(FOTO) Mednarodni festival sodobnega plesa Platforma: V Mariboru bogato sobivanje plesalcev

07.09.2021 18:00
Platforma je ponudila devet raznolikih predstav, s pristnim aplavzom, sinergijami in željo o skupni mariborski produkciji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Platforma 2021 - festival sodobnega plesa - Maribor - Roza samorogi - La Macana (foto: Jorg Landsberg)
Jorg Landsberg

Letošnja Platforma, 15. mednarodni festival sodobnega plesa, se je zaključila z aplavzom. Nič manj pristen in močan ni bil kot prejšnja leta, četudi je bilo zaradi covida-19 obiskovalcev nekoliko manj. Pretekli teden so se v Mariboru (v Minoritski cerkvi, lutkovnem gledališču in Vetrinjskem dvoru) zvrstili devet predstav, spontani pogovori s plesalci in dokumentarni film. Glavna tema festivala je bilo sobivanje, predstave pa so tematizirale odnose. "Tiste odnose, ki so temelj bivanja, ne samo v umetnosti," izpostavlja Mojca Kasjak, umetniška in programska vodja Platforme, pri čemer misli odnos s samim seboj, odnos očeta in sina ali subtilnost zvoka in telesa.

Z Materijo Bena Novaka in v izvedbi šestih plesalk se je Platforma 2021 začela. 
Saša Huzjak

"Sedanji koronski časi, ki so polni omejitev in ukrepov, v kontekstu (so)bivanja predstavljajo velik izziv. Znotraj teh pogojev je umetnost bivanja in sobivanja zelo aktualna tema, saj odpira tudi vprašanja (ne)strpnosti, razhajanj, delitev na cepljene in necepeljene, spremenljivosti, sprejemanje nenehnih sprememb in novih načinov. Zanimalo nas je, ali znamo in zmoremo sobivati in iz katere perspektive sodobni plesni ustvarjalci preučujejo družbene, kulturne in politične konstrukcije sobivajočega telesa," je dogajanje podčrtala vodja Platforme. "Sobivanja in interakcij so zmožna le pretočna telesa, ko so vsi, fizični, energetski in čustveni nivoji v harmoniji. Vzpostaviti to harmonijo danes pa je umetnost," meni Mojca Kasjak.

Plesno-lutkovna predstava Po zabavi Thomasa Noona je pripovedovala o alter egu, ki ga je izražala uporniška lutka. 
Luis San Andres

Raznovrstnost plesnih zvrsti - gibalno-plesnih predstav, lutkovno-plesne predstave, plesno fizičnega gledališča, tipično sodobnih plesnih predstav, pogovori z ustvarjalci in s publiko, ki jo je zanimalo, kaj je izza predstave, dokumentarec Gibaj! Pleši svoje življenje Fanny Jean-Noël, ki pokaže osnovno človeško potrebo po plesu - je dokaz, da je Platforma ponudila velik, pester in bogat nabor. Enega od vrhuncev programa je uprizorila špansko-kubanska skupina La Macana, ki se je predstavila z Roza samorogi, med izstopajočimi so bili tudi hrvaška predstava Skupaj koreografinje Petre Hrašćanec, plesno-lutkovna predstava Po zabavi Španca Thomasa Noona in interaktivno Nadaljnje hiberniranje Indijca Jaskarana Ananda (intervju z njim objavljamo na strani 9). Maribor se je znova izkazal kot pomembno stičišče ustvarjalcev in umetnosti iz različnih delov sveta. Do zdaj je Platforma ponudila predstavitev 211 avtorjev, 383 izvajalcev, več kot 190 javnih dogodkov, plesnih predstav, strokovnih razprav, konferenc, umetniških laboratorijev in prikazov številnih umetniških projektov.

"Široka paleta zvrsti, predstav in umetnikov je smer za naprej. Želimo si tudi, da bi nastala kakšna skupna lastna produkcija v okviru mariborskih plesnih šol in plesalcev. Plesne šole v Mariboru so dobre in čas je, da začnemo sobivati tudi v odrski produkciji," je sklenila Mojca Kasjak.

Ana Romih je v Lahkotnosti parodirala instant prakse o osvobajanju posameznika. 
Matija Lukić
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta