(FOTO in VIDEO) V Mariboru je zaživel Mbajk: Za vas smo preverili, kako si izposoditi mestno kolo

Gregor Grosman Gregor Grosman
21.04.2022 13:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Kako pa to deluje? Ali ima prestave? So kolesa električna? Če grem s kolesom do gostilne in tam spijem kavo, ali moram imeti s seboj svojo ključavnico, da ga lahko zaklenem?

To je le nekaj vprašanj, ki so jih na nas naslovili mimoidoči, ko smo preizkušali sistem za izposojo oziroma souporabo koles Mbajk. Ta je včeraj pričel obratovati, kolesa si je že mogoče sposoditi, predhodno pa je treba opraviti registracijo, plačati letno (3 evre) ali tedensko (1 evro) naročnino in si naložiti spletno aplikacijo na svoj pametni mobilnik. Izposoja je mogoča tudi brez mobilne aplikacije ali v primeru, da bi se vam izpraznil mobilni telefon. Ob registraciji boste prejeli svojo uporabniško številko, ki jo z vašo osebno PIN kodo vnesete v terminal na katerikoli postaji.

V sistem Mbajk, ki deluje 24 ur na dan in vse dni v letu, je vključenih 21 postaj z 210 kolesi, ki so razporejene po širšem središču mesta. 15 postaj in 150 koles je skladno z dogovorom o vzpostavitvi in obratovanju sistema zagotovilo podjetje Europlakat, projekt pa kot krovni partner trajnostne mobilnosti v mestu podpira NLB Skupina. Postavitev dodatnih, trenutno 6 postaj s kolesi pa so omogočili drugi partnerji trajnostne mobilnosti v mestu: Lidl, Nova KBM, Pošta Slovenije, Telemach, Europark in Univerza v Mariboru, so sporočili z Mestne občine Maribor.

Sašo Bizjak

Spodbujajo uporabo mobilne aplikacije

Kolesa so namenjena izposoji za posamezno vožnjo in ne za večurno ali celodnevno izposojo. Kolo si je mogoče izposoditi na kateri koli od postaj in ga na kateri koli tudi vrniti. Plačani trije evri se štejejo kot dobropis, nato je izposoja koles za posamezne vožnje brezplačna, saj je brezplačna vsaka prva ura izposoje ob neomejenem številu izposoj. Po prvi uri se uporaba zaračunava: druga ura kolesarjenja stane en evro, tretja dva, četrta in vsaka nadaljnja pa štiri evre. Izposojo lahko uporabnik opravi preko terminala na postaji ali preko mobilne aplikacije Mbajk. Preko terminala ali aplikacije je mogoče preveriti tudi razpoložljivost prostih koles in ključavnic za vsako od postaj.

Sašo Bizjak

Za registracijo v sistem prek spletne strani www.mbajk.si potrebujete elektronski naslov in kreditno kartico ali osebni bančni račun, izmisliti pa si boste morali tudi osebno PIN kodo. Sistem vodi statistiko posameznih voženj ter vam sešteva trajanje izposoje. Ko v mobilni aplikaciji s podrsavanjem desno odklenete želeno kolo na postaji, imate 60 sekund časa, da ga prevzamete in se z njim odpeljete. Takrat tudi prične teči čas izposoje, ki se praktično prikazuje v aplikaciji. Pomembno je, da imate na mobilniku vključeno lokacijo, saj v nasprotnem primeru kolesa ne boste mogli odkleniti in odpeljati.

Dva piska za uspešno vračilo

Sašo Bizjak

Vračanje kolesa je enostavno in ne zahteva nobenega klikanja po mobilniku. Kolo morate zgolj potisniti v za to predvideno režo na izbrani postaji. Vseeno bodite pozorni, saj ga morate potisniti do konca. Samo v tem primeru boste slišali dva piska in zagledali zeleno lučko, ki signalizirata uspešno vračilo. V nasprotnem primeru se bo na postaji prižgala rdeča luč in sistem bo večkrat zapiskal.

Kolesa so videti robustna in niso električna, vožnja z njimi po mestnih ulicah pa je dovolj udobna kljub polnim kolesom, ki jih ni mogoče predreti. Vsako ima stojalo, zvonec in luči, višino sedeža pa je mogoče hitro in enostavno prilagoditi. Tudi ključavnico imajo vgrajeno, v kolikor bi na poti do cilja imeli kak hiter opravek. Krmilo samo zasučete na stran, pritisnete jeziček navzdol in izvlečete ključ. Na Glavnem trgu je sicer še vedno na voljo začasna info točka, na kateri lahko občani pridobijo vse informacije o delovanju sistema souporabe koles.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta