(FOTO in VIDEO) Pri obnovi predora se je udrla cesta

Barbara Bradač Barbara Bradač
21.11.2018 11:45

Zaradi del v železniškem predoru v Šentilju je nastala poškodba tudi na regionalni cesti, ki teče nad predorom. Poškodbo naj bi sanirali v nekaj dneh

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udor ceste v Šentilju
Miha Dajčman

V Šentilju ob uvozu na avtocesto se je zaradi del pri nadgradnji ​železniškega odseka Pesnica-Šentilj-državna meja udrl del cestišča. V sklopu nadgradnje obnavljajo tudi predor Šentilj, ki poteka približno šest metrov pod regionalno cesto in križiščem Dunajske ceste in Slovenske ulice, kjer se je udrl del ceste. Sredi križišča je zazijala globoka luknja, ki je segala vse do temeljev predora, do globine okrog 16 metrov.

Cestišče in udor že sanirajo

Pri sanaciji 235 metrov dolgega predora Šentilj, v katerem delavci delajo noč in dan, saj obnavljajo talni in stenski obok, je prišlo v torek zvečer do udora, ki se je zgodil na približno 40. metru predora. "Obnavljali smo obok tunela, pri čemer smo odstranili približno 40 centimetrov obstoječe kamnite opečne obloge, a je zaradi slabšega stanja (preperele opeke) ostanka te obloge prišlo do delne porušitve. Preostalih 60 centimetrov oboka je bilo v tako slabem stanju, da je popustil. Pri tem pa se je udrlo okoli deset kubičnih metrov materiala," je udor podrobneje pojasnil vodja sektorja za železnice mag. Dejan Jurkovič. Čez noč so pri Direkciji RS za infrastrukturo spremljali dogajanje, danes zjutraj pa se je dodatno udrlo še več obloge in zemljine nad njo. V predor se je skupaj vsulo približno 50 kubičnih metrov materiala, kar je na vozišču povzročilo luknjo s premerom okoli dva metra. Doslej tudi niso dobili informacij, da bi morda prišlo do poškodbe katerega od inštalacijskih kablov pod poškodovano cesto.

Promet oviran še nekaj dni

So pa takoj pristopili k sanaciji cestišča in udora. Območje poškodbe na cestišču je bilo zavarovano in prometni režim na tem območju ustrezno prilagojen. Izvajalec je takoj pričel sanacijo, ob tem pa so luknjo na cestišču dodatno povečali, da z brizganjem betona učvrstijo robove udrtine. Promet bo oviran še dva ali tri dni. Jurkovič ob tem zagotavlja, da so na takšne primere pripravljeni in da nevarnosti za občane in voznike ni. "Pri sanaciji tunela je običajno, da se zgodijo takšni udori. Tu je pač smola, da se je to zgodilo na regionalni cesti. Ampak na takšne stvari smo pripravljeni in zato smo lahko pravočasno odreagirali," je še dodal Jurkovič. In poudaril: "Nihče ni bil v nevarnosti in nihče ni bil poškodovan." Pri tem pa Jurkovič zagotavlja, da se glede na pregledano stanje v predoru kaj takega ne more ponoviti na nobenem drugem mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta