(AVDIO) Grema na kafe z Mojco Polak: Maribor postaja "fudi" mesto

Miha Dajčman Miha Dajčman
21.01.2020 18:43

Mojca Polak je predavateljica na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mojca Polak: "Visoka gastronomija je medij, ki skozi lokalne okuse predstavlja posebnosti svojega teritorija."
Igor Napast
"Krompirjeva juha je bila simbol delavske populacije v Mariboru. Vsak dan so jo jedli. Morda se je tudi zato reklo železna juha, ker je bila železni repertoar," pravi Mojca Polak, predavateljica na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor.
Igor Napast

Maribor postaja "fudi" mesto, saj vedno več turistov v Mariboru kot dodano vrednost mesta oceni hrano, nam je ob klepetu v restavraciji in kavarni Sedem povedala Mojca Polak, predavateljica na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor (VSGT). Poznavalka mariborske kulinarike se sicer rada odpravi na obrok v katero od etno restavracij v Mariboru, saj te ponujajo temperament in dinamiko, pravi. V teh dneh, ko je pod stresom, na VSGT imajo namreč dneve mednarodne kulinarike, se izogiba kofeina, zato je pila vodo.

Prisluhnite pogovoru na povezavi TUKAJ.
{soundcloud}https://soundcloud.com/vecerpodkast/grema-na-kafe-mojca-polak{/soundcloud}

Kako naj bo te dni sestavljen jedilnik Mariborčanov? Januar je mesec, ko se mnogi odločijo, da bodo živeli bolj zdravo, čeprav je že mimo 19. januar, ko pade večina novoletnih zaobljub.
"Januarja biti priden pomeni, da greš na tržnico pogledat, kaj ponujajo, in to vzameš. Radič, zelje, kislo zelje, kisla repa in fižol bi morali biti 60 odstotkov našega jedilnika med tednom. Če je v soboto in nedeljo zraven še kaj mesa, naj bo. Se mi zdi korektno, da ostanemo v tem štajerskem vzdušju. Ves preostali jedilnik pa bi moral biti sestavljen iz sestavin, ki jih zdaj najdemo na tržnici, vsaj glede na to, da še znamo dobro kuhati. Tudi v restavracijah najdemo tradicionalne jedi, vsi ponujajo kislo zelje, ohrovt v omaki, špinačo in pire krompir. Ni izgovora, da bi morali iti v prvi fast food in se tam najesti.
Opažam pa, da se jedilnik mladih, tistih do 30. leta, razlikuje od jedilnika odraslih. Mladi potrebujejo veliko energije, vidim študente, da se prehranjujejo z ogljikovimi hidrati in maščobami. Ko si pri štiridesetih, se ob pogledu na krvno sliko pri zdravniku strezniš."

Igor Napast
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta