Energetika Maribor zagnala toplotno črpalko v Pristanu

Igor Selan Igor Selan
23.10.2023 12:43

Z 2,2 milijona evrov vredno investicijo je Energetika Maribor naredila enega prvih korakov k diverzifikaciji svojih proizvodnih virov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novo toplotno črpalko v Pristanu so zagnali (od leve) direktor Energetike Jože Hebar, minister za okolje Bojan Kumer, župan Saša Arsenovič in direktor Javnega holdina Maribor Andrej Rihter
Andrej Petelinsek

Energetika Maribor je v uporabo slovesno predala visokotemperaturno toplotno črpalko Pristan, ki zagotavlja dva megavata nazivne toplotne moči in za svoje delovanje izkorišča toploto reke Drave. Hkrati s toplotno črpalko je bil v okviru prenove Lenta zgrajen tudi povezovalni varnostni vročevod v dolžini približno 650 metrov, ki bo služil kot funkcionalna povezava obstoječega vročevodnega omrežja s predvidenimi širitvami omrežja na levem bregu Drave. Z 2,2 milijona evrov vredno investicijo je Energetika naredila enega prvih korakov k diverzifikaciji svojih proizvodnih virov, kot je namreč znano, je doslej za proizvodnjo toplote v glavnem uporabljala zemeljski plin.

Novo toplotno črpalko, s katero bodo zagotovili dva odstotka proizvedene toplotne energije, poganja elektrika, ki jo v pretežni meri prav tako zagotavljajo sami, na streho Pristana so namreč namestili tudi novo sončno elektrarno moči 250 kilovatov. "Naj bo ta projekt le eden v vrsti novih projektov, vključno z izzivom energetske izrabe odpadkov, s katerim bi poskrbeli za dodatno diverzifikacijo virov," je ob otvoritvi povedal direktor Energetike Jože Hebar.

A minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ki se je prav tako udeležil otvoritve, v Maribor glede tega vprašanja ni prinesel pričakovanih novic: "Vemo, da imamo v Sloveniji težavo z odpadki in v prihodnosti bomo morali to problematiko obravnavati celostno. Zaenkrat kaže, da bo v Sloveniji potrebna najmanj ena sežigalnica, v kolikor bo potrebno iti v dve, pa ju bo treba obravnavati v paketu. Nima namreč smisla, da bi imeli prevelike moči, ampak je treba upoštevati vseslovenske razmere."

Na povedno se je odzval tudi župan Saša Arsenovič: "Mislim,da bo treba iti v smer energijske izrabe odpadkov tudi v Mariboru, ker če bo sežigalnica samo v Ljubljani, Maribor svojega toplovoda nanjo ne bo mogel priklopiti, ker je malo predaleč."

Je pa Kumer v Maribor prinesel tudi dobro novico, ministrstvo je namreč Energetiki odobrilo 1,3 milijona evrov za drugi projekt diverzifikacije virov, gradnjo kotla na lesno biomaso, s katero bi zagotovili še dodatnih osem odstotkov proizvedene toplote. Projekt naj bi bil zaključen leta 2025, kolikšna je njegova celotna vrednost pa za zdaj še ni znano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta