(FOTO in VIDEO) V Šentilju že za sedem milijonov evrov škode, občina bo ljudem dala stanovanja

Jon Knez Jon Knez
24.05.2023 11:08

Občino Šentilj je doslej prizadelo 122 plazov, od tega 80 večjih. V Mariboru najhuje v Kamnici in Bresternici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kontejnerji niso dovolj, ljudem bo občina poiskala stanovanja. 
Sašo Bizjak

Župan Šentilja Štefan Žvab je pojasnil, da se stanje plazov po včerajšnjem neurju še zdaleč ni stabiliziralo, saj se plazovi poglabljajo. "Nastalo je med 10 in 15 novih plazov. Gasilci in civilna zaščita so še na terenu, ne spimo še mirno. Včeraj je zapadlo dosti dežja, toče sicer ni bilo, in deževje škodi, saj se zaradi tega plazovi poglobijo. Vreme nam ne gre na roko," pove o trenutnih razmerah.

Plazovi so prizadeli tudi kmetije. 
Saso Bizjak

(FOTO in VIDEO) Golob si je ogledal plazovna območja v občini Šentilj in napovedal pomoč: Najhuje je zapustiti dom

V bivalnih kontejnerjih je nastanjenih pet družin iz šentiljske občine, iščejo pa dolgotrajne rešitve: "Imamo namen, da bi občina vzela v dolgoročni najem ali odkupila nekaj manjših stanovanj in garsonjer. Ljudem moramo ponuditi topel dom in zavetje. Bivalne enote služijo le za spanje, dostavljati jim moramo hrano. Najbolj se fokusiramo na ljudi, za katere vemo, da se ne bodo mogli vrniti v svoje domove. Zaenkrat so take družine tri, saj so njihovi domovi zelo poškodovani, pa tudi sanacija je predraga. Hiše bi zaradi tolikšne škode bilo treba podreti in zgraditi na novo. Ljudje so tudi ponudili prosta stanovanja za ljudi, ki se ne morejo vrniti v svoje domove. Moramo preveriti, kako so ta stanovanja opremljena, saj ljudje potrebujejo najnujnejšo stanovanjsko opremo. Brez upoštevanja včerajšnjega neurja je škoda ocenjena na okoli sedem milijonov evrov. V Šentilju in okolici je bilo do sedaj 122 plazov, od tega 80 večjih. Na kmetijskih površinah pa je bilo okoli 300 plazov," pravi Žvab.

Posledice neurja v Kamniški grabi v Mariboru. 
Saso Bizjak
Kontejnerji služijo le za spanje. 
Sašo Bizjak

Vodja mariborske civilne zaščite Samo Robič nam je pojasnil, da se po včerajšnjem neurju še zmeraj dogaja plazenje. "Interventne službe so na terenu, predvsem komunalne službe. Kjer so nujne zadeve, posredujejo gasilci. Najhuje je v Kamnici in v Bresternici. Kolikšna je škoda, v tem trenutku še ne moremo povedati, je pa precejšnja. Poleg škode, ki je zaradi plazov nastala prejšnji teden, je včerajšnje neurje povzročilo še dodatno škodo. Uničene so ceste in infrastruktura," je pojasnil o razmerah v mariborski občini.

Posledice neurja v Kamniški grabi v Mariboru. 
Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta