(FOTO in VIDEO) Zbor delavcev Snage: Od župana zahtevajo odgovor, zakaj želi zamenjati direktorja

Jon Knez Jon Knez
09.03.2023 16:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izjavo sindikata in sveta delavcev v podporo direktorju Snage Francu Dovru so zaposleni pospremili z aplavzom.
Sašo Bizjak

Zaposleni v Snagi so danes imeli zbor delavcev, na katerem so še enkrat izrazili podporo direktorju Francu Dovru. Upajo, da bo župan Saša Arsenovič sprejel odločitve, ki bodo v korist podjetja. Župana so povabili na zbor, a je že pred dnevi sporočil, da ga nanj ne bo, saj da je skrb nepotrebna. Govorice, da Arsenovič želi zamenjati Dovra, krožijo že nekaj časa, med delavci Snage pa je zavrelo po objavi članka v Večeru. Predsednik nadzornega sveta Milan Lukič, sicer mestni svetnik Gibanja Svoboda, Dovra zaradi dobrih rezultatov poslovanja podjetja ne želi razrešiti. Za prihodnji teden je sklicana skupščina podjetja, na kateri se bo odločalo tudi o imenovanju novih nadzornikov.

Predsednik sveta delavcev Snage Mitja Štelcer je na dvorišču podjetja pred zbranimi delavci prebral skupno izjavo sindikata in sveta delavcev, pred tem je prebral odgovor kabineta župana, na katerega so naslovili vprašanji, zakaj Javni holding Maribor ponovno sklicuje skupščino Snage, kjer bodo imenovani novi nadzorniki, in zakaj je treba razrešiti Dovra. "Odgovorili so, da je imenovanje nadzornikov stvar lastnika podjetja in da si prizadevajo, da direktorji svoje delo opravljajo v času svojih mandatov, saj so predčasne menjave nezaželene," je prebral odgovor.

Sašo Bizjak

Peti direktor v štirih letih, stroka naj bo pred politiko

V izjavi so zaposleni poudarili, da delajo nemoteno in da bodo svoje naloge še naprej izvajali v skladu z zakonodajo: "Snaga ima v obdobju zadnjih štirih let že petega direktorja, povprečno se menjujejo na vsakih deset mesecev. To vpliva tako na zaposlene kot na konkurenčnost podjetja na trgu. Menimo, da bi morala imeti prednost stroka in ne politika. Odkar Snago vodi Franc Dover, se je stanje stabiliziralo in težko je razumeti, zakaj so potrebne menjave v nadzornih svetih, če so bili člani imenovani januarja letos. Spet kaže na zamenjavo kljub dobrim rezultatom podjetja. Rezultati štejejo, zato verjamemo, da bo župan skupaj s holdingom kot večinskim lastnikom sprejel odločitve, ki bodo v korist podjetja. Glede na to, da se župan zbora ni udeležil, bomo v prihodnjih dneh posredovali predlog za srečanje, da dobimo odgovore na zastavljena vprašanja. Se pa strinjamo, da je treba stvari reševati z dialogom." Županove besede, da razlogov za skrb ni, je Štelcer komentiral, da na to nimajo konkretnega odgovora, da štejejo le dejstva. "Skupaj bomo preučili, kaj bo povedal župan, in se nato odločili, kako naprej," je dejal Štelcer.

Delavec Zdenko Božič je dejal, da se nikoli ne sme menjavati nečesa, kar dobro teče. "Direktor je na mestu, tukaj delam že 36 let in direktorja s takšnim čutom do sočloveka še nismo imeli. O njem lahko govorim le v superlativih, dela dobro, to kažejo tudi rezultati. Če ga bodo odstavili, bomo staknili glave in zaostrili stvari. Ne vemo še kako, a zagotovo bomo stopnjevali pritisk," je povedal. Njegov kolega je pripomnil, da po zdravi kmečki pameti ne smeš ubiti kokoši, ki nese zlata jajca: "Zdaj je vse urejeno, potem pa bo prišel nekdo nov in se bo spremenilo le na slabše."

Predsednika sindikata Snage Srečko Turk pravi, da se zaposleni z izbiro novega direktorja ne strinjajo: "Dover je zgodbo lepo peljal, zadovoljni smo bili mi, svet delavcev in župani drugih občin.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Kanglerjevi svarijo Arsenoviča

Da naj prekliče sklic skupščine v Snagi, ki je načrtovana za 15. marca, so Arsenoviča pozvali v svetniški skupini Liste Franca Kanglerja - Nove ljudske stranke Slovenije. "Ne glede na to, kateri politični opciji pripada Milan Lukič, je s strani župana nedopustno, da dolgoletnega mariborskega gospodarstvenika šikanira ter nad njim izvaja pritisk. Kot je nam znano, naj bi bil razlog za zamenjavo nadzornikov Lukič, ki ni sledil zahtevi župana, da zamenja direktorja Snage," so med drugim zapisali. Izrazili so podporo direktorju Dovru in zapisali, da če župan ne bo sledil njihovemu pozivu, je velika verjetnost, da se bo zgodil smetarski štrajk kot pred časom v Zagrebu.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta