Pred 50 leti v Večeru: Ker ni bilo mikrofona, se je Alfi Nipič naužil lovrenškega zraka

Pripravil Rok Kajzer
29.06.2024 05:30

Srečanje dopisnikov in novinarjev z župani občin in severovzhodne Slovenije bi bilo brez glasbe le polovično.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera
24. junij 1974

Po potresu

Znani so ie prvi natančnejši podatki o škodi od potresa, ki je zatresel zemljo v četrtek popoldne in ponoči predvsem v Šmarju pri Jelšah. Poškodovanih je okoli 1500 zgradb, 35 družinskih stanovanj ni več varnih za bivanje. Od 300 zasebnih hiš jih je skoraj polovica tako poškodovanih, da jih verjetno ne bo mogoče popraviti. Uničenih je šest osnovnih šol. Večji del doma počitka Jelšingrad je tako poškodovan, da je za bivanje nevaren.

24. junij 1974

"Račke so si podale roke"

Zamisel o srečanju se je porodila na enem od službenih sestankov dopisnikov Večera v uredništvu v Mariboru. Beseda je dala besedo in v soboto so se na idilični kmetiji nad Lovrencem na Pohorju srečali dopisniki, novinarji Večera in družbenopolitični delavci severovzhodne Slovenije. Okrog domačije Gnedec na Recenjaku 26, približno 5 km od Lovrenca, se je zbralo kakih 80 "pravih" račk in pa tistih, ki pomagajo časniku obveščati krajane o dogodkih iz njihovega kraja. Prišli so dopisniki iz Koroške, Pomurja, Celja, skratka iz vseh koncev tega dela Slovenije. Kazalo je, da bo oblačno jutro pokvarilo dobro voljo, vendar pa je na naše veliko veselje na nadmorski višini 900 metrov, kjer kmetija stoji, sijalo toplo poletno sonce. /.../ Srečanje dopisnikov in novinarjev z župani občin in severovzhodne Slovenije bi bilo brez glasbe le polovično - ze tiste, ki se radi zavrtijo, čeprav po travniku, so poskrbeli Vitki. Če ne bi bili v naglici pozabili mikrofona, bi bil zapel tudi Alfi Nipič, tako se je le naužil lovrenškega zraka. Za zabavo je poskrbel tudi član čarobnega kroga pri KUD Jože Hermanko Branko Zupan s svojimi "coprnijami".

26. junij 1974

Tito pričakuje uspeh

ZDF, drugi program zahodnonemške televizije, je sinoči oddajal kratek razgovor svoje reporterke, ki je v srbohrvaščini vprašala predsednika Tita, kaj meni o svetovnem nogometnem prvenstvu.. "Z zanimanjem in veseljem sledim šampionatu in sem zelo zadovoljen z uspehi naše reprezentance. V Duesseldorfu pričakujem, odkrito povedano, zmago nad Zahodno Nemčijo"' je povedal Tito. Soproga Jovanka je pristavila: "Fantje so v dobri kondiciji, in zakaj ne bi uspeli?"

27. junij 1974

Maščeval se je slab prvi polčas

Zahodna nemčija - Jugoslavija2:0 (1:0) - Brez Bogičeviča in Bajeviča, ki nista bila niti rezervi, zato pa z Muženičem, Karasijem in Popivodo, je bila naša ekipa včeraj na prekrasnem Rheinstadionu nedvomno precej slabša kot v prvih treh tekmah. V glavnem zaradi zapravljenega prvega polčasa pa zaradi počasne in razvlečene igre, ki že od vsega začetka ni obetala nič dobrega. Ko je Breitner v 38. minuti s svojim znanim rezanim strelom z 20 metrov presenetil nekoliko slabo postavljenega Mariča, je bila tekma praktično odločena. Več kot 3000 naših navijačev (več vstopnic Jugoslovani za to tekmo niso dobili) je od začetka sicer še delalo "veter", toda potem so bili vse bolj tiho. Razočarani so bili predvsem nad jugoslovanskim napadom, ki ni bil sposoben izvesti akcije, vsaj takšne ne, da bi resneje ogrozila Maierja. /.../ Bogo Skalicky

​29. junij 1974

Iskra in Gorenje skupaj

V klubu poslancev v Ljubljani je včeraj 72 predstavnikov delovnih organizacij Iskre in Gorenja podpisalo samoupravni sporazum o združevanju sredstev in dela. Z njim so ustanovili sestavljeno organizacijo združenega dela "Združena podjetja elektroindustrije Ljubljana". Pred podpisovanjem sporazuma sta generalni direktor Gorenja Ivan Atelšek in predsednik skupščine ZP Iskra Vladimir Logar spregovorila o pomenu te integracije za delovne kolektive in širšo skupnost in o tem, kako bo vplivala na prizadevanja za boljše poslovanje in razvoj novih samoupravnih odnosov. Predsednik gospodarske zbornice SRS Andrej Verbič, ki je odposlancem Iskre in Gorenja prvi čestital k podpisu sporazuma, je še posebej poudaril, da se s to integracijo odpirajo nove perspektive za strokovne kadre, saj bodo poslej ustvarjalne možnosti dosti večje. /.../

 


 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta