"Epidemija nas je tudi povezala." V največjem domu za starostnike v državi v Domu Danice Vogrinec Maribor stanje dobro

Barbara Bradač Barbara Bradač
16.10.2020 10:00

V rdeči coni je samo še sedem od prvotnih 38 stanovalcev. Le še sedem zaposlenih je v samoizolaciji. So pa odkrili dve okužbi zaposlenih, a sta bili pravočasno odkriti pred širjenjem v domu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

V največjem domu za starostnike v državi v Domu Danice Vogrinec Maribor, kjer je bilo sredi septembra v enoti na Taboru 40 okuženih stanovalcev, štirje okuženi s koronavirusom pa so umrli, so uspeli zajeziti širjenje okužbe. Trenutno je pri njih ena okužena stanovalka iz enote Tabor. "Ne upam na glas reči, da smo ta trenutek v dobri koži. Stanje se lahko namreč zelo hitro spremeni. Zaposleni smo v preteklem mesecu z nadčloveškimi napori, ob rigoroznih zaščitnih ukrepih, z močno zmanjšanim številom kadra uspeli priti na zeleno vejo," pravi Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec Maribor.

"V zadnjih 17 dnevih (od 29.9.2020) smo v DANici zabeležili zgolj eno okužbo s covid-19 pri stanovalcu, ki smo jo glede na začetno epidemiološko stanje tudi predvidevali. Zabeležili smo tudi dve okužbi zaposlenih, ki ne izvirata iz domskega okolja. Obe okužbi se zaradi pravočasnega umika zaposlenih iz delovnega procesa in po rezultatih odvzetih brisov v njunem delovnem okolju nista prenesli," je sporočil Slavič.

Andrej Petelinsek

V teh 17 dnevih je bilo testiranih 321 stanovalcev iz vseh nadstropij enote Tabor in 197 zaposlenih sodelavcev - vsi ostali testi so bili negativni, "kar dokazuje izjemno strokovno delo v DANici in ponovno potrditev našega znanja ter našega nesebičnega odrekanja pri skrbi za stanovalce. V obdobju zadnjega meseca so zaposleni opravili herojsko delo, ki enostavno ni merljivo". 

Večina okuženih stanovalcev na Taboru, ki so bili premeščeni v rdečo cono, se je že lahko vrnila v svoje sobe po izolaciji, na ponovnih testiranjih pa so bili tudi negativni. Tako je iz rdeče cone že odšlo 31 ozdravljenih stanovalcev in jih ostaja v rdeči coni samo še sedem. "Vsi se počutijo dobro," pravi Slavič. Pri čimprejšnjem okrevanju jim bodo pomagali študentje fizioterapije fakultete Alme mater, ki bodo strokovno vodeni.

Tudi velika večina zaposlenih, ki so bili napoteni v samoizolacijo, se je lahko v službo že vrnila. V samoizolaciji je še sedem zaposlenih sodelavcev. Za Večer pa Slavič še dodaja, da so uspeli preprečiti morebitno širjenje po drugih enotah doma, tako je največja enota na Pobrežju brez okužb. 

Tadej Regent

"Ponosno lahko povemo tudi, da smo epidemiološko situacijo uspeli obvladati povsem z lastnimi kadri in že omenjeno neverjetno prizadevnostjo zaposlenih sodelavcev. Situacijo smo uspeli obvladati tudi s pomočjo vzpostavljenega IT sistema nadzora testiranih, ki je omogočal natančen pregled nad epidemiološko situacijo in smo ga na operativno učinkovit način vključili v organizacijo Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, ki je na področju odvzema brisov pokazal izjemno kooperativnost in podporo. Epidemija nas je nedvomno tudi dodatno povezala in spet pokazala na že znano dejstvo moči skupine, ki lahko doseže cilje, ki jih posameznik nikoli ne zmore," dodaja Slavič, ki se zahvaljuje dr. Boženi Kotnik Kevorkijan in njeni ekipi v UKC in ekipi mariborskega zdravstvenega doma, še posebej Aleksandru Jusu in Jolandi Prah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta