Firbcanje po Mariboru: "Solnce, sneg in gorski zrak, to je geslo naših zimskih športnikov"

Vid Kmetič
09.05.2022 03:00

Razen tega, da je jezik arhaičen, pa se nekateri članki, ki so izhajali v mariborskih časnikih, zdijo, kot da bi bili napisani danes.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Pohorju leta 1966
Arhiv Večera/Danilo Škofič

Tako v Mariborskem večerniku Jutra 16. decembra 1933 na športnih straneh preberemo naslednji zapis: "Zadnja leta se je pri nas razvil zimski šport v takem obsegu, da bi ga lahko imenovali naš narodni šport, ki je obenem pravi blagoslov za naš skrbi polni čas. Moderna tehnika in racionalizacija sta napravila iz človeka stroj. Mehanizirano delo v naših tovarnah in pisarnah, telesno in duševno ubija ljudi in zato je potrebno, dati jim priliko, da se v prostem času oprostijo spon morečih skrbi in življenjskega boja ter se navžijejo v krasni naravi prepotrebnega miru, čistega zraka, solnca in naberejo novih moči."

V prvih mesecih leta 1934 je bilo tako organiziranih kar nekaj prireditev, na katerih so lahko Mariborčani spremljali zanimive športne panoge in se ob tem naužili obilo svežega zraka in žarkov zimskega sonca. 14. januarja je bilo na Treh ribnikih drsanje in mednarodni "hockeymatch", teden dni kasneje pa na Teznu motoskijöring, skijöring, 27. januarja 18-kilometrski smučarski "tek na daljavo," dan kasneje pa še skakalna tekma na betnavski skakalnici.

Mariborski smučarski klub je 18. februarja na Pesku organiziral takrat sila popularen Lov na lisico, tri dni kasneje pa so se radovedneži lahko odpravili v Sv. Lovrenc na "propagandne" mladinske sankaške tekme. 25. februarja je pri Seniorjevem domu potekala tekma v smuku, smučarski tek za prvenstvo Pohorja pa 4. marca, na katerem so tekmovale tudi dame. "Solnce, sneg in gorski zrak, to je geslo naših zimskih športnikov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta