Civilni iniciativi je uspelo prepričati ruško županjo Urško Repolusk, da je preklicala prodajo parkirišča

Barbara Bradač Barbara Bradač
27.10.2022 10:07

Političnim nasprotnikom županja očita zaviranje razvoja občine, oni pa njej, da k temu vodi njeno delovanje. Po skrivnostnih dneh je razkrila, da se je za nakup zemljišča potegovala tudi Pošta Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gramoznato parkirišče ob Falski cesti, kjer vozniki parkirajo, da lahko gredo v lekarno, na pošto, tudi do cvetličarne, okulista, zadruge, mesnice, v župnišče.
Igor Napast

Županja Ruš Urška Repolusk je preklicala dražbo, na kateri je občina želela prodati zemljišče, kjer je parkirišče za pošto in lekarno v središču Ruš. Da je to parkirišče vitalnega pomena za občane, je trdila civilna iniciativa, ki je v nekaj dneh zbrala 1545 podpisov proti prodaji. In to je prepričalo županjo, da danes ne proda 1656 kvadratnih metrov zemljišča po izklicni ceni 110 tisoč evrov, čeprav so bili za nakup štirje interesenti, ki so vplačali varščino, med njimi tudi Pošta Slovenije.

Županja Urška Repolusk in direktorica občinske uprave Katja Markač ter Barbara Ajd so pretekli teden pojasnjevale, da v občini ne podpirajo enega centralnega parkirišča, pač pa razpršena parkirna mesta. 
Igor Napast

Spomnimo, občinsko vodstvo je sklicalo javno dražbo gramoznatega parkirišča ob Falski cesti, kjer je prostora za okoli 30 osebnih vozil. Vozniki tam parkirajo, da lahko gredo v lekarno, na pošto, tudi do cvetličarne, okulista, zadruge, mesnice, v župnišče. Zemljišče je za namen gradnje predvideno že 15 let, a ker se tam ves ta čas ni gradilo, je vzniknilo parkirišče, ki ga je občina uredila, sedaj pa ga je želela prodati. "Odločitev, da prekličem javno dražbo, je bila zelo težka, saj se ponovno odmika ureditev tega zemljišča, podobno kot ureditev zdravstvene postaje. Upam in želim si, da ti dogodki v naši občini ne bodo v bodoče vplivali na interes potencialnih investitorjev v tako pomembne objekte," piše županja v današnjem zapisu na občinski strani Ruš. In še, da vedno sprejema mnenje drugih in podpira demokratične oblike vključevanja ljudi v odločanje: "Težko pa sprejmem ravnanja tistih, ki imajo moč odločanja, vendar s svojim vplivom ne sledijo razvoju naše lokalne skupnosti ali celo odvračajo pomembne investicije v javno infrastrukturo."

Šele ob preklicu dražbe je razkrila investitorja izrednega pomena, ki ga je v preteklih dneh v izjavah za medije omenjala. "Pošta Slovenije kot nacionalni operater pošiljk bi tako lahko razširila svojo dejavnost in uredila nove prostore za kakovostnejše poštne storitve. Z razširitvijo dejavnosti bi se tako ponudila tudi dodatna delovna mesta. Nameravalo pa se je ustrezno urediti tudi javno dostopna parkirišča. Tako bi naša občina lahko bila bogatejša z novim sodobnim poštnim centrom, dodatnimi delovnimi mesti in urejenimi javnimi parkirišči."

V civilni iniciativi so v nekaj dneh zbrali številne podpise. Pravijo, da v veliki večini občanov Ruš, saj v kraju ni turističnega navala, pa še most je bil med zbiranjem večinoma zaprt. 
Igor Napast

V civilni iniciativi, ki jo vodita Jasmina Vrečko Rupnik in Gregor Vrečko, so z aktivnim državljanstvom in s peticijo, ki so jo sprožili, spremenili odločitev ne samo županje, pač pa tudi občinskih svetnikov, ki so se letos spomladi, pa tudi lani, strinjali s prodajo. V civilni iniciativi so veseli županjine odločitve in se zahvaljujejo ekipi in vsem, ki so jih podprli s podpisom. "Zbrali smo 1545 podpisov, kar je 25 odstotkov polnoletnih občanov," pravi Jasmina Vrečko Rupnik. O tem, da so soodgovorni za zaviranje napredka v občini, pa: "Javna dražba brez vednosti svetnikov, ki so najvišji organ odločanja v naši občini, in brez vednosti javnosti po našem mnenju ni najbolj primeren način privabljanja strateških investitorjev!"

Andrej Petelinšek

Prodaja je politično še zaostrila odnose v občini. Civilno iniciativo je v prizadevanjih podprlo osem svetnikov iz vrst ZA - Združena akcija, Neodvisna lista za varnost in pomoč - NLVP, Desus in 2x2 Neodvisna lista. Tudi dva izzivalca Repoluskove (Županjina lista - Povezani za Ruše) na prihajajočih lokalnih volitvah. Ob Darku Knezu (Gibanje Svoboda) še Martin Lesjak, neodvisni županski kandidat. Sprejeti sklep občinskega sveta so želeli spremeniti, a na sklicani izredni seji niso bili sklepčni.

Da so s svojimi dejanji soodgovorni za zaviranje razvoja občine, Knez zavrača, pravi, da se z zadrževanjem informacij, po katerih so županjo spraševali tudi mediji, le krepi nezaupanje v Rušah. "Če ni dialoga na začetku, če ni spoštovanja, potem tudi ne more biti sodelovanja. Pa tudi, kaj če bi drug ponudnik ponudil več od Pošte. Prikrivanje in zadrževanje informacij, pa tudi obtoževanje drugih, ne vodi k razvoju občine," odgovarja Knez.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta