(FOTO) Kako so dijaki skupaj z ljubiteljskimi pekaricami pekli božične kekse​: "Mmmmmm diši, pa dobro je"

Barbara Bradač Barbara Bradač
11.12.2022 09:53

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor je pripravila kuharsko delavnico, na kateri so pekli božične piškote. Odziv je bil izjemen, božične pekarice pa navdušene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peka drobnega peciva je sedaj trend in je v porastu. Pečejo radi odrasli in otroci.
Sašo Bizjak

Peka keksov spada k božično-novoletnim običajem in ker se vedno znova pojavljajo vprašanja in težave ob peki so na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor organizirali delavnico, na kateri so pekli božične piškote. Povabilu se je odzvalo veliko gospodinj, zelo veščih in malo manj veščih pekovskih skrivnosti. "Za krhko testo, za linške oči, masla nikoli ne stopite. Pazite, maslo morate penasto umešati, nikar ga topiti," je še preden so sploh udeleženke stopile v šolsko kuhinjo že podučil Konrad Purgaj, dolgoletni Orlov, Piramidin in Habakukov glavni kuhar, danes učitelj srednješolskih kuharjev. In že je sledilo prvo vprašanje: "Ko piše v receptu margarina ali maslo, kaj je boljše?" Maslo, je bil ekspresen in nedvoumen odgovor strokovnjaka, a dodal, da je treba biti pri izbiri masla pazljiv, saj nekatera vsebujejo veliko vode. 

Sašo Bizjak

Sestavine so že pripravljene čakale na pultu šolske kuhinje, da iz njih nastanejo linške oči, orehovi rogljički, kokosovi kolački, brizgani piškoti in preprosti keksi, bolj znani kot "mašin keksi". "Nič ne bomo presejali moke?" je prvo vprašanje pri pultu. "Je že vse pripravljeno." "Maslo naribajte, lahko tudi drobite, a zelo na drobno," je Purgaj svetoval, ko se je vrtel po kuhinji. 

Sašo Bizjak

"So kakšne finte, ki jih ne poznaš. Mene predvsem zanimajo brizgani piškoti.Ti mi nikoli ne uspejo," je potarnala Metka Hercog. "Ti so živi obup," se je strinjala Zinka Štefok, medtem ko je sekljala naribano limonino lupinico. "Vsaj 15 minut je treba sekljati, da se potem delčki ne vidijo v keksih," je mentorsko dajala navodila dijakinja Nika Čelan. "Saj sem že 12 minut," je Štefanova v smehu odgovorila po 30 sekundah sekljanja. Smeha na delavnici res ni manjkalo. A tudi zelo strokovnih nasvetov ne. Predvsem so udeleženke delavnice rade prisluhnile Mariji Purgaj. Njene gibčne roke so kekse oblikovale, kot da bi bilo to res zelo preprosto. Saj zanjo je. Celo svojo delovno dobo je pekla dobrote. Kako dolgo se pečejo linške oči? "Nikoli ne gledam na uro. V pečico je treba gledati," odgovarja Purgajeva. 

Konrad in Marija Purgaj pri peki keksov ne gledata na uro, pač pa v pečico. 
Sašo Bizjak

Kaj hitro se je pokazala generacijska razpoka med mlajšo in starejšo generacijo. Mlajši so testo za linške oči valjali na peki papirju, izkušenejše roke so papir umaknile, površino na pultu pomokale, valjale in z lopatko podrezale, da se testo ni prijemalo.  

Čeprav bodoča izučena natakarica dijakinja Ernesa Gumzar se zelo dobro znajde pri peki. "Rada pridem pomagati. Tudi doma rada pečem, predvsem kekse z orehi, potice in jabolčni zavitek. Na začetku se mi je kdaj kaj zažgalo, seveda, a treba je vztrajati in ponovno poskusiti," pravi in razkrije njeno skrivnost: "Vse moraš delati z ljubeznijo in v dobri družbi, potem je res bolj dobro."

In ko so bili pečeni prvi omamno dišeči keksi je bilo soglasno ugotovljeno: "Mmmmm, diši in odlično je. Bom še enega."

Ljubiteljske pekarice so se za par ur prelevile v dijakinje. Vstopa v šolsko kuhinjo brez predpasnika in kape ni bilo. Potem je kapa velikokrat padla z glave. 
Sašo Bizjak

Dijaki so se delavnice, tako Purgaj, lahko udeležili prostovoljno: "To so dijaki prvega letnika in kar nekaj jih je zelo perspektivnih. Za njih to ni le pridobivanje kuharskih znanj, pač pa predvsem razvijajo komunikacijske veščine, kako se obnašati, kako odgovarjati na vprašanja. To so znanja za življenje." 

Peka drobnega peciva je sedaj trend in je v porastu. K trendu peke doprinese dejstvo, da je drobno pecivo sedaj precej drago, saj so se osnovne surovine kot sta maslo in moka zelo podražili. Včasih je bilo ceneje kupiti narejene kekse, kot jih sam narediti, danes ni več tako.​ Tina Kante je na delavnico pripeljala hčerko Izo, tako sta skupaj preživeli lep sobotni dopoldan. "Obe radi pečeva. Odlična delavnica je. Če bo še kakšna se bova zagotovo ponovno udeležili," pravi.

Sašo Bizjak

Izjemno pozitivno je bil nad odzivom presenečen ravnatelj SŠGT Maribor Dušan Erjavec. Veliko jih je napoved za delavnico prebralo prav v tem časopisu. Dobra promocija so delavnice za šolo, ki se bo s prihodnjim šolskim letom selila v obnovljeno stavbo na Cankarjevi ulici v Mariboru. Sledijo poslanstvu v mestu, ki vključuje tudi približevanje kulinarike vsem, ki jih to področje zanima in so hkrati še humanitarni. Prijavnina v višini deset evrov je namenjena šolskemu skladu. Šolo obiskuje 480 dijakov, ki na šolanje prihajajo predvsem iz okolice Maribora. "Pri precejšnjem številu otrok so socialne razmere doma zelo hude. Nimajo denarja za uniforme, za šolske ekskurzije, mnogi tudi za malice ne, pa čeprav uradno presegajo državni cenzus za brezplačno malico," pojasni Erjavec. In že snuje pustno delavnico, ki bi lahko bila januarja, za otroke pa bodo med zimskimi počitnicami pripravili tri, kuharsko, mešanje koktajlov in turistično delavnico.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta