Bo Glavni most v Mariboru ostal zaprt za avtomobile? To je danes povedal podžupan Medved ...

Igor Selan Igor Selan
10.09.2024 11:34

Odločitev o morebitni trajni zapori Glavnega mostu naj bi občina sprejela šele ob koncu Evropskega tedna mobilnosti 22. septembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podžupan Samo Peter Medved je prepričan, da neke dodane vrednosti odprtje Glavnega mostu ne bi prineslo
Andrej Petelinšek

Mariborska občina še zmeraj ni sprejela odločitve, ali bo Glavni most po koncu Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki se bo začel prihodnji ponedeljek, za avtomobile zaprla tudi trajno ali ne. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal podžupan Samo Peter Medved, bodo odločitev sprejeli po zaključku ETM, torej po 22. septembru. Je pa iz odgovorov podžupana mogoče sklepati, da je občina trajnemu zaprtju naklonjena. "Od 20. julija dalje spremljamo promet, prvi preizkus je bil začetek šolskega leta, pa tudi včerajšnji dan, ki je bil precej deževen in hladen, pri čemer zastojev zaenkrat nismo opazili. Bi pa mogoče bilo dobro preizkusiti tudi začetek študijskega leta, ki je najbolj frekventen glede uporabe osebnih vozil."

Medved je ob tem spomnil, da ni prvič, da občina v okviru ETM spreminja prometni režim na Glavnem mostu in izrazil prepričanje, da je bila zapora med občani, vsaj med pešci, kolesarji in vozniki skuterjev ter skirojev, dobro sprejeta, prav tako naj bi dobre odzive prejeli tudi od voznikov mestnega avtobusnega prometa: "Ti nam poročajo, da je prevoznost za avtobuse zdaj bistveno boljša, kar povečuje konkurenčnost javnega potniškega prometa. Ob tem so vozniki avtobusov kot veliko prednost ocenili tudi novo možnost zavijanja v levo z mostu na Pobreško cesto. Glede tega je bilo nekaj pripomb voznikov avtomobilov, a predvsem zato, ker novega prometnega režima niso razumeli, čeprav sam menim, da je v celoti jasen in pregleden, se je pa treba zaradi spremembe seveda malenkost bolj zavzeti glede prometne signalizacije. Res je, da so bile narejene tudi neke ankete, v katerih so ljudje zaradi zaprtja mostu izrazili tudi svoje nezadovoljstvo, a sem sam trdno prepričan, da neke dodane vrednosti odprtje Glavnega mostu ne bi prineslo."

Kot je še povedal Medved, naj bi se pozitivni učinki zaprtja mostu kazali tudi v okolici Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, kjer so bili prej pogosti prometni zastoji. Prav tako podžupan ne verjame, da bi lahko zaprtje Glavnega mostu kakorkoli vplivalo na promet gostincev in obrtnikov v središču mesta: "Večjega problema tu ne vidim, smo pa zmeraj za dialog in odprti za predloge, a pomislekov gostincev vsaj do zdaj nismo slišali. Ob tem je mesto v zadnjih tednih, ko je bil most zaprt, ob dogodkih, kot je bil denimo Red Bull Flugtag, živelo zelo dobro. Glavni most, odkar je zaprta Koroška cesta, preprosto za avotmobile nima več neke teže."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta