(AVDIO) Grema na kafe z Valerijo Kamnik: Cene stanovanj v Mariboru letos (še) ne bodo padle

Miha Dajčman
10.03.2021 02:00
Nepremičninska agentka Valerija Kamnik je nekdanja učiteljica in podjetnica, ukvarjala se je tudi z gostinstvom. Pogovarjali smo se tudi o tem, ali je zdaj pravi čas za nakup nepremičnine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čim manj si moramo življenje zatežiti zaradi morebitnih slabih sosedskih odnosov, zaradi enega metra zemlje, ker je to neumno, škoda časa, svetuje Valerija Kamnik. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Nepremičninska agentka Valerija Kamnik iz podjetja Vital pro nepremičnine nas je gostila na domu v Limbušu. "Smo v bližini Pohorja in v naravi, kar je za preživljanje teh časov zelo ugodno, tukaj je zdaj veliko pohodnikov. Morda manjka samo še urejena kanalizacija. Glede na to, da je tu veliko novogradenj in priseljevanje, bi to bilo zelo smiselno," pripomni pogosto nasmejana Kamnikova, ki nas je postregla s kavo, tortico in sveže iztisnjenim sokom. Prav območje v bližini Pohorja je v okolici Maribora med bolj atraktivnimi za nakup nepremičnine, ob dodatnem vprašanju, zakaj, pa opozori: "Vse je odvisno od posameznika, kaj mu ponuja okolica. Tukaj je prednost bližina mesta in vseh institucij, ki so na voljo. V Hočah in Bresternici je infrastruktura še bolj razvita. Kot nepremičninski agentki mi je zanimivo, da Kamnica ni več tako zanimiva, ker je res blizu Maribora, a to se spreminja iz leta v leto, tudi glede na širitev mesta."

​Kava je del njenega delovnika, nekoč se je ukvarjala z gostinstvom, zato ve, da kava pogosto razveže jezik, tudi v poslu, s katerim se zdaj ukvarja: "Kava pomeni domačnost in dobrodošlico sogovorniku in družbi." V Mariboru se najraje odpravi v lokal Mojito v Ljubljanski ulici.

Vabljeni k poslušanju pogovora na povezavi TUKAJ.

Valerija Kamnik
Tadej Regent

V zadnjem času smo opazili, da je naprodaj več lokalov, tudi zaradi koronakrize. Kakšno je povpraševanje po takšnih nepremičninah?

"V Mariboru ima gostinstvo prihodnost, ker se mesto razvija v smeri širitve turizma, s tem pa je povezano tudi gostinstvo. Zaradi koronakrize bo marsikdo primoran prodati lokal, številni so ali še bodo izgubili voljo do tega posla, ki ga moraš imeti rad, ker gre za trdo delo, to vem iz prve roke, posledično bo na voljo še kakšen lokal več. Pred kratkim sem sodelovala pri poslu z lokalom v Jurčičevi ulici, takrat je bil za prostore zainteresiran kitajski investitor. Kar nekaj je lokalov, ki so na voljo, interes bo vedno, predvsem med mladimi in zagnanimi, vse pa je odvisno od lokacij. Nepremičnina je odvisna od lokacije, ta mora biti atraktivna, da je zaslužek, s katerim se pokrijejo stroški, ki so v gostinstvu veliki."

Leta 2019 smo poročali, da so se vrednosti nepremičnin v Mariboru v treh letih povišale za do 30 odstotkov. Se je ta trend nadaljeval? So se cene že stabilizirale?

"Maribor je zanimiv, je mesto, ki je dolgo spalo in se na področju nepremičnin prebuja, s tem pa bo nepremičninski trg pridobival. Cene v Mariboru so tudi v času epidemije obstale, lahko bi rekla, da so na posebej izpostavljenih mestih za stanovanja, denimo v središču mesta, celo narasle, podobno je tudi na Pobrežju pri Europarku, na Taboru v bližini bolnišnice, pa tudi v naseljih v Borovi vasi in v Ljubljanski. V tem letu še ni bojazni, da bi cene nepremičnin padle, morda bodo še vedno rasle. Kje je končna cena atraktivnega stanovanja? To je odvisno od prodaje, posredovanja in interesa. Kupec nepremičnine je eden. Če želim prodati rabljeno stanovanje za 1500 evrov na kvadratni meter, trenutno je povprečje 1320 evrov, je velika možnost, da bom kupca našla, ker bo nekomu točno to stanovanje ugajalo in ga bo kupil. Po enem stanovanju, ki je bilo prodano za takšno ceno, pa ne moremo posploševati vrednosti vseh rabljenih stanovanj."

Trg nepremičnin je torej še kako živahen?

"Da in nanj vpliva marsikaj. V letu 2021 velikih sprememb cen ne bo. V prihodnje pa bi se lahko zgodile, če se stanje krize ne bo umirilo, vse bo odvisno od gospodarstva, za katero pa ne vemo točno, v kakšnem stanju je trenutno. Vemo, da je depozitov na bankah trenutno 24 milijard, ljudje zaradi nizke obrestne mere iščejo naložbe in v Sloveniji so nepremičnine še vedno ena najbolj varnih in zaželenih naložb. Veliko je investicijskih nakupov nepremičnin, povpraševanje pa je ogromno."

Kakšen vpliv imajo lahko novogradnje?

"V Mariboru se veliko gradi, s strani državnega stanovanjskega sklada in s strani zasebnih investitorjev. Imamo informacijo, da je trenutno vse, kar je zgrajeno, prodano. So pa to plačane are, zato puščam možnost, da bodo za marsikoga stanovanja predraga za zainteresirano skupino, predvsem mlade z realnimi rednimi prihodki. Banke imajo ugodno obrestno mero in tu se lahko marsikaj zgodi. Če se bodo banke usmerile v pomoč podjetjem, ki bi zaradi te krize propadala, in se bo manj kreditiralo prebivalstvo, se bo to na trgu vsekakor poznalo. Na vprašanje, ali je zdaj pravi čas za nakup nepremičnine, je odgovor da."

Valerija Kamnik
Tadej Regent

Zaradi vašega poklica ali trenutne situacije?

"Ne, čisto objektivno. Ne glede na to, da se marsikomu zdi, da je možnost, da bi lahko cena stanovanj padla, se v Mariboru na atraktivnih lokacijah to ne bo zgodilo. Četudi je to nehvaležno napovedovati, je to moje mnenje. Za Ljubljano in Koper, kjer so cene dvakrat višje, pa bi se lahko zgodile kakšne korekcije. Verjamem, da se bo gospodarske kriza poznala. Takrat bodo najverjetneje spet na udaru novogradnje. Rabljenih stanovanj bo zdaj tudi več na trgu, ljudje so in bodo prisiljeni prodajati, nekaj več bo tudi dedovanj, na žalost."

Ste med koronakrizo opazili kakšno posebnost na trgu nepremičnin v Mariboru?

"Med prvim in drugim valom epidemije je bilo res živahno trgovanje, ogromno se je iskalo novih možnosti, veliko interesa je bilo predvsem za menjavo stanovanj za malo hiško, do 150 tisoč evrov. Videlo se je, da so bili ljudje zgroženi nad zapiranjem v stanovanja, družinam so bila stanovanja pretesna. Šlo je večinoma za populacijo, ki je omejena s prihodki, želela pa je na boljše."

Kaj menite o novogradnjah Stanovanjskega sklada RS?

"Gradijo na veliko, v Mariboru denimo pod Pekrsko gorco, gre za trajna stanovanja, posebne gradnje na elitnih, zaželenih lokacijah. Lahko rečemo, da so to luksuzna stanovanja, najemnine pa ne bodo neprofitne, ampak bodo približek tržnim najemninam, kar so zagotovili z novim zakonom. Mislim, da to ni pravi pristop. Stanovanjski sklad bi moral v prvi vrsti graditi čim več stanovanj na lokacijah, ki niso drage, in omogočiti mladim, ki se želijo osamosvojiti, da za prehodno obdobje najamejo stanovanje ali ga celo kupijo, cena bi morala biti mladim primerna. Lahko se nam zgodi, da bodo ta stanovanja res luksuzna, namenjena za dolgoročna bivanja, če bodo tam mladi, bodo prisiljeni v najemno razmerje, namesto da jim je omogočen nakup. To se mi ne zdi dobro. V tem primeru gre za sinergijo med stanovanjskim skladom in slabo banko. Gre za posege v tržno gospodarstvo, menim, da je to nelojalna konkurenca. Nočem, da mladi odhajajo v tujino, zato se stara prebivalstvo, zdomci se nato v zrelih letih potem selijo nazaj. Namesto da bi tukaj ostajali že mladi perspektivni ljudje."

Valerija Kamnik
Tadej Regent

Tujce zanima nakup nepremičnin v Mariboru?

"Poslujem kot butična agencija, zato pridem v stik z različnimi strankami. Da, zanimajo se tudi tujci. Nekaj časa so Angleži veliko kupovali v Prekmurju, Rusi v Rogaški Slatini, tukaj v Mariboru smo zanimivi recimo Ukrajincem. Pred časom sem posredovala pri prodaji hiše, ki je potekala zgolj virtualno. Investitorji vidijo priložnost in denar plasirajo, za marsikoga nepremičnine veljajo za odlično naložbo, gre za otipljivo stvar. Ko je kreditiranje zagotovljeno, so nizke obrestne mere in ne veš, kam bo življenje šlo, je nakup nepremičnine, če nisi za kriptovalute, delniške trge in različna tveganja, dobra stvar, sploh v Mariboru."

Česa si želite v Mariboru?

"Kanalizacije povsod. (Smeh.) Želim si sproščenega življenja, odprtosti ljudi, da se spoštujemo in se imamo radi. Imamo edinstveno življenje, ki ga moramo izkoristiti in ga živeti na prijazen način v sobivanju z ljudmi. Čim manj si moramo življenje zatežiti zaradi morebitnih slabih sosedskih odnosov, zaradi enega metra zemlje, ker je to neumno, škoda časa, pa se prepogosto dogaja. Da bi ljudje skozi krizo spoznali, da nas najbolj osrečujejo male stvari. Materialne stvari so potrebne, ne smejo pa biti končni cilj."

Vabljeni k poslušanju pogovora na povezavi TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta