(FOTO) V Kungoti neurje, kot ga ne pomnijo, eni družini ponudili začasno namestitev

Barbara Bradač Barbara Bradač
13.07.2023 14:40

Županja Tamara Šnofl pravi: "Ljudje ustvarjajo in se trudijo celo življenje, pa jim v dveh minutah dobesedno vse odpihne." Vreme medtem na različnih koncih države neprizanesljivo tudi čez dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na stanovanjski hiši v občini Kungota je odpihnilo streho. 
Občina Kungota

Huda ura se je z dramatičnimi posledicami zgrnila nad občino Kungota, kjer je odkrilo več streh stanovanjskih objektov, na hiše in drugo infrastrukturo se je podrlo tudi več dreves. Dobra polovica cest je bila začasno neprevozna. To je povzročalo zastoje pri takojšnji pomoči pri odpravljanju posledic, predvsem pokrivanju streh. V naselju Slatinski Dol v Kungoti je padel električni drog, še kak vod je bil pretrgan.

Igor Napast
Občina Kungota

A najhuje je na Čajžiču, pravi županja Tamara Šnofl​: "Eni družini, ki ji je veter odpihnil streho na stanovanjski hiši in tako razkril ves mansardni del, odkril pa tudi gospodarsko poslopje, smo ponudili začasno nastanitev v Hiši vseh generacij, kjer imamo urejen apartma, ki je namenjen začasnemu bivanju." Z gasilci, vodjo intervencije in poveljnikom civilne zaščite si je ogledala najbolj problematične predele. Pretresla jo je slika, ki jo je videla. "Ljudje ustvarjajo in se trudijo celo življenje, pa jim v dveh minutah dobesedno vse odpihne. Pas tornada je šel čez našo občino, kar je jasno vidno po gozdovih in kmetijskih površinah, kjer je odsekalo drevesa," pravi županja.

Občina Kungota
Občina Kungota
Silovit veter je izrul drevesa s koreninami vred.  
Občina Kungota

Pozdrav dober dan ni bil najbolj primeren, ko smo se ustavili pri Vinogradništvu Gornik v Svečini. Njim je spanec močno skrajšala stara velika lipa, ki jo je silovit veter izrul in je padla na domačijo. "Močan veter, nato debela toča, potem pa še drobna, drevo je začelo migati in je padlo na streho hiše. Poškodovalo nam je ostrešje, late in seveda nekaj strešnikov. Najprej moramo pokriti, da ne bo zamakalo, nato pa sanacija," je povedal Mirko Gornik, medtem ko je lahko le opazoval strokovne delavce, ki so odstranili drevo, a hvaležen, da je hiša še primerna za bivanje.

Igor Napast
Igor Napast

Nekateri domačini govorijo, da takšnega vetra na tem območju ne pomnijo. Med njimi tudi Maksimiljan in Zdenka Toš iz Zgornje Kungote. "Ta dolina kot da je bila žareča krogla. Približno 10 minut je žarelo, kot neonka, ki utripa. Star sem 65 let, pa česa takšnega še nisem videl," je slikovito opisal Maksimiljan Toš. Plastenjak jim je z vrta odneslo čez cesto. V večstanovanjski hiši živi tudi Alojzija Amon. "To je bilo obupno grmenje," pove in pogleda smreko, ki se je naslonila na hišo, in optimistično doda: "Če je samo to, smo jo dobro odnesli."

Maribor: posledice neurja -
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta