Posebno priznanje mariborskima glasbenikoma: Alfi Nipič in Rudi Šantl viteza kulture na Madžarskem

Zvonko Pušnik
27.01.2024 05:00

Na Madžarskem je bila ob praznovanju njihovega kulturnega praznika tudi posebna delegacija iz Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alfi Nipič prejema na Madžarskem naziv viteza kulture.
Srečko Ornik

Že nekaj let veže občasno sodelovanje predstavnike slovenskega konzulata v Budimpešti in Združenje rezbarjev modelarjev lesa Slovenije (ZRMLS) ter Fundacije za razvoj kulture na vasi s sedežem v Budimpešti. Slednja pokriva in kulturno sodeluje po celi Madžarski in v vseh pokrajinah izven Madžarske, kjer prebiva madžarska manjšina..

Slovenska delegacija na Madžarskem ob njihovem praznovanju kulturnega praznika.
Osebni arhiv

Madžarska 20. januarja praznuje državni kulturni praznik in takrat podelijo nazive viteza kulture. Letos sta ju prejela slovenska pevca Alfi Nipič in Rudi Šantl, in to v dvorani v Štefanovi ulici, ki sprejme 600 gledalcev in je bila nabito polna. V predprostoru dvorane smo imeli postavljeno stojnico s turističnim gradivom občine Hoče - Slivnica, pecivo in veliko vrst pijače. Pred pričetkom programa sta se pridružila predstavnika slovenskega veleposlaništva v Budimpešti - Tjaša Vučko in Marko Sotlar.

Rudi Šantl prejema na Madžarskem naziv viteza kulture.
Srečko Ornik

Fundacija ima veliko predlagateljev vsako leto za naziv viteza kulture iz Madžarske, medtem ko so največ štirje izbrani iz drugih držav, med njimi letos Alfi Nipič (med drugim pevec pri Avsenikih) in Rudi Šantl (med drugih soustanovitelj skupine Štajerskih 7). Slednji je ob prejemu nagrade dejal: "Vesel sem naziva viteza kulture in z veseljem bom še predstavljal Slovenijo." Alfi Nipič pa: "Čudovito vzdušje. Sem vesel, da so nas opazili tudi na Madžarskem, kar se v Sloveniji zgodi redko. Madžari imajo bolj spoštljiv odnos do svojega jezika in svoje kulture, kjer vidijo tudi slovensko zabavno in narodno zabavno glasbo."

Program je trajal več kot tri ure in predstavljala so se razna društva iz cele Madžarske. Ob skromnem občinskem darilu je Srečko Ornik, predsednik ZRMLS, povabil konzula dr. Marjana Cencena, da obišče občino Hoče - Slivnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta