(FOTO in VIDEO) MBajk prihaja v Maribor: Koliko koles bo na voljo uporabnikom in kakšen bo sistem izposoje?

23.12.2021 12:47

Predvidoma meseca aprila prihodnje leto bo v obliki javno-zasebnega partnerstva zaživel sistem souporabe koles v mestu ob Dravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mariborski župan Saša Arsenovič in direktor podjetja Europlakat Marko Kolbl sta predstavila delovanje sistema souporabe koles MBajk.

Igor Napast

Meseca aprila se bomo vozili s čudovitim MBajkom, je ob podpisu dogovora o vzpostavitvi in obratovanju sistema izposoje oziroma souporabe koles povedal župan mestne občine Maribor Saša Arsenovič, direktor podjetja Europlakat Marko Kolbl pa je prepričan, da bodo Mariborčani vzeli sistem za svoj in bodo kolesa tudi uporabljali. "Europlakat je v preteklosti dokazal, da znajo poskrbeti za odlično uporabniško izkušnjo," je prepričan Arsenovič. Sistem za souporabo koles bo v mestu ob Dravi zaživel predvidoma spomladi, Europlakat pa je bil izbran kot najugodnejši ponudnik v postopku javnega naročila za vzpostavitev sistema v obliki javno-zasebnega partnerstva.

Lokacije izposojevalnic za MBajk. 

Mom
Igor Napast

Mreža izposojevalnic se bo širila

Mariborski župan se zaveda, da se potovalne navade ljudi spreminjajo, z MBajkom želi slediti trendom. Občina je po njegovih besedah do sedaj odpravila že vsaj 200 arhitekturnih ovir, ki so bile kolesarjem na poti, v prihodnjem letu jih nameravajo še 150 in dodatno urediti še vsaj 50 kilometrov kolesarskih poti. Podpisana pogodba je sklenjena za 15 let, jo pa je mogoče podaljšati in predvideva tudi širitev števila postaj. MBajk bo imel namreč sprva 15 izposojevalnic, na katerih si bo mogoče izposoditi in vrniti kolesa, občanom pa bo na začetku na voljo 150 koles.

Stroške začetne investicije bo kril Europlakat, obveznost mestne občine pa je zagotovitev električnih priključkov na vsaki izmed izbranih lokacij in gradbena dela, s prvimi pripravami pa bodo začeli že meseca januarja prihodnje leto. Stroški obratovanja sistema, ki znašajo 200.700 evrov letno, se bodo delno financirali iz oglaševalskih objektov, ki so del dogovora. Ge za obstoječe objekte Europlakata na občinski zemlji, za katere podjetje občini plačuje dobrih 123.000 evrov taks na leto, del sredstev pa bo iz drugih virov zagotovila občina. Europlakat ima sicer v Mariboru z občino podpisano tudi pogodbo o vzdrževanju avtobusnih nadstreškov.

Prva ura brezplačna

Delovanje sistema je razložil Boštjan Berčan, operativni direktor Europlakata. Vsaka izposojevalnica bo opremljena s terminalom, dvajsetimi talnimi ključavnicami in desetimi kolesi. Preostalih deset ključavnic bo prostih za tiste kolesarje, ki bi želeli na tej lokaciji MBajk vrniti. "24-kilogramov težka kolesa so robustna, identična tistim v Ljubljani. Vsi deli so pritrjeni z nestandardnimi ključi, da jih ni možno odtujiti, pletenice so skrite v ogrodju, kolesa pa polna in tako ni možnosti predrtja pnevmatike," je povedal Berčan.

Igor Napast

Uporabnik se bo moral za uporabo sistema predhodno registrirati prek spletne strani mbajk.si, letna registracija, ki znaša 3 evre, pa se bo uporabniku vrnila v obliki dobropisa. Vsaka prva ura uporabe kolesa je sicer brezplačna, druga ura vožnje se zaračuna 1 evro, nato pa urna postavka raste. S tem želijo uporabnike spodbuditi k dejanski uporabi kolesa za prevoz od točke A do točke B. Kolo bo iz izposojevalnice mogoče odpeljati s pomočjo mobilne aplikacije ali številke uporabnika in osebne kode, ki jo bo vnesel na terminalu, pozneje pa tudi z uporabo mestne kartice, ki jo bodo na občini ustrezno prilagodili oziroma razširili njeno funkcionalnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta