(FOTO) Narodni dom Maribor poziva kulturne institucije v državi: Skupaj v boj za kulturo. Ste z nami?

Branka Bezjak
28.04.2021 02:00
Iz Narodnega doma Maribor pozivajo vse, ki delajo v kulturi, da se jutri pet pred dvanajsto s kratkimi nastopi na balkonih pridružijo pozivom, da je skrajni čas za ponovno odprtje kulturnih prizorišč.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V okviru pobude Pet pred dvanajsto je glasba z balkonov v središču Maribora zazvenela že dvakrat (na posnetku Tadej Vesenjak med nastopom na Glavnem trgu), zdaj želi Narodni dom akcijo razširiti na vso državo. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Naj z balkonov kulturnih institucij in mestnih znamenitosti zazveni živa glasba, naj se zasliši živa beseda slovenskih pesnikov in dramatikov, naj oživijo lutke, naj mimoidoče razveseli likovna stvaritev ali plesna figura. Varno in brez kršenja odlokov ponudimo mimoidočim vsaj trenutek užitka ob kulturi - v živo. Javnosti in odločevalcem pa pošljimo jasno sporočilo, da je napočil skrajni čas za odpiranje prizorišč ter dvoran in reševanje kulturnega sektorja," so v Narodnem domu Maribor pozvali kulturne institucije, umetnike in posameznike, po vsej Sloveniji, ki delujejo v kulturi, da jutri, v četrtek, 29. aprila, nastopijo pet pred dvanajsto in se tako pridružijo sporočilu političnim odločevalcem, da so področje kulture potisnili na rob preživetja.

Andrej Petelinšek

Želijo vedeti, kako lahko delajo

Tudi zadnje sproščanje je zastavljeno tako restriktivno, da se ob omejitvi desetih obiskovalcev (ali manj, če je prostor manjši) v zaprtih prostorih praktično nikomur ne splača zagnati celotnega produkcijskega kolesja, organizirati dogodka, opozarjajo. "Želimo samo vedeti, kako in pod katerimi pogoji smemo delati, in to v živo. Ne zanikamo virusa, ne marginaliziramo nevarnosti bolezni, zdravstvene krize, skrbi za varovanje zdravja in solidarnosti za zaščito najšibkejših. Ne nasprotujemo strokovno utemeljenim ukrepom. A zahtevamo sogovornika, ki nam bo povedal, kako," je povedal direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina.

Vladimir Rukavina: "Trmastega vztrajanja odločevalcev pri prepovedi prirejanja kulturnih prireditev ni več mogoče razumeti drugače kot povsem politično odločitev."
Sašo Bizjak

Da se da, so po državi dokazali s številnimi dogodki, ne nazadnje z lanskim Festivalom Lent, izpostavi Rukavina. "S kulturniki smo pripravili dobre, skrbno premišljene in učinkovite rešitve ter jih ob tesnem sodelovanju s stroko ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov in strogem inšpekcijskem nadzoru izvedli brez povečanja števila okužb. Tudi strokovne študije iz tujine kažejo, da je ob upoštevanju premišljenih ukrepov obiskovanje kulturnih prireditev, predvsem na prostem, pa tudi v zaprtih prostorih varno. A namesto da bi pristojni te izkušnje in dokaze uporabili v prid varni normalizaciji življenja, so nas ponovno zaprli," opozarja Rukavina. Vztrajanje pri prepovedi prirejanja kulturnih prireditev zato razume kot politično odločitev in popolno brezbrižnost do tega segmenta javnega življenja. Rukavina je pobudo, ki so jo poslali kulturnim institucijam v Sloveniji, sklenil z vprašanjem: "Ste z nami?"

Sašo Bizjak

Splet ne more biti nadomestilo

Že dvakrat je pod okriljem poziva Pet pred dvanajsto zazvenela glasba z balkonov v središču Maribora, sedaj želijo akcijo razširiti na vso državo, saj menijo, da bodo s skupnimi močmi (u)slišani. In Marjan Rajbenšu, ki vodi projekt, pravi, da imajo dober odziv vse od Obale do Prekmurja. "Seveda nismo niti zahtevali, da se nam oglasijo. Kako in ali se bodo odločili nastopiti na tak način, je njihova odločitev. Predvsem pa mora biti vse skupaj izvedeno varno, da ne bi bilo morebiti težav z represivnimi organi. Želimo zgolj med drugim opozoriti, da če so lahko trgovine in terase odprte, se lahko odvije tudi kulturni dogodek, vsaj na prostem," še doda Rajbenšu.

Andrej Petelinšek

Med tistimi, ki bodo v Mariboru sodelovali, je tudi Lutkovno gledališče Maribor. Eden od njihovih tehnikov bo nastopil s kitaro, je povedala direktorica Katarina Klančnik Kocutar, ki se pridružuje stališču, da se prireditev zgolj za deset obiskovalcev ne more izvesti in da splet ne more biti nadomestilo za doživetje kulture v živo. "Modele varnega obiskovanja predstav smo že izvajali v jesenskem času, preden so nas sredi oktobra lani spet zaprli. Praksa torej je, vse je narejeno in funkcionira," poudari Klančnik Kocutarjeva.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta