(FOTO) Kaj vse so našli v zabojnikih za odpadno embalažo na ekoloških otokih na Pobrežju? Tudi ostanke hrane

Tijana Belca
17.02.2021 18:48
Mariborska Snaga na terenu nadzira ločevanje odpadkov in svetuje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ravnanje z odpadki bi se lahko z julijem podražilo za dober odstotek, po novem letu pa bo dražje še za dodatnih devet odstotkov. 
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Snaga Maribor je z medobčinsko inšpekcijo opravila nadzor nad ločevanjem odpadne embalaže na ekoloških otokih na Pobrežju, v predelu večstanovanjskih objektov v Gunduličevi, Markovičevi in Vrazovi ulici ter Ulici Goceta Delčeva. Kaj so ugotovili?

Na plahto so zvrnili vsebino zabojnikov in podrobno pregledali, kaj so ljudje odvrgli. "Ugotovili smo, da so bile tukaj različne vrste odpadkov, ki bi morali pristati med mešanimi komunalnimi odpadki in biološkimi odpadki," je povedala Irena Bartok iz Snage. Gre za ostanke mesa, kosti, različne plastične izdelke, tudi kakšne higienske izdelke. "Zasledili smo tudi precej papirja, kartonske embalaže, ki sodi v zabojnike za papir. Prav tako precej bioloških odpadkov; ostankov hrane, zelenjave, jajčne luščine. Našli smo tudi nedotaknjene konzerve hrane za živali, katerim še ni potekel rok trajanja. Te bomo dali zavetišču za živali,'' je razložila Bartokova. Mimoidoča stanovalka je pozdravila zadevo: ''Tako je treba, da ljudje vidijo, da se res kontrolira.''

Med embalažo so odkrili tudi ostanke mesa, kosti, različne plastične izdelke, tudi higienske izdelke in precej papirja. 
Andrej Petelinšek

In kateri odpadki sodijo v zabojnik odpadne embalaže? Embalaža, v kateri so pijača, hrana in drugi zapakirani, oviti in obdani izdelki, ko jih kupimo. To so plastenke pijač, hrane, čistil, pralnih sredstev, šamponov, plastični lončki od jogurtov, konzerve, kovinske doze sprejev, tetrapak embalaža ...

Tudi četrtina napačno odloženih odpadkov

Namen takšnih Snaginih akcij je dvigniti raven ozaveščenosti glede pravilnega ločevanja odpadkov. Ugotavljajo, da so predhodne pregledne akcije bile uspešne - zvišala se je raven ozaveščenosti o pravilnem ločevanju.

In pri tem ponovno pojasnjujejo, da ostanki hrane sodijo med biološke odpadke, steklo v zabojnik za steklo, papir v zabojnik za papir, kosti v črne zabojnike. Če pa kakšni stvari, ki je še originalno zapakirana, poteče rok, je hrano treba ločiti iz embalaže, živilski del odložiti med biološke odpadke, embalažo pa med odpadno embalažo.

Andrej Petelinšek

''Nič ni narobe, ko se kdo zmoti, problem je, ko kdo namerno protestira in nalogo ločevanja pripisuje Snagi,'' pojasnjuje Bartokova. Tudi tokrat je poudarila, da je ločevanje odpadkov po zakonodaji obveza in naloga povzročitelja odpadkov. Obveza Snage pa je, da to omogoči; v Mariboru je zdaj okoli tisoč ekoloških otokov in dva zbirna centra. ''Ne obsojamo, a se želimo ljudem približati. Planet nas kliče k spremenjenim navadam in vedenju. To so pomembni koraki na tem področju,'' je dodala. V zabojnikih z odpadno embalažo je še zmeraj okoli 20 do 25 odstotkov smeti, ki tja ne spadajo.

Andrej Petelinšek

Težko je odkriti kršitelje pri večstanovanjskih stavbah

Pri Snagi Maribor se zavedajo, da je ločevanje odpadkov na ekoloških otokih poseben izziv, saj so ti postavljeni na javnih površinah, namenjeni so večjemu številu uporabnikov in ne nazadnje bolj izpostavljeni različnim nepravilnostim pri ločevanju in neodgovornemu ravnanju. ''Ne vemo, kdo točno je kršitelj, kot smo vedeli pri individualnih gospodinjstvih. V večstanovanjskih stavbah tega ni, saj je vse urejeno preko upravnikov. Ti stanovalci tudi ne dobijo naslovljenih položnic, kar pomeni manjšo možnost za ozaveščanje. Mesečno na položnicah namreč tudi predstavimo, kaj ugotavljamo, in svetujemo,'' je razložila Bartokova.

Spremljali bodo lokacije z največ kršitvami

O ugotovitvah bodo obvestili upravnika večstanovanjske stavbe in tudi stanovalce, neposredno z obvestili na oglasnih deskah. ''Zavedamo se, da ekološke otoke uporablja tudi kdo, ki ne spada med stanovalce. Kakorkoli, stanovalce želimo opozoriti; bili smo tukaj in naše ugotovitve so sledeče,'' pravi Bartokova. Na bližnje vhode so zalepili obvestila z ugotovitvami kršitev in pojasnilom, kam odpadki spadajo.

Na bližnje vhode so nalepili obvestila z ugotovitvami kršitev in pojasnilom, kam odpadki spadajo. 
Andrej Petelinšek

''Če bomo ugotovili, da naša opozorila ne zaležejo, bomo skupaj z inšpekcijo izvajali obhod ali nadzor, pri katerem bomo več ur spremljali, kdo prinaša odpadke in ali so ti ustrezno odloženi. Dovolj je že, če najdemo enega, in inšpektor uvede postopek, četudi na koncu ni kazni. Na tak način bodo ljudje še bolj pozorni pri ločevanju,'' pojasni Bartokova. Včerajšnji nadzor je bil svetovalen, brez sankcij.

Preverjali so tudi ločevanje odpadkov pri samostojnih gospodinjstvih, kjer so pred dvema tednoma ugotovili največje kršitve. ''Tukaj je zdaj ločevanje vzorno,'' je zaključila strokovna sodelavka za splošne zadeve Bartokova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta