(FOTO) Ljudski vrt: Uporabno dovoljenje pridobljeno, a dela še niso zaključena

Miha Dajčman Miha Dajčman
31.05.2021 09:00
Dobro leto po podpisu pogodbe za začetek obnove zahodne tribune Ljudskega vrta je Mestna občina Maribor za objekt pridobila uporabno dovoljenje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nasmejana družba po pridobitvi uporabnega dovoljenja za obnovljeno zahodno tribuno Ljudskega vrta. Župan Saša Arsenovič, vodja Projektne pisarne Maribor Barbara Mikuš Marzidovšek, vodja projekta rekonstrukcije Stare tribune Mojca Ledinek in podžupan MOM, pristojen za področje športa, Samo Peter Medved.
Sašo Bizjak

V petek je bil v Ljudskem vrtu tehnični pregled zahodne tribune za odobritev uporabnega dovoljenja. Po pregledu smo neuradno izvedeli, da mora izvajalec del Makro 5 gradnje odpraviti še nekaj pomanjkljivosti, da bi v ponedeljek zjutraj lahko prižgali zeleno luč odprtju stadiona.

"Obveščamo vas, da je MOM pridobila uporabno dovoljenje po rekonstrukciji Stare tribune na stadionu Ljudski vrt," so ob 11:30 sporočili z Mestne občine Maribor. O pridobitvi uporabnega dovoljenja in nadaljnjem poteku investicije sta ob 12:30 v izjavi za medije govorila župan Saša Arsenovič in podžupan Samo Peter Medved. Z MOM so še sporočili, da bo zahodna tribuna odprta za akreditirane novinarje in vip goste.

Župan Saša Arsenovič in mariborski podžupan Samo Peter Medved sta pred novinarsko konferenco pregledovala možnosti za ureditev prostora za invalide. 
Sašo Bizjak

Smo pa s strani Nogometne zveze Slovenije, ki je sogostitelj eura do 21 let, zjutraj že pridobili informacijo, da vstopnice za ogled današnje tekme med Španijo in Hrvaško na zahodni tribuni ne bodo šle v prodajo. Kako bo s četrtkovo polfinalno tekmo, še ni znano. Pričakovati gre, da bo zahodna tribuna Ljudskega vrta za gledalce prvič odprta v poletnih mesecih, ko bodo nogometaši Maribora igrali kvalifikacije za konferenčno ligo oziroma v prvih krogih nove sezone državnega prvenstva.

"Danes je vesel dan. Zelo sem ponosen na vse, ki so pomagali v projektu, od arhitektov do sodelavcev v projektni pisarni kot na vse izvajalce na stadionu, da smo kljub epidemiji in zelo slabemu vremenu za gradnjo v zadnjem mesecu uspeli pridobiti uporabno dovoljenje. Vedeli smo, da bo napeto, ampak tako je to v gradnji in v športu. Izpolnili smo eno od predvolilnih obljub, da bomo obnovili zahodno tribuno, in ne samo to, naprej gremo z urejanjem okolice stadiona, da lahko mestni biser vsebinsko zaključimo," je uvodoma dejal Arsenovič in poudaril, da je požarna varnost na obnovljeni tribuni bistveno boljša, ohranjen pa je tudi znameniti lok tribune iz 60. let. 

Na prenovljeni zahodni tribuni bo nameščenih 2321 navadnih stolov in 651 VIP-stolov (od tega 120 v VIP-ložah), kar pomeni, da je nova končna kapaciteta stadiona Ljudski vrt 11.671 sedišč, smo v Večeru poročali pretekli teden. Zmanjšanje števila sedišč je bilo napovedano, je pa presenetljiva ocena končne vrednosti investicije. Mestna občina Maribor je s primorskim podjetjem Makro 5 gradnje podpisala pogodbo, vredno 6,2 milijona evrov, zdaj ocenjujejo, da bo obnova stala 8 milijonov evrov. "Trenutno smo pri realizaciji bistveno nižje od pogodbene vrednosti, a predvidevamo, da bo z vsemi nepredvidenimi dodatnimi deli investicija vredna približno 8 milijon evrov," ocenjuje Medved in dodaja: "S stališča požarne varnosti je bilo veliko izzivov, gradbišče je večkrat obiskal požarni inšpektor, izrazil je nekaj zahtev in sledile so spremembe projekta. Bilo je tudi nekaj nepredvidenih del, vemo, da pri rekonstrukciji ni možno tako načrtovati kot pri novogradnji. Dodaten strošek je tudi zunanja ureditev, ki je bila na novo projektirana, v razpisu tega ni bilo, ampak zgolj nekaj rezerviranih sredstev.

Ljudski vrt je že v barvah eura do 21 let.
Sašo Bizjak

V okviru prenove zahodne tribune bo v naslednjih mesecih urejen urbani prostor v okolici objekta, napoveduje Samo Peter Medved: "Uredili bomo športno promenado, ki bo potekala od Gregorčičeve ulice, med dvorano Lukna in zahodno tribuno Ljudskega vrta in v nadaljevanju mimo Langerjeve vile preko Mladinske ceste do igrišča Partizan. Prva faza projekta je že končana. Pričakujemo ureditev novega kakovostnega urbanega prostora, ki bo služil tako za športne prireditve kot za prosti čas." Ta ureditev okolice zahodne tribune zajema predvsem ustrezne posege na zaščitenih drevesih, ureditev dostopov do tribune in objekta Lukna, ureditev intervencijskih poti, varnih dostopov za kolesarje in pešce ter urbane opreme in razsvetljave.

"Danes je vesel dan. Zelo sem ponosen na vse, ki so pomagali v projektu, od arhitektov do sodelavcev v projektni pisarni kot na vse izvajalce na stadionu, da smo kljub epidemiji in zelo slabemu vremenu za gradnjo v zadnjem mesecu uspeli pridobiti uporabno dovoljenje," je po pridobitvi uporabnega dovoljenja za zahodno tribuno Ljudskega vrta dejal Saša Arsenovič.
Sašo Bizjak

Obnova Ljudskega vrta kljub uporabnemu dovoljenju še ni povsem zaključena. "Obnova bo potekala še naprej, predvsem gre za ureditev okolja in odpravo kakovostnih pomanjkljivosti, ki jih mora izvajalec odpraviti. Kar se tiče tehničnega pregleda, je izvajalec odpravil vse pomanjkljivosti, bo pa še kar nekaj dela, potekala bodo tudi julija. Ko bo obnovljena tudi okolica, bomo lahko rekli, da je objekt zaključen. Je pa danes z uporabnim dovoljenjem primeren za uporabo in izvedbo tekem na najvišji ravni," pojasnjuje Medved.

Spodnji del strehe zahodne tribune bo ostal enak kot prej, kar je drugače od vizualizacije obnove. "Na vizualizacijah smo videli drugačno rešitev. O tem smo razmišljali, vendar nismo želeli povečevati investicije. V opisih del tega ni bilo. Tudi sami bi si želeli bolj atraktivno, bleščečo vsebino, so pa tudi arhitekti povedali, da je takšna izvedba neka značilnost tega stadiona ter da je oblikovno in arhitekturno kakovostna."

Andrej Petelinšek

Kako objekt v prihodnje vzdrževati? "Z upravljanjem objekta v celoti skrbijo Športni objekti Maribor, ki nimajo potenciala objekt učinkovito tržiti, kot bi ga lahko NK Maribor. Z NK Maribor smo že večkrat sedeli in razmišljali o drugačnem načinu upravljanja, a je bil odgovor, 'ko bo objekt v celoti obnovljen'. Ta trenutek bo sledil zelo kmalu in pogovore bomo nadaljevali," je odgovoril Medved. 

Za uporabo so pripravljeni tudi prostori pod severno in južno tribuno, nekateri so že bili v uporabi. "Najprej je bilo potrebno urediti gradbeno, tehnično in komunalno opremo. Najemnik bo moral urediti kar nekaj opreme, sami pa bi si želeli, da bi zadeva kmalu funkcionirala na polno, da bi bili vsi prostori zasedeni. Po končani gradnji se začnejo pogovori o tem. Prostori so zaključeni, bilo je nekaj reklamacij in pomanjkljivosti, ki so se odpravljale, se pa približujemo dokončanju," o prostorih pod severno in južno tribuno pravi Medved, po besedah podžupana so pogodbe za najem teh prostorov že sklenjene, večino jih bodo uporabljali v NK Maribor. "Želimo si, da bi stadion bil nek marketinški uspeh tega mesta. Interes je velik, NK Maribor je stabilen in dobro deluje, ta stadion lahko mestotvorno zaživi. Novi stadioni se gradijo izven središč mest, mi ga imamo v središču in to je lahko tudi priložnost, kar se tiče turizma. Glede na to je pred nami tudi izziv dograditve garažne hiše Ljudski vrt po principu javno-zasebnega partnerstva in potem bo ta zgodba res končana," pravi Medved.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta