(FOTO in VIDEO) Posledice neurja v Mariboru: Mestni park bo en teden neprehoden, veter razdejal tudi Mariborski otok

Barbara Bradač Barbara Bradač
13.07.2023 10:13

Silovito nočno neurje z orkanskim vetrom je za seboj pustilo pravo razdejanje tudi na širšem mariborskem območju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na terenu je 108 gasilcev Gasilske brigade Maribor in 11 prostovoljnih gasilskih društev
Igor Napast

Silovito nočno neurje z orkanskim vetrom je za seboj pustilo pravo razdejanje tudi na širšem mariborskem območju. Začelo se je okoli 4. ure zjutraj. Veter je lomil drevesa, jih podiral, odkrival strehe. Na terenu delajo so vse razpoložljive ekipe Gasilske brigade Maribor in prostovoljni gasilci.

"Za nami je burna noč. Vetrovi so pihali s hitrostjo preko 120 kilometrov na uro in povzročili silovit vetrolom. Bilo je 98 javljenih intervencij. To popoldne (napovedano je ponovno neurje op.a.) pričakujemo še močne meteorne vode," povedal mariborski podžupan Samo Peter Medved, ki se zahvaljuje civilni zaščiti, gasilski brigadi, delavcem javnih podjetij, ki so od noči na terenu in odpravljajo posledice. Pravi, da je bilo precej škode na osrednji mariborski tržnici, kjer je veter razmetal stojnice, delovala ni Pohorska vzpenjača, pravtako polnilnica za električne avtobuse, tudi Marprom je bil brez električne energije. 

Mom
V Mestnem parku bodo zaradi poškodb odstranili 14 dreves 
Igor Napast

Posledice neurja so vidne tudi v Mestnem parku. Po prvih ocenah je zaradi neurja izruvanih najmanj osem dreves, veliko dreves in vej pa je polomljenih. "Skupaj bomo morali odstraniti 14 dreves, saj je pri določenih drevesih vrtinčenje vetra povzročilo pokanje v deblu. Nekatera drevesa imajo tako velike odlome v krošnji, da je ni mogoče sanirati in je propad drevesa nemogoče ustaviti," je razložila Karin Bejo, vodja parkovnih površin pri Nigradu. Ta teden bodo odstranjevali izruvana drevesa, prihodnji teden pa še mnogo odlomljenih vej. 

Mestni park
Mom

Zaradi nastale situacije je park trenutno neprehoden. Dokler posledice neurja ne bodo odpravljene, občane pozivajo, da se obisku Mestnega parka izognejo. "Naslednji teden lahko občani pričakujejo, da bo park prehoden in varen," pravi Bejo in poziva vse občane: "Park je star. Ko vemo, da prihaja neurje, ko zaznamo močnejše vetrove pojdimo ven iz parkovnih površin. Stara drevesa so zelena, so lepa, vendar mi v notranjost ne vidimo, kaj se dogaja in tudi zelene veje padejo." Po prvih podatkih je trenutno ocena škode v parku 20 tisoč evrov. 

V mariborskem Mestnem parku
Igor Napast

Podžupan Medved poziva, da občani na 112 javljajo vse posledice neurij. "Občane bi še rad pozval, da danes omejijo svoje dejavnosti, ne hodijo v park, naj se izogibajo drevesom. Pozval bi tudi, da naj raje kot da fotografirajo posledice neurja ali med samim neurjem sami pristopijo k odstranjevanju posledic. Vemo, da je čas dopustov in število ljudi omejeno," pravi Medved in zato poziva vse k odpravi posledic neurja. 

"Ne moremo reči, da je nekje posebej hudo. Celotno območje Maribora in širše je prizadeto. Pomoči so vsi potrebni. Govorimo o velikem območju škode. Največ je podrtih dreves, odkritih streh, nekaj dreves je padlo na avtomobile," je povedal vodja jutranje izmene Gasilske brigade Maribor Marjan Fekonja. Na terenu je Gasilska brigada Maribor in gasilci iz 11 prostovoljnih gasilskih društev. 

V Ljubljanski ulici je strela treščila v dimnik bloka in ga dobesedno do polovice razstrelila. Opeke in drobiž so padali na desetine metrov naokoli, a na srečo niso nikogar ranili. 
Boris Jaušovec

Poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik: "Trenutno smo na številki 98 intervencij. Trenutno imamo 26 odkritih streh. Ostalo so podrta drevesa na razno infrastrukturo. Na terenu je 108 gasilcev z 23 vozili, od tega s tremi gasilskimi avtolestvami. Naš cilj je, da odkrite strehe čimprej pokrijemo, zaradi napovedanega popoldanskega dežja in preprečimo dodatno škodo na objektih." Ob odstranjevanju posledic neurja se je en gasilec lažje poškodoval. Po njegovih informacijah pa občani v neurju niso bili poškodovani. 

Miha Dajčman

V središču mesta so polomljene veje dreves, senčniki gostinskih lokalov prevrnjeni, odpihnilo je zabojnike za smeti. Po mnogih cestah ležijo odlomljene veje dreves in padla drevesa. Nekatere ceste so neprevozne. Bralec sporoča, da je cesta od parka do Vinarij neprevozna, saj so padla tri drevesa.

Kopališče Mariborski otok je zaradi neurja zaprto. "Nočno neurje ni prizaneslo niti našemu kopališču. Veter je razdejal lokal in okolico, smo pa tudi brez električne energije," so sporočili iz Šport Maribor.

Mariborski otok po neurju
Šport Maribor

Iz Elektra Maribor sporočajo, da je zaradi močnih neviht ponoči ostalo 50.000 odjemalcev brez oskrbe z električno energijo. "Sodelavci so s preklopitvami do jutra to število že zmanjšali. Ob 7.20 je tako brez napajanja še 41.000 odjemalcev, in sicer največ na območju Ptuja, Dornave, Lenarta, Ljutomera, Mačkovcev, Grada, Otovcev, Murske Sobote, Gaberja, Sela, Puconcev, Podvelke, Radencev, Vidma, Apač, Črncev, Zamarkove, Presike, Ruš, Limbuša, Selnice, Kamnice, Sladkega Vrha in Kungote."

Miha Dajčman
V naselju Slatinski dol v Kungoti je padel električni drog.
Igor Napast

"Sodelavci se že ves čas trudijo čim prej zmanjšati število odjemalcev, ki so brez napajanja z električno energijo s preklopitvami in izločevanjem okvarjenih sektorjev. Prav tako so že od zgodnjega jutra na terenu ekipe sodelavcev, ki odpravljajo napake," so zapisali na spletni strani in prosijo uporabnike za razumevanje ter, da ravnajo z napravami z ustrezno previdnostjo in kot da so pod napetostjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta