(FOTO in VIDEO) Večerova javna razprava: Podražitve za razvoj občinskih podjetij

Barbara Bradač Barbara Bradač
18.02.2020 21:15

Obiskovalci Večerove javne razprave so se v velikem številu zbrali v Vetrinjskem dvoru, da bi prisluhnili argumentom mariborskega župana in direktorjev šestih občinskih podjetij, ali so vse napovedane podražitve nujne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danilo Burnač (levo) naj ne bi podpiral strategije Javnega holdinga Maribor. Ob njemu Saša Arsenovič, Lidija Pliberšek in Alan Perc
Igor Napast
Mariborski župan in direktorji občinskih podjetij, ki bodo sestavljala Holding občinskih podjetij.
Igor Napast

Letos so skoraj vsa podjetja v (so)lasti mariborske občine napovedala podražitev svojih storitev. Če bodo mestni svetniki na četrtkovi seji potrdili predlagane cene, se bo košarica za povprečno mariborsko gospodinjstvo podražila za 4,5 evra. Da je podražitev storitev tema, ki precej vznemirja javnost, je dala vedeti množična udeležba obiskovalcev na Večerovi javni razpravi v Vetrinjskem dvoru.

V razpravi, ki jo je vodil Igor Selan, so sodelovali (z desne) Alan Perc, Danilo Burnač, Bernard Majhenič, Saša Arsenovič, Matjaž Krevelj, Lidija Pliberšek in Janez Letnik.
Igor Napast

Župan Arsenovič: Ne potrebujemo pokrajin in novih obljub

Popravil je svojo primerjavo zvišanja cen s štirimi kavami, zanjo je ocenil, da ni bila najbolj primerna, a jasno poudaril, da gre za minimalno uskladitev cen, ki bo pokrila dvig minimalne plače. "Mnogi delajo, ko mi spimo, delajo 24 ur in delajo za tako nizko plačo, ki ne pokriva življenjskih stroškov," se je Arsenovič zavzel za najslabše plačane delavce v občinskih podjetjih. Izpostavil je, da z dvigom cen želijo omogočiti podjetjem razvoj namesto stagnacije.

Dvorana v Vetrinjskem dvoru je bila nabito polna.
Igor Napast

Snaga tudi lani z izgubo

Z največ pomisleki javnosti zaradi novih podražitev se ubada Snaga. Direktor Janez Letnik je izpostavil, da bo nova cena omogočala razvoj podjetja. Napovedal je ukinitev ekoloških otokov. "V letu 2021 nas čaka ponovna sprememba cene zaradi investicij v posode za papir in za steklo," je napovedal direktor Snage, ki je v letu 2019 imela 610 tisoč evrov izgube.

Nove podražitve

Direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač je pojasnil, da so notranjo optimizacijo poslovnih procesov že izvedli. Napovedal pa je že nove višje stroške. "Že ta trenutek lahko povem, česar nihče noče, da se bo minimalna plača konec leta spet povišala, in bomo čez eno leto v podobnem položaju. Z notranjo racionalizacijo lahko za leto, dve preprečiš višje cene, ne moreš pa jih na dolgi rok," je dejal Burnač. Tudi on je pokazal na državo, ki so ji lani nakazali dobrih 880 tisoč evrov vodnega povračila. "Mi uporabniki zbiramo ta denar, da država potem gradi spodnjesavske hidroelektrarne," je bil kritičen direktor Mariborskega vodovoda.

Danilo Burnač, Saša Arsenovič, Lidija Pliberšek in Alan Perc
Igor Napast
Matej Žmavc in Alan Perc
Igor Napast
Matjaž Krevelj in Petra Hercog
Igor Napast
Matic Matjašič in Saša Arsenovič
Igor Napast
Lidija Ferk, Saša Arsenovič in Jelka Vrečko
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta