Firbcanje po Mariboru: Trije ribniki ne le za drsanje, ampak tudi za pivo in gojenje rakov

Vid Kmetič
29.03.2021 05:25
Voda v ribnikih Mestnega parka je bila od nekdaj izjemno čista, pivovarna Götz je na primer led iz zgornjega ribnika uporabljala že v osemdesetih letih 19. stoletja, pred prvo svetovno vojno je tam Adolf Spatzek gojil rečne rake. Na prelomu stoletij je pri prvem ribniku stala lesena čolnarna, leta 1927 pa je Olepševalno društvo razpadajoči objekt porušilo in po načrtih Maksa Czeikeja so postavili paviljon s pripadajočo teraso in garderobami.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
21. januar 1962
Dragiša Modrinjak/Arhiv Večera

Od nekdanje čolnarne so ostali le še stebri, ki so jih v osemdesetih letih obnovili in prekrili s streho.

Leta 1930 so do ribnikov napeljali elektriko, uredili so tudi stanovanje za hišnika z družino. "Sedaj vlada okrog paviljona tudi red," so zapisali v mariborskem večerniku Jutra. S postavitvijo čolnarne je ribnik postal priljubljena rekreacijska točka Mariborčanov, tam je bilo živahno poleti in pozimi.

V letnem času se je na ribnikih vozilo s čolni.
Jože Gal/ Arhiv Večera

"Kadar so na prvem ribniku 'izpluli' vsi čolni, se je pokazalo, da je veliko premajhen, saj so se zaletavali drug ob drugega. Tudi pozimi se je na ledu trlo ljudi. Ambiciozne drsalke v kratkih žametnih krilcih so vadile izvajanje obveznih likov, starejši pari pa so, držeč se za roke, vozili osmice, del ribnika so zasedli kegljači, vmes pa so se kar brez drsalk podili mulci, ki seveda niso plačali vstopnine," je zapisal dr. Sergej Vrišer.

Januarska nedelja na ribnikih leta 1962
Dragiša Modrinjak/Arhiv Večera

Poleg rekreativnih drsalcev so lahko Mariborčani na ribniku občudovali tudi prave drsalce. Tako se je ob nastopu najboljših drsalcev športnega društva Ljubljana na obrežju ribnika februarja 1959 zbralo kar štiri tisoč radovednežev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta