(FOTO) Alfi Nipič v Jarenini dobil muzej in na koncertu navdušil množico obiskovalcev

Igor Selan Igor Selan
29.06.2024 22:30

Nedavno je izšla tudi glasbenikova avtobiografija z naslovom Ostal bom muzikant.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Ostal bom muzikant in noša moj bo gvant, pa če prepeval bom vso noč, bom spet odšel domov pojoč." Legendarna, sicer pa le ena izmed več kot 1200 skladb, ki jih je posnel v karieri, najbolje opiše bistvo enega največjih slovenskih pevcev narodnozabavne in zabavne glasbe, legendarnega Alfija Nipiča. Saj si je Mariborčan spomenike že prej postavil kar sam, le kako drugače bi lahko rekli ponarodelim skladbam, kot so Silvestrski poljub, V štajerski kleti ali Poljane, dom prelepih dni, da njegovega skoraj dvajsetletnega dela z Avseniki sploh ne omenjamo, a so mu spomenik, kot si ga zasluži, nocoj postavili tudi drugi.

Sašo Bizjak

V Jarenini, kjer živi že več kot petdeset let in je tudi častni občan občine Pesnica, so namreč odprli muzej, posvečen njegovi več kot pol stoletja trajajoči karieri. Kot je povedal pevec, sta idejo za muzej dobila skupaj s Slavkom Avsenikom med obiskom ameriškega Clevelanda, kjer sta si ogledala Polka Hall of Fame (dvorana slavnih avtorjev polke, op. p.): "Rekla sva si, da če nekaj tako daleč stran od domovine prikaže toliko lepega o Sloveniji, lahko to naredimo tudi pri nas. Iz tega je nato nastal prvi tovrstni muzej pri nas, muzej Avsenikov v Begunjah, kasneje je v Mirni Peči muzej dobil tudi Lojze Slak, ta muzej pa je torej tretji te vrste pri nas."

Alfijev muzej si je prišel ogledat tudi prav tako legendarni Tomaž Domicelj.
Sašo Bizjak

In le kako drugače bi lahko obeležili otvoritev muzeja, posvečenega glasbeniku, če ne s koncertom. Na vaškem trgu v Jarenini so tako že ob 18. uri prisotne zabavali Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci ter mažoretna in twirling skupina občine Pesnica, vrhunec pa je sledil v večernih urah, ko je oder zasedel Alfi, ki seveda ve, da je srečo treba deliti. Navdušenega občinstva tako ni zabaval sam, čeprav bi to kljub skoraj osemdesetim letom opravil zlahka, ampak v družbi številnih drugih zvezdnikov slovenske glasbene estrade, Nine PušlarDarje GajšekMirana Rudana in 6pack Čukurja, ki je povedal: "Ravno danes sem razmišljal, kakšno čast imam, da sem z Alfijem ne samo že večkrat stopil na oder, ampak z njim skupaj posnel tudi pesem. To danes pa je itak cel praznik v njegovem kraju in res sem vesel, da sem del tega."

Alfi Nipič in 6pack Čukur
Sašo Bizjak

Če ste koncert, ki je navdušil zbrano množico, zamudili, je to seveda škoda, a nič hudega, Alfi pravi, da bo, čeravno mu zdravje v zadnjem času nekoliko šepa, še nastopal, sredi julija mu bo tako mogoče prisluhniti v Kopru, tudi v Mariboru ga bo mogoče slišati, predvidoma novembra.

Sicer pa si lahko v jareninskem muzeju v obnovljeni stari šoli vsak dan med 10. in 18. uro ogledate predstavitev njegove glasbene poti, od samih začetkov, uspehov na Popevki vesele jeseni, legendarnega Silvestrskega poljuba, sodelovanja z Ansamblom bratov Avsenik, nadaljevanja samostojne glasbene kariere, koncertov Avsenikov v Jarenini v letih 1983 in 1988, turnej in gostovanj v tujini ter nagrade, priznanja in zlate plošče. Seveda ne manjka niti bogato audio ter video gradivo, kot je povedal, je namreč prav vsak svoj koncert posnel tudi s kamero.

Sašo Bizjak

Več o izjemni karieri Alfija Nipiča lahko od prejšnjega tedna tudi preberete. Izšla je namreč njegova avtobiografija z naslovom, ki ne bi mogel biti drugačen, Ostal bom muzikant, bogato opremljena tudi s slikovnim gradivom. Spremno besedo je prispeval Tone Partljič, knjigo pa uredil Večerov urednik Aljoša Stojič.​

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta