, potem ko sta s partnerjem ob sobotah na Rotovškem trgu pila kavo in opazovala poroke ter ocenjevala, kako dolgo bodo zveze trajale. Spraševala se je, zakaj bi se kdo poročil prav v Mariboru, nato pa zakon sklenila v tradicionalni mariborski gostilni.
​Gramofonoteko je izbrala, ker je blizu njenega doma in delovnega mesta, pisarne CAAP-a, všeč ji je tudi način vodenja lokala in vsebin v njem, ter ker ima rada gramofonske plošče. Pila je podaljšano kavo.

Ljubljančanka, ki je ostala v Mariboru. Kaj vas je tu obdržalo?
"Način dela, ki me je osebno in profesionalno zelo zanimal. ​Leti 2012 in 2013 sta bili za Maribor prelomni, v CAAP-u smo decembra 2012 odprli prostore za protestnike oziroma za artikulacijo zahtev protestnikov. Takrat sem bila močno vpeta v Iniciativo Mestni zbor, kjer smo se ukvarjali s samoorganiziranimi zbori. Tam sem spoznala veliko ljudi, s katerimi sem tudi danes v stiku, nekateri so moji dobri prijatelji. Tudi moža sem spoznala tam. ​Bili smo odlična ekipa, nekateri od njih še danes v spremembe vlagajo veliko energije.
​​Odločitev ni bila, da bom tukaj ostala, odločila sem se, da bom tukaj, dokler bom tukaj imela kaj delati in povedati, dokler se mi bo zdelo, da je treba nekaj artikulirati in da lahko k temu nekaj prispevam. Tako v neki drugi obliki mestu prispevam še danes in zato ostajam. Ko sva se s partnerjem poročila in sva razmišljala o tem, da bi bila Ljubljana morda bolj primerna za življenje, čeprav je mož Mariborčan, a je življenje in delo v Mariboru veliko bolj prijazno človeku."​

Prisluhnite pogovoru na povezavi TUKAJ.
{soundcloud}https://soundcloud.com/vecerpodkast/grema-na-kafe-petra-peternel-juric{/soundcloud}


Kako to mislite?
"Ena ključnih stvari, da sva se odločila, da ne greva v Ljubljano, je, da je Ljubljana preveč turistično in nabito mesto, kjer od silne ponudbe tisti, ki tam živijo, nimajo nič. Ker si tega praktično ne morejo privoščiti, ker so od nje oddaljeni, tudi zaradi kaosa na cestah in ker je bitka za dobre projekte in preboj v Ljubljani prevelika. Ni nujno, da je konkurenca velika, a si je vseeno težko izboriti prostor pod soncem."​​

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta