(FOTO) Kopališče Pristan v Mariboru: Srednji bazen zaprt že 2888 dni

10.09.2021 02:00
Novo šolsko leto je tukaj, prenova srednjega bazena v kopališču Pristan pa še zmeraj ni končana; kdaj bo bazen odprt, si ne upa več napovedati nihče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Kopališče Pristan - Šport - Plavanje - Srednji bazen napolnjen z vodo - obnova srednjega bazena - objekti - Objekti - Avtor: Andrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinsek

Tudi zadnja napoved mariborske občine, da bo srednji bazen v Pristanu prve kopalce sprejel z začetkom letošnjega šolskega leta, se ni uresničila. A glede na to, kolikokrat je občina doslej že napovedala in nato spet prestavila odprtje bazena, nov zamik ne preseneča. Petindvajsetmetrski bazen v zgornjem delu kopališča na zaključek prenove čaka že 2888 dni, zaprt je namreč že vse od januarja 2014, nove napovedi, kdaj natančno se bo odprl, pa več ne upa podati nihče.

Še zmeraj veliko operativnih težav

Samo Peter Medved: "Imamo velike težave s šolami, ki bi morale izvajati obvezne programe plavanja otrok."
Andrej Petelinšek

Kot pravi podžupan Samo Peter Medved, občina vlaga maksimalne napore v to, da bi bazen vendarle odprli čim prej. "Res se trudimo, so pa na trgu problemi z izvajalci in imamo kar veliko operativnih težav. Po trenutno znanih informacijah naj bi sicer večino del v Pristanu končali do konca oktobra. V kopališču izvajamo dela po dveh pogodbah, po prvi teče energetska sanacija objekta, v okviru katere bodo zamenjani zunanji ovoj stavbe, stekla in streha, urejena pa bosta tudi prezračevanje in razvlaževanje, po drugi pa urejamo garderobe in avlo. Prva poteče konec septembra, druga konec oktobra, je pa tu še zmeraj možnost, da se kaj zavleče, saj so potem še reklamacijski roki. Ob tem je na zadnji koordinaciji izvajalec že povedal, da bo predlagal podaljšanje prve pogodbe," nam je povedal Medved.

Kopališče Pristan
Andrej Petelinšek

Ko se bodo ta dela zaključila, bo srednji bazen lahko končno vendarle sprejel prve kopalce, čeprav še ne bo prenovljen dokončno. Občina ima namreč že pripravljeno še eno projektno nalogo, po kateri bodo, tako podžupan, uredili še nekatere manjše stvari v kleti objekta ter vgradili opremo, ki je pri prvih dveh pogodbah izpadla. "Od cilja Pristan odpreti čim prej ne odstopamo, imamo namreč velike težave s šolami, ki bi morale izvajati obvezne programe plavanja otrok. Zato lahko zdaj le upamo na najboljše," še pravi Medved.

V okviru energetske sanacije objekta bodo zamenjani zunanji ovoj stavbe, stekla in streha.
Andrej Petelinšek

Bazen še zamaka, a ima uporabno dovoljenje

Srednji bazen sicer tudi še zmeraj ni popolnoma vodotesen. Voda iz njega sicer ne izteka, zato pa na posameznih mestih vlaži. Če bi želela problem zamakanja občina odpraviti dokončno, bi v skladu s študijo Inštituta za raziskavo materialov in aplikacije IRMA morala odstraniti vso na novo položeno keramiko in na novo položiti tesnilno folijo. "Kot veste, smo zaradi tega unovčili tudi bančno garancijo, a ta ni zadostovala za to, da bi zadevo sanirali celovito. Pri tem smo ocenili, da to tudi ne bi bilo racionalno. Zamakanje namreč ni kritično, bomo pa to zadevo seveda spremljali sproti. Je pa funkcionalnost bazena v tem trenutku zagotovljena, zanj smo pridobili tudi uporabno dovoljenje," je še pojasnil Medved.

Srednji bazen
Andrej Petelinšek

Občina je doslej v prenovo Pristana vložila že okrog tri milijone evrov, gradbeno-obrtniška dela so stala 690 tisoč evrov, bazenska tehnika 820 tisoč evrov, zdajšnji pogodbi pa skupaj znašata 1,4 milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta