Za koliko bo življenje v Mariboru še dražje

Igor Selan Igor Selan
09.02.2020 20:08

Mariborski mestni svet bo v četrtek, 20. februarja, odločal o predlogih za zvišanje cen občinskih podjetij. Mesečna košarica bi se podražila za 4,5 evra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Po predvidevanjih bo življenje v Mariboru v letu 2020 dražje. Košarica komunalnih storitev naj bi se za povprečno mariborsko gospodinjstvo, ki živi v individualni hiši in porabi 12 kubičnih metrov vode, podražila za 2,54 evra. V izračunu so sicer upoštevane le načrtovane podražitve Mariborskega vodovoda, Nigrada in Snage. Če po metodologiji mariborske občine h košarici povprečnega gospodinjstva dodamo še eno mesečno dijaško vozovnico za mestni avtobusni promet, pa bi se košarica mesečnih stroškov v povprečju podražila za 4,54 evra.

Od petih Nigradovih postavk podražitev le za eno

Za 8,85 odstotka ali za dobrih šest centov je predvidena podražitev kubičnega metra pitne vode. Ker je Mariborski vodovod ob podražitvi vode predlagal tudi 7,33-odstotni dvig omrežnine, ki se bo predvidoma podražila za 28 centov, s 3,73 na 4,01 evra na mesec, bi povprečno gospodinjstvo, ki porabi 12 kubičnih metrov vode, za pitno vodo mesečno po novem plačevalo 1,08 evra več kot doslej.

Snagi bo treba plačevati tudi poračun za 2019

Dražje naj bi bile tudi storitve Snage. Cena za uporabnike v individualnih hišah oziroma tam, kjer je Snaga s 1. januarjem spremenila frekvence odvozov, ostaja enaka, 14,32 evra na mesec, kljub temu pa bi uporabniki leto dni prejemali mesečne položnice z zneskom 15,32 evra. En evro namreč znaša poračun zaradi prenizke cene v letu 2019. Bistveno višja naj bi bila podražitev Snage za stanovalce v blokih. Standardni tedenski odvoz 1100-litrske posode naj bi se namreč podražil za kar 28 odstotkov, z 249,85 evra na 320,01 evra. Ob tem bodo stanovalci v blokih za 1100-litrsko posodo leto dni plačevali še 27,86 evra poračuna za leto 2019. Povprečno gospodinjstvo v stanovanjskem bloku bi tako mesečno za ravnanje z odpadki plačalo okrog 3,5 evra več kot doslej.

Snagi bo treba plačevati tudi poračun za leto 2019.
Sašo Bizjak

Najbolj se podraži avtobusna vozovnica za enkratno vožnjo

Predvidoma bo dražja tudi vožnja z mestnimi avtobusi. Najbolj, za kar 25 odstotkov, naj bi se podražila vozovnica za enkratno vožnjo, kupljena v predprodaji, in sicer s sedanjih 0,8 evra na 1 evro. Marprom ob tem predlaga tudi ukinitev vozovnic s prednaloženimi dvema, šestimi in dvajsetimi vožnjami, medtem ko naj bi se vozovnice z desetimi vožnjami podražile nekoliko manj, s sedmih na osem evrov (14,29 odstotka). Dražje naj bi bile tudi mesečne vozovnice, osnovna za tri evre, šolska za dva in upokojenska za en evro. Cena vozovnice za eno vožnjo, kupljene pri vozniku, bi ostala enaka, 2 evra.

Od sobote mestna blagajna deluje na glavni avtobusni postaji v Mlinski ulici 1. Tam lahko položnice občinskih podjetij plačujete brez provizije.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta