Firbcanje po Mariboru: Leta 1928 kar dve dekleti pobegnili s cirkusom

Vid Kmetič
07.11.2022 04:10

Gostovanja cirkusov v mestih so dandanes redka, nekoč pa je bil obisk cirkusa pravo doživetje, z njim pa povezan tudi marsikateri pripetljaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S predstave cirkusa Busch v šotoru, postavljenem pred kadetnico novembra 1961.
Jože Gal/arhiv Večera

Cirkusi zbudijo kanček nostalgije in prikličejo spomine iz otroštva, ko smo z odprtimi usti sedeli na trdih klopeh s sladkorno peno v rokah, nosove pa nam je dražil oster vonj po slami in živalih. Nastopajoči so izvajali neverjetne akrobacije na tleh in visoko v zraku, klovni so nas nasmejali do solz, čeprav smo se jih kdaj tudi malo bali. In mogoče smo prav v cirkuški areni prvič videli leva, tigra, opico ali slona. Takrat seveda nismo razmišljali, da bi te živali raje dirjale po afriških savanah ali lovile v indijskih pragozdovih.

S predstave cirkusa Adria v Magdalenskem parku 21. septembra 1962
Danili Škofič/arhiv Večera

Maribor so cirkusi obiskovali od nekdaj. Julija leta 1931 si je svoj šotor cirkus Amar postavil v Magdalenskem parku. Tja so se zgrinjale množice radovednežev že čez dan ter so ogledovale "visoke jarbole", na katerih sta vihrali jugoslovanska in francoska zastava, dobro je bil obiskan tudi cirkuški "zverinjak". Že prva predstava je bila razprodana in nikogar ni razočarala: "Vse točke so bile lepo izvedene: od akrobacij na trapecu, preko plesalke na žici, mnogo smeha vzbujajočih nastopov raznih psičkov in opic, jezdnih bravur kozakov in cowboyev pa do produkcij ogromnega nad 7000 kilogramov težkega slona. Kakor vselej je tudi to pot občinstvo posebno napeto zasledovalo nastop levov, tigrov in belih medvedov, ki so vzbudili viharje smeha."

Občinstvo med cirkuško predstavo leta 1961
Jože Gal/arhiv Večera

Se pa je kdaj ob gostovanju kakšnega cirkusa v mestu primerilo tudi to, o čemer je v otroštvu sanjal marsikdo od nas - da bi pobegnil od doma in se pridružil cirkusu: "Cirkus Kiudsky, ki je dokončal svoje gostovanje v Mariboru in se odpravil v Zagreb, je bil kaj privlačen zlasti za našo mladež. Dodatno k našemu včerajšnjemu poročilu o privlačnosti cirkusa pa se nam javlja, da sta odšli s cirkusom kar dve dekleti, in sicer M. Simonič ter Ana Klajderič. Obe sta bili sprejeti začasno v činu 'sobarice'. Ni izključeno, da napravita žonglersko kariero ter se nam ob eventuelnem povratku cirkusa predstavita kot Miss Stella, Pina Lola ali kaj sličnega - ako se njih ne bodo poprej naveličali in poslali v nehvaležno domovino," piše 31. julija 1928 Mariborski večernik Jutra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta