(FOTO in VIDEO) Do 26. septembra imajo na Glavnem mostu prednost kolesarji: Kako so vozniki danes upoštevali novo pravilo?

16.09.2021 17:05
V okviru akcij ob evropskem tednu mobilnosti tudi preizkus, kako "bi lahko bilo", če bi bil Glavni most v Mariboru zaprt za ves motorni promet, razen za javni potniški promet, taksije, električna vozila in intervencijo. V prihodnosti je namreč zapora prometa za motorna vozila za Glavni most predvidena.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vozniki danes niso dosledno upoštevali prometnega znaka za prepovedan promet čez Glavni most. 
Andrej Petelinšek

​Od danes pa do 26. septembra imajo tako na tem mostu prednost kolesarji, ki lahko vozijo po vozišču namesto po rdečem kolesarskem pasu, s katerim si s pešci delijo (ozek) pločnik na Glavnem mostu. Tako tudi kaže začasna talna signalizacija, a danes dopoldne so kolesarji še vseeno raje kot široko vozišče izbrali običajno kolesarsko pot.

Avtomobilov je bilo namreč na mostu preveč, kajti vozniki prometnega znaka za prepovedan promet motornih vozil niso vzorno upoštevali: po naši oceni le vsak tretji ali četrti ni zapeljal na most, preostali pa so večinoma upočasnili, malce pomišljali in potem zapeljali mimo znaka na most. Občasno so "delali red" redarji. Nekateri vozniki so se nad začasno zaporo jezili, drugi trobili ... ​

Spet akcija "Pridem takoj"

"Evropski teden mobilnosti invalidske organizacije jemljemo drugače kot ostali. Mi imamo ta teden celo leto, saj se naši člani s težavami pri mobilnosti srečujejo 365 dni na leto," je dejal podpredsednik Sveta invalidov Maribor Martin Benko. Invalidska društva tudi letos sodelujejo na evropskem tednu mobilnosti: danes so z invalidskimi vozički na nekaj parkirnih mestih na Slomškovem trgu, "opremljenimi" z najbolj običajni izgovori (npr. Pridem takoj) ozaveščali javnost o neupravičenem parkiranju na parkirnih mestih za invalide, na Glavnem trgu so se na stojnicah predstavila invalidska društva in ob tem so invalidi opozarjali na težave pri mobilnosti, ogledati si je bilo mogoče pripomočke za mobilnost invalidov, med drugim pokrit električni skiro, pa predstavitev psov vodnikov in psov pomočnikov za pomoč invalidom.

Še je prostor za izboljšave

"Opozarjamo na odpravljanje arhitektonskih ovir, predvsem na možnost dostopa do javnih institucij. Veliko je bilo narejenega, veliko pa je še treba narediti," pravi Benko, ki meni, da bi bilo treba pri novogradnjah pritegniti invalidska društva, da bi projektantom in arhitektom pomagala z izkušnjami. Tako je Svet invalidov že sprejel sklep, da mora biti pri vsakem objektu, ki ga občina financira in se gradi na območju MOM, prisoten tudi predstavnik invalidskih organizacij.

Invalidka Štefka Vegan je ena tistih, ki jih je mogoče pogosto srečati z invalidskim vozičkom v mestu. Se je od lani, ko je na "sprehodu po mestu" v okviru evropskega tedna mobilnosti opozarjala na ovire, kaj spremenilo? "Na tisti poti skorajda nič, razen tu na Glavnem trgu so postavljena korita, da ne spregledaš roba. Ponekod so izboljšanja - na primer če grem v Lesnino z avtobusom, so tam naredili klančine, ki jih prej ni bilo ... Še vedno pa se dogaja, da se na novo narejene klančine ne zgradijo v redu. Tako zadnjič v novem krožišču pri Qlandiji nisem mogla s ceste na pločnik, ker je do klančine previsok rob," pravi Štefka Vegan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta