Do najhuje bolnih bo odslej šlo lažje, mariborska paliativna enota je prevzela novi avtomobil

Jana Juvan Jana Juvan
20.05.2022 16:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razširjena ekipa, ki je zaslužna za delovanje paliativne oskrbe v UKC Maribor
Sašo Bizjak

Avtomobil za paliativno mobilno enoto je že prestal prvo vožnjo. Končno bodo tako lahko zdravniki in medicinske sestre, ki obiskujejo na smrt bolne ljudi na domu, lažje dostopali tudi do nekoliko težjih terenov. Kot je povedala predstojnica paliativne enote v UKC Maribor dr. Vesna Ribarič Zupanc, se je pred tednom znova zgodilo, da s sestro nista bili sigurni, ali bo stari, prejšnji avtomobil, ki jim ga je namenilo vodstvo bolnišnice, zmogel peljati do vrha hriba na Pohorju, kjer živi eden izmed njihovih bolnikov s kronično neozdravljivo boleznijo. Pa je, je olajšano dodala.

Anonimni donator 21 tisočakov

Ker skrbijo za bolnike po celotnem Podravju, je takih področij precej. Zato so zbirali donacije za avtomobil s pogonom na štiri kolesa in bili so pozitivno presenečeni, ko se je po objavi članka v Večeru oglasil anonimni donator in jim podaril 21 tisočakov. Tudi nekatere okoliške občine (mariborska ne) so prispevale. In tako se je na njihov račun, ki ga vodi Černelčev sklad znotraj bolnišnice, steklo še več, kot so potrebovali za avtomobil. Sklenili so, da nabavijo še prenosni ultrazvok, s katerim bodo lahko bolj zanesljivo postavljali določene diagnoze na domu in s tem marsikomu prihranili pot v bolnišnico. Da bi lahko nabavili dovolj dobro in trpežno ultrazvočno napravo, jim manjka še okoli 5000 evrov, zato donacije zbirajo še naprej.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

V paliativni enoti so sicer zaposlene dve zdravnici in še dve upokojeni zdravnici ter dve medicinski sestri. V mobilni enoti sodelujejo še štirje zunanji zdravniki. "Nekateri pričakujejo, da lahko nadomestimo reševalce na 112. To žal ni mogoče. Smo 24 ur na dan dosegljivi na telefonski številki 041 442 494. Želimo pa si, da bolnike spoznamo že prej, čim prej ob diagnozi neozdravljive bolezni. Ko presodimo, da je pot v bolnišnico prenaporna, se odpravimo k njim na dom, nato jih obiskujemo glede na njihovo stanje. Bolj ko se bliža njihovo aktivno umiranje, bolj je potrebna naša prisotnost," še razloži vodja enote.

Dobili bodo deset postelj

Na terenu so za zdaj trikrat tedensko, a upa, da bodo lahko jeseni ob podpori zunanjih zdravnikov k ljudem na dom odhajali vsak dan. V ekipi bi si želeli tudi vsaj še socialnega delavca, psihologa in fizioterapevta. Paliativna enota ima prav tako svojo ambulanto v kleti onkološke stavbe. Ob obnovi onkologije pa se obeta tudi deset postelj za paliativne bolnike, je spomnila strokovna direktorica UKC Maribor dr. Nataša Marčun Varda. "Pot je še dolga. Podatek, da je samo 20 odstotkov bolnikov deležnih paliativne oskrbe, je zastrašujoč. Upam, da je to prioriteto prepoznala tudi država," je še povedala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta