(AVDIO) Grema na kafe s Simono Hauptman: A veste, da je v Mariboru 440 kmetij

Miha Dajčman Miha Dajčman
04.02.2020 17:45

Simona Hauptman je vodja oddelka javne službe kmetijskega svetovanja na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Hauptman poudarja, da z nakupom lokalnega, domačega, podpiramo slovensko gospodarstvo.
Sašo Bizjak

Vrsto let je zaposlena na mariborskem kmetijsko-gozdarskem zavodu z več kot 125-letno tradicijo, je vodja oddelka javne službe kmetijskega svetovanja in svetovalka specialistka za razvoj podeželja in vinogradništvo. Simona Hauptman si prizadeva, da bi predvsem mladi pripomogli k razvoju kmetijstva, spremlja kmetijske trende onkraj meja Slovenije, želi si, da bi ljudje uživali lokalno pridelano hrano ter s tem spodbujali lokalno gospodarstvo. Srečali smo se v kavarni Kalvarija blizu Vinarske ulice, kjer je sedež Kmetijsko-gozdarskega zavoda, pila je metin čaj.
Vabljeni k poslušanju pogovora na povezavi TUKAJ.
{soundcloud}https://soundcloud.com/vecerpodkast/grema-na-kafe-simona-hauptman{/soundcloud}
Prihajate z območja Gaja nad Mariborom, Žavcarjevega vrha, ki spadata v Mestno občino Maribor. Se vam zdijo obronki Maribora kdaj zapostavljeni?
"O tem imam res veliko povedati, a ne bi želela biti samo negativna. Krajevna skupnost Bresternica-Gaj in naselja, ki spadajo v to območje in severneje, mejijo na avstrijsko mejo. Kmetje, ki živimo tam, najbolj čutimo razliko med pogoji in odnosom. Na oni strani meje, na avstrijskem Štajerskem, imajo zelo razvito vinsko cesto. Tukaj pa je stvar drugačna. Kmetje ne potrebujemo velikih subvencij, potrebujemo pa okolje, ki nas podpira. Vsak kmet, podeželan, za razvijanje svoje zgodbe potrebuje osnove - cesto, internet in drugo osnovno infrastrukturo. Dodano vrednost dober podjetnik že ustvari, najde nekaj več. Potrebujemo osnovne stvari, to manjka. Veliko je še makadamskih cest, asfaltira se ne. O zadevah na teh območjih bi se lahko še veliko pogovarjala."

Simona Hauptman
Sašo Bizjak
Simona Hauptman
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta