(FOTO in VIDEO) S tekmovanjem gasilskih reševalnih čolnov preverjali usposobljenost gasilcev

Gregor Grosman Gregor Grosman
21.07.2024 12:08

Kljub dežju so v PGD Dvorjane na reki Dravi v soboto pripravili tekmovanje in gasilsko veselico, v nedeljo pa druženje nadaljujejo ob peti gasilski roštiljadi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Kljub dežju je Prostovoljno gasilsko društvo Dvorjane včeraj pripravilo 39. tekmovanje gasilskih reševalnih čolnov na reki Dravi. Padavine so sicer odnesle dopoldanski trening in tradicionalni postroj ekip, niso pa motile gasilcev pri izpolnjevanju nalog v okviru tekmovanja. "Gasilci moramo biti pripravljeni na vse razmere," je dejal poveljnik PGD Dvorjane Primož Drozg, ki je ocenil, da so razmere pravzaprav še dokaj mirne, saj "samo" dežuje. "Ko posredujemo in pomagamo ljudem, je običajno vodostaj reke Drave še veliko višji," je dodal. 

Letos se je na tradicionalno tekmovanje, ki je namenjeno preverjanju usposobljenosti gasilcev in si ga v lepem vremenu ogleda več sto obiskovalcev, prijavilo pol manj ekip kot običajno, zgolj 20. A vseeno prireditev ostaja mednarodna, saj so tudi letos prišli gasilci iz sosednje Avstrije. Eni sicer brez lastnega čolna, saj so ga pustili doma, če bi ga njihovi kolegi potrebovali za reševanje na reki Muri. 

Gregor Grosman

Med naloge, ki jih morajo tekmovalci obvladati, sodijo vzvratna vožnja, vezanje enojne reševalne zanke, metanje obroča in pobiranje predmeta oziroma utopljenca iz vode, je razložil Drozg. V PGD Dvorjane imajo praviloma intervencije, povezane z reševanjem iz vode, spomladi in jeseni, zaradi vremenskih sprememb pa v zadnjih letih tudi že v avgustu. "Imamo eno do dve intervenciji na leto, odvisno od vodostaja Drave," je zaključil sogovornik. 

Gregor Grosman

V ženski ekipi PGD Dvorjane je tekmovala Ajda Lobenwein, ki je po odpeljani vožnji povedala, da so pričakovali suho in vroče vreme, dež jih je kar malo zmotil, a da so se z nekaj napakami vseeno dobro odrezale na vodi. "Najtežji je zagotovo met obroča. To, da moraš čoln z vesli obdržati tako miren, da lahko reševalec meče. Drugo je šlo gladko," je dejala mlada gasilka. Na tekmovanje se je ženska ekipa pripravljala cel teden, najprej brez opreme, nato pa v polni opremi. Ajda Lobenwein je izpostavila, da ženske gasilke morda res za moškimi kolegi zaostajajo po moči, so pa zato toliko boljše pri vodenju mladine in vsekakor znajo priskočiti na pomoč.

Gregor Grosman

Sobotno tekmovanje pa si bo zagotovo zapomnil tudi novopečeni oče Mitja Grajfoner. "Ponoči se mi je rodila hčerka," je ves premočen ponosno povedal po tem, ko so ga kolegi vrgli v reko. Kljub veselemu dogodku je prišel na tekmovanje, za Dravo pa je šaljivo povedal, da je mokra in topla. Sicer pa je bil ves čas tekmovanja prisoten športni duh. Konkurence med društvi ni bilo čutiti, ekipe na kopnem so ves čas spodbujale svoje tekmece na vodi.

Gregor Grosman

Za razglasitev rezultatov in podelitev priznanj so se gasilci vrnili v gasilski dom PGD Dvorjane, kjer je zvečer bila tudi zabavna prireditev Praznik mornarice. Obiskovalci so se lahko zavrteli ob zvokih ansambla Potepini, v nedeljo pa se je druženje nadaljevalo s peto gasilsko roštiljado. "Več društev pride peč različne jedi z žara, ki jih bo mogoče pokusiti," nam je v soboto povedal Drozg, obiskovalci pa bodo izbrali najboljšo ekipo. 

Gregor Grosman
Gregor Grosman
Gregor Grosman
Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta