Firbcanje po Mariboru: Izginula Marija, svetnika in angela kužnega znamenja

Vid Kmetič
28.06.2020 05:00

V prvem prispevku v seriji zanimivostih, dogodkov iz preteklosti Maribora in iz današnjih dni, o tem, kam so izignili spomeniki kužnega znamenja na Glavnem trgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob prenovi Glavnega trga so letos prenovili tudi kužno znamenje.
Andrej Petelinšek

Kužno znamenje na Glavnem trgu je leta 1743 zamenjalo prejšnji Marijin steber s kipom Marije Vnebovzete. Podobi današnjega kipa Marije in celotnega kužnega znamenja sta delo takrat vodilnega kiparja na Spodnjem Štajerskem Jožefa Strauba. Kipar ga je izdelal po naročilu meščanov in svetniki, postavljeni okoli stebra z Marijo, so izbor Mariborčanov. Najbliže so jim bili Frančišek Asiški, Sebastijan, Donat, Rok, Anton Padovanski, Frančišek Ksaver, Janez Krstnik in Janez Nepomuk. Kipov je bilo sprva osem, kar potrjuje še zapis iz leta 1847, ko Rudolf Gustav Puff navaja, da "Rotovž stoji nasproti vitkega, z osmimi kipi obdanega Marijinega stebra, ki so ga postavili v spomin na kugo 1680 ...".

Sašo Bizjak
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta