Platforma sodobnega plesa: Raziskovanje ustvarjalnih refleksij

mh
31.08.2021 15:28
Od 31. avgusta do 5. septembra festival sodobnega plesa v Mariboru na več lokacijah - v Minoritih, Lutkovnem gledališču Maribor, v veliki dvorani in avditoriju pod hrastom ter Vetrinjskem dvoru
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alja Petrič in Vasko Atanasovski v (Od)zvenu trenutka 
Jože Požrl

S plesno-lutkovno predstavo Po zabavi španskega koreografa in plesalca Thomasa Noona se bo danes v Mariboru začela 15. Platforma sodobnega plesa. Tema letošnjega festivala je sobivanje, plesne predstave, ki so na programu, pa po besedah umetniške in programske vodje Mojce Kasjak tematizirajo odnose. Letos raziskujejo na tradicionalnem festivalu sodobnega plesa Platforma področje kreativnih refleksij, saj umetnost zmeraj reflektira določena stanja: v središču zanimanja bodo umetniški, izobraževalni, vzgojni vidiki, terapevtski pristopi in njihovi učinki. Prednost dajejo ustvarjalcem, ki so svoje priložnosti iskali zunaj Maribora. Bistvo kreativnosti je pogled iz različnih perspektiv oziroma zornih kotov. Dialog skozi proces dvojnega gibanja med angažiranostjo in opuščanjem, kot ga zagovarja Glaveanu, tako fizično kot na simbolni ravni, omogoča raziskovanje in kreiranje novih različnih perspektiv.

Umetnost reflektira osebne in družbene spremembe, pravi soustanoviteljica festivala Mojca Kasjak. Ustvarjalnost, izraznost, drznost in sporočilnost zrcali oziroma reflektira osebna, družbena in politična stanja ter jih vnaša v kulturno-socialna okolja v obliki transformacij, prenosa znanja na mlade, javnih razprav … S strokovnimi pristopi pomaga tudi skozi terapevtsko polje delovanja mnogim posameznikom in ranljivim skupinam. Reflektira se skozi različne vsebine. A politika jo je v zadnjem letu, zaradi preventive medicinskih izhodišč in iz strahu pred množičnimi epidemijami, stisnila v kot. Kljub ukrepom najde poti skozi nove oblike delovanja in išče nove modele ustvarjalnih povezav. Kreativne refleksije imajo zelo široko področje delovanja, ne nazadnje so dobrodošle tudi v vsakdanjem življenju slehernega posameznika.

"Sedanji časi, ki so polni omejitev in številnih drugih ukrepov, predstavljajo v kontekstu bivanja velik izziv. Znotraj teh pogojev je umetnost bivanja in sobivanja zelo aktualna tema, saj odpira mnoga vprašanja. Ali znamo in zmoremo sobivati in iz katere perspektive sodobni plesni ustvarjalci preučujejo družbene, kulturne in politične konstrukcije sobivajočega telesa, se sprašujejo gostujoči, ki se na letošnji Platformi predstavljajo z izbranimi koncepti," pravi Mojca Kasjak.

Do nedelje se bo v avditoriju in dvorani Lutkovnega gledališča Maribor zvrstilo devet plesnih in glasbeno-gibalnih predstav, pogovori z ustvarjalci in dokumentarni film.

Osrednji program plesnih predstav bo odprl koreograf in plesalec Tomas Noone iz Barcelone s plesno-lutkovno predstavo Po zabavi/After Party in profesionalni sodobni plesalec Beno Novak, ki se je plesno kalil v Salzburgu, Londonu in New Yorku, s predstavo Materija. Uradno odprtje festivala bo jutri v Minoritski cerkvi z glasbenim performansom s plesno improvizacijo (Od)zven trenutka Alje Petrič in Vaska Atanasovskega.

Eden od vrhuncev letošnjega programa bo tudi gostovanje španske skupine La Macana, ki se bo občinstvu predstavila v četrtek s predstavo Roza samorogi/Pink Unicorns. Skupino sta leta 2009 ustanovila mednarodno priznana avtorja Caterina Varela in Alexis Fernandez, ki sta sodelovala že z različnimi evropskimi gledališči.

Na letošnji Platformi sodobnega plesa se bo predstavil tudi indijski umetnik Jaskaran Anand, ki od leta 2015 živi in dela v Linzu. V Mariboru bo nastopil v soboto z interdisciplinarnim performansom Nadaljnje hiberniranje/Hibernating Further z zvočno-video inštalacijo in plesom.

Na festivalu bodo nastopile še Ana Romih s predstavo Lahkotnost, hrvaško-slovenska plesna koprodukcija Petre Hraščanec Skupaj/Skupa, premierno pa bo z novo predstavo Padati v ljubezen nastopila tudi April Veselko. Novost letošnjega festivala so Srečanja z umetniki oziroma vodeni pogovori z ustvarjalci, ki bodo po vsaki predstavi.

Festival se bo zaključil v nedeljo z dokumentarnim filmom Gibaj! Pleši svoje življenje/Move! Dance your life, ki na edinstven, poetičen in estetski način govori o plesu na različnih koncih sveta.

Platforma sodobnega plesa je leta 2007 nastala iz potreb plesne scene z namenom profesionalizacije, mreženja, povezav in sodelovanja v lokalnem, nacionalnem in mednarodnem prostoru. "Do zdaj je ponudila predstavitve 211 avtorjev, 383 izvajalcev in 190 javnih dogodkov, plesnih predstav, strokovnih razprav in konferenc, umetniških laboratorijev ter prikazov številnih umetniških projektov. Zato je čas za praznovanje. Na zdravje! Na umetnost! Na Platformo!" dodaja Mojca Kasjak.

Zadnji festivalski dan, 5. septembra, bo v avditoriju LGM pogovor Platforma v prihodnosti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta