(FOTO) Milijonar iz Bosne bi nad Lentom gradil stanovanja in podzemno garažo

Nina Ambrož Nina Ambrož
08.06.2021 03:00
Zaradi devetetažnega kompleksa, ki ga ob Dravi načrtuje Integral mostogradnja, vznikajo kritike. Izpostavljajo problematičen promet, prenaseljenost in zaprt dostop do reke
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na elitni lokaciji ob Dravi načrtujejo atraktiven, velik stanovanjsko-poslovni kompleks. 
Sašo Bizjak

"V Lavričevi ulici pajek odvaža avtomobile 24 ur na dan, redarji lahko pišejo listke po tekočem traku. Avti so nagneteni kar na pločnikih zaradi ambulante, ki nima ustreznega parkirišča, njihove zdravstvene storitve (magnetna resonanca, rentgen in tako dalje) pa koristi pol Slovenije. Poleg tega je cesta precej ozka. Kljub temu ljudje ob njej parkirajo in sredi ceste obračajo avte, ker drugje ne morejo," prometno situacijo v Lavričevi ulici opisujejo tamkajšnji stanovalci. "Čisti kaos," pripomnijo. Medtem ko smo se pogovarjali, se je izkazalo, da govorijo resnico. Pajek je v kratkem odvlekel dva avtomobila.

Ta ulica bo kmalu še bolj obremenjena. Investitor Integral mostogradnja družine Stanković tam načrtuje šestnadstropni kompleks s 45 stanovanji in podzemno garažo s 104 parkirnimi mesti. Mestna oblast župana Saše Arsenoviča projekt podpira in tudi mestni svetniki, razen nekaj izjem, so zanj dvignili roko. Kaj bo Maribor s to gradnjo pridobil? Moderno, zanimivo stavbo za Mariborčane in regijo na atraktivni lokaciji, tako rekoč v prvi vrsti ob Dravi? Ali za nekaj bogatih priseljencev, ki si bodo lahko privoščili luksuzna, draga stanovanja? Tudi kakšno igrišče, klopi?

Tik ob reki, na vodovarstvenem območju

Velika, razvita mesta in odgovorni voditelji najboljše prostorske rešitve iščejo z urbanističnimi in arhitekturnimi natečaji. Tako dobijo dober nabor idej. Sploh kadar gre za senzibilne lokacije, ki imajo edinstven pomen. Takšno območje je v igri v tem primeru - ekološko občutljivo, vodovarstveno, ki hkrati predstavlja identifikacijsko točko mesta in Mariborčanov. Tik ob Dravi je. Vendar je zemlja v zasebni, investitorjevi lasti. Zasnovo za atraktivni stanovanjski kompleks na elitni lokaciji ob reki je za Integral mostogradnjo pripravil arhitekt Miha Fujs. Na pobudo investitorja je nastal občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), ki se mariborskega mestnega sveta ni posebej dotaknil, svetniki so ga v prvi obravnavi konec maja potrdili.

V tem dokumentu je predstavljeno, da gre za dobrih 4800 kvadratnih metrov veliko območje na levem bregu Drave, ki leži južno od Lavričeve ulice, zahodno ob Strmi ulici in severno od pešpoti na nabrežju Drave. To je na skrajnem zahodnem delu Lenta, ki je s Studenško brvjo povezan z desnim bregom Maribora. Predvidena je izgradnja terasastega objekta v obliki črke u, ki ima razgibane, neenakomerne višine in ravno streho. Kompleks se stopničasto dviguje od jugovzhoda, kjer so predvidene štiri etaže (dve v kleti, pritličje in nadstropje), proti severu, kjer načrtujejo devet etaž (dve v kleti, pritličje in šest nadstropij). Od brežine Drave je kompleks oddaljen 15 metrov, kar je zakonsko določen minimum, koliko blizu reke je še mogoče graditi. Maksimalni višinski gabarit stavbe je slabih 24 metrov. Stanovalci naj bi se v kletno garažo pripeljali in odpeljali preko klančine na zahodni strani objekta in iz Lavričeve ulice. Na zunanji zahodni strani objekta je načrtovanih 16 parkirišč in sedem na severu. Na vzhodu je predvideno otroško igrišče.

Civilna pobuda predlaga zeleno območje

Stavbo v Lavričevi ulici, v kateri je zdaj Gradis, hčerinska firma Integral mostogradnje, bodo porušili. Gradis bo imel prostore v novogradnji, kjer so v pritličju predvideni gostinski, trgovski, zdravstveni in drugi lokali. Ocena je, da se bo v stanovanjski kompleks priselilo 142 ljudi. Ti bodo, tako opozarja elaborat ekonomike k OPPN, imeli težave z zdravstveno oskrbo, ker v mreži javnega primarnega zdravstva v bližini načrtovane gradnje ni dovolj prostora.

Andrej Hozjan v večno zaparkirani Lavričevi ulici. Ali so urbanisti ob novem gradbenem projektu sploh razmišljali o obstoječih težavah stanovalcev in bodočih? 
Andrej Petelinšek

Dr. Andrej Hozjan, predstavnik civilne pobude stanovalcev iz Lavričeve ulice, se sprašuje, ali so urbanisti in načrtovalci sploh razmišljali o že obstoječih težavah stanovalcev tamkajšnjega kareja in morebitnih bodočih. Izpostavlja več kompleksnih problemov, od prenaseljenosti do dovozne ceste, prometno natrpane Lavričeve ulice, "pod katero je zaklonišče za tri vhode Lavričeve 14, 16 in 18 in sega do tretjine pod cestišče. Vprašanje je, kako bodo tu vozili težki tovornjaki in kako bo potekala izgradnja, ki bo zagotovo trajala več kot eno leto in povzročila vrsto doslej neznanih problemov." Hozjana skrbi tudi nabrežje z gostinskimi lokali, ki so predvideni na južni strani objekta. "Na predstavitvi smo od arhitekta slišali, da naj bi bila tik pred sprehajalno potjo ob Dravi ploščata površina za gostinske dejavnosti, medtem ko je na načrtu vrisana zelena površina, tako da trenutno sploh ne vem, kaj na tistem pasu bo, ali zelenica ali ploščad s senčniki, mizami, stoli ..." Predlog civilne pobude je, da bi bilo celotno območje OPPN zeleno, brez zazidljivih površin.

Stankovićevi postavili imperij na Balkanu

Da se načrtovani objekt morfološko prilagaja okoliški pozidavi, je v imenu investitorja Integral mostogradnje spregovoril Srdjan Brković, direktor Gradisa, mariborskega biroja za projektiranje, ki je v lastništvu Integral mostogradnje. Študije o zazidavi premlevajo že več kot deset let, pravi. "Objekt Gradisa je v slabem stanju in potreben obnove. Po veliki krizi leta 2012, ko so propadli slovenski velikani panoge, je Gradis kupilo podjetje Integral mostogradnja in ga rešilo pred usodo drugih. Že takrat se je razmišljalo, kakšna prenova bi bila smiselna. Sodoben, lokaciji primeren novi objekt na Lavričevi bo, namesto sedanjega degradiranega območja, naš prispevek k celovitemu izgledu prenovljenega Lenta," je pojasnil Brković.

O investitorju je povedal: "Podjetje je v lasti družine Stanković. So lastniki več podjetij pri nas in v tujini, zlasti na območju bivše skupne države in imajo veliko izkušenj na področju gradbeništva in turizma." Njihov Integral iz Banjaluke je skozi privatizacijo in prevzemanje družb postal imperij, ki obvladuje milijonske (javne) posle. Zaradi prijateljstva s politikom Miloradom Dodikom bosanski mediji Slobodana Stankovića označujejo za "najljubšega Dodikovega tajkuna". Slovenski mediji so pred leti poročali o razvratu na Stankovićevi jahti, parkirani v Portorožu, in o njegovih poslovnih ambicijah v Sloveniji.

V Mariboru bodo gradili s kreditom in lastnimi viri

Integral mostogradnje obvladujejo Maja Praštalo in Tamara Regodić- Stanković iz Banjaluke ter Slavica Stanković, žena Slobodana Stankovića, s katerim imata prebivališče v Celju. Podjetje je imelo lani le 98.000 evrov prihodkov in štirikrat več bilančnega dobička. Mariborski projekt naj bi financiralo s posojilom in lastnimi viri. Vrednosti investicije Brković ni želel opredeliti, prav tako ne predvidene prodajne cene za stanovanja, ker "bo verjetno treba še kakšno malenkost uskladiti".

Sašo Bizjak

Ena teh "malenkosti" bi lahko bil prehod do nabrežja Drave, ki ga investitor ignorira. Njegov kompleks namreč zapira prostor, četudi stari zazidalni načrt narekuje nemoten dostop do rekreativnih poti ob Dravi in več prečnih prehodov. Da bodo to še pretehtali, je obljubil Brković. Zaveda se prometnih težav v Lavričevi ulici, a problem ni njihov, ozko gleda. Novi projekt te usode naj ne bi poslabšal. Podzemne garaže bi lahko problem ublažile, meni Srdjan Brković.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta