Cene na mariborski tržnici: Koliko stane rdeča pesa

29.10.2021 02:00
Ob nakupu lokalnih pridelkov in izdelkov na mariborski tržnici lahko slišite marsikateri zanimiv nasvet in recept
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že stara ljudska modrost pravi, da je rdeča pesa dobra za kri.
Igor Napast

Rdeča pesa je velikokrat preveč spregledana zelenjava na tržnici, a ta rdeči gomolj je uporaben tako svež kot kuhan ali pečen. "Rdečo peso jem kot jabolko. Olupim in narežem na krhlje," pove 85-letna branjevka Vekoslava Škerbot, po domače Slavica, s kmetije Škerbot v Malečniku. Branjevka Anica Horvat iz Markovcev pa opiše nedavno izkušnjo: "Ondan sem se slabotno počutila, in ker tukaj na tržnici vsi tako hvalijo rdečo peso, sem jo olupila in pojedla. Priznam, da sem se potem počutila bolj pri močeh." Sicer pa jo je nedavno pripravila tako, da jo je naribala in začinila kot solato. "Odlična priloga je bila namesto zelene solate," je povedala Horvatova.

Veliko Mariborčanov, ki na osrednji tržnici na Vodnikovem trgu kupujejo rdečo peso, peso soči, povedo prodajalci. Nekateri kupci obvezno želijo še pesne liste, ki so ne samo užitni, temveč tudi okusni. Uživanje svežega soka rdeče pese blagodejno vpliva na imunski sistem, pomaga stimulirati limfni sistem in ima močan antioksidanten učinek. Kuhati pa jo je najbolje z lupino, do petnajst minut pri nižji temperaturi. Navdušuje tudi rdeča pesa, 40 minut pečena v pečici, pri 180 stopinjah, začinjena le z malo olja, soli in popra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta