(FOTO) Mariborski mestni tek: Za popestritev dogajanja v mestu in spodbudo meščanom k rekreaciji

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
10.09.2022 00:00

Na tek po ulicah Maribora se je danes ob 9. uri podalo lepo število tekačev, ki na mestnih tekih uživajo v druženju in sproščenem vzdušju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Start in cilj mariborskega mestnega teka sta bila na Trgu Leona Štuklja.
Andrej Petelinšek

Iskrene čestitke organizatorjev so si prislužili vsi udeleženci mestnega teka Maribor laufa 2022, ki so se nekaj minut po 9. uri zjutraj podali na progo, speljano po mestnih ulicah. Že včeraj se je na prireditvi v teku pomerilo 2500 učencev iz desetih mariborskih in okoliških osnovnih šol. Danes jim je sledilo 146 tekačev in tekačic na petkilometrski in še 65 na desetkilometrski razdalji.

Tekači z modrimi startnimi številkami so pretekli pet kilometrov, tisti z rdečimi še enkrat toliko. 
Andrej Petelinšek

"Mariborski mestni tek organiziramo sedmo leto po vrsti, le leta 2020 smo ga izpeljali virtualno," je povedala Maja Bezjak iz Športne zveze Maribor, ki je poskrbela za organizacijo prireditve. "Veseli nas, da so se nekatere osnovne šole udeležile teka z vsemi svojimi učenci. Letošnja novost na današnjem teku pa je ciljni sprint, pri katerem tekačem posebej merimo čas na zadnjih stotih metrih." Predsednik Športne zveze Maribor Tomaž Barada je prepričan, da se je mestni tek že dodobra uveljavil, saj popestri dogajanje in spodbuja meščane k športu in rekreaciji. "Udeležba je taka, kot smo si želeli, tudi vreme nam ustreza," je dejal Barada. "Glede na to, da so v bližini Maribora danes še trije teki, mislim, da smo pritegnili lepo število udeležencev."

Župan Saša Arsenovič (v sredini) je naznanil start teka, Tomaž Barada (desno) se ga je tudi udeležil.
Andrej Petelinšek

Najhitrejši na petkilometrski progi je bil Domen Dornik iz Maribora s časom 18:14. "Na mariborskem mestnem teku sem prvič. Proga je lepo označena, poteka po vseh lepih kotičkih Maribora in mi je zelo všeč," je povedal po prihodu v cilj.

Zmagovalec teka na pet kilometrov Domen Dornik
Andrej Petelinšek

Minuto in pol za njim, s časom 19:49, je ciljno črto kot najboljša udeleženka prečkala Nika Fajfar iz Maribora, članica AD Štajerska. "Iz kluba nas je prišlo pet, čeprav večinoma treniramo samo na stadionu. Konec septembra gremo na državno tekmovanje v cestnem teku na 10 kilometrov in sem to vzela kot dodaten trening. Redko gremo na take teke, zato v njih še toliko bolj uživam," je vidno zadovoljna povedala Fajfarjeva.

Prva na petkilometrski razdalji Nika Fajfar
Andrej Petelinšek

Mariborčan Vito Kunstek, zmagovalec teka na deset kilometrov s časom 37:33, je bil kot dober znanec cestnih tekov po Mariboru in tudi drugod nekoliko kritičen do organizacije prireditve: "Proga je dejansko 500 metrov daljša, to bi bilo dobro omeniti v razpisu. Tudi na spletni strani je bila vrisana druga proga, še dobro, da sem pred startom vprašal, kje natančno poteka. Maribor bi si kot drugo največje mesto v Sloveniji zaslužil boljšo organizacijo, ampak počasi se izboljšuje. Danes sem prišel, ker v tem mestu živim in diham z njim, tukaj naredim večino kilometrov in sem na mestni tek posebej navezan."

Absolutni zmagovalec Vito Kunstek
Andrej Petelinšek

Zmagovalka teka na deset kilometrov med ženskami Nina Pavlič iz Zreč pa je v cilju z nasmehom na obrazu tako opisala svoje razloge za udeležbo: "Maribor imam zelo rada in uživam na sproščenih mestnih tekih. Tukaj sem prvič, ampak mi ni žal, ker je lepa trasa in prijetno vzdušje. Prišla sem za osebno zadovoljstvo in sem ga tudi dobila."

Najhitrejša na desetkilometrski progi Nina Pavlič 
Andrej Petelinšek

Vsi udeleženci so prejeli spominske medalje, najhitrejša v ciljnem sprintu pa tudi športne copate. Najhitreje je zadnjih sto metrov premagala Karolina Zbičajnik s časom 8,3 sekunde, najhitrejši moški je bil Žiga Zagoranski z 8,5 sekunde.

Tekle so vse generacije.
Andrej Petelinšek
Druga na pet kilometrov Martina Klančnik Potrč
Andrej Petelinšek
Drugi na pet kilometrov Jaka Mlekuž
Andrej Petelinšek
Tretji na pet kilometrov Filip Križnik
Andrej Petelinšek
Druga na deset kilometrov Mojca Turčin
Andrej Petelinšek
Ko Maribor laufa se tek začne in konča na tem trgu.
Andrej Petelinšek
Ponosni ati s hčerkama
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta