(FOTO) Nova poslovilna dvorana na pokopališču Pobrežje za nadstandardno slovo od mrtvih

Nina Ambrož
29.06.2021 17:14
Z novo poslovilno dvorano ob pokopališču na Pobrežju bodo omogočene bolj intimne poslovilne slovesnosti, je na otvoritvi večnamenskega kompleksa poudarila direktorica Pogrebnega podjetja Maribor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novo poslovilno dvorano na Pobrežju sta odprla direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek in župan Saša Arsenovič. 
Igor Napast

Ob starem meščanskem pokopališču na Pobrežju je Pogrebno podjetje Maribor postavilo nov večnamenski kompleks z dvorano, namenjeno slovesu od umrlih, in s prostori za žalujoče ter izborom žar. Objekt temnih, sivkastih barv znotraj in zunaj, v kombinaciji z lesom, in okolico sta zasnovala arhitekt Mihael Miholič in krajinski arhitekt Robert Gostinčar, izvajalec gradbenih del je bila lenarška Lipa. Sodobni prizidek k obstoječemu pokopališkemu objektu sta danes opoldne svečano odprla direktorica Pogrebnega podjetja Maribor in Holdinga Maribor Lidija Pliberšek in župan Maribora Saša Arsenovič. Dvorano je torej odslej mogoče uporabljati, najeti.

Igor Napast

V dvorani je 72 sedežev in sodobna oprema

Direktorica Lidija Pliberšek je povedala, da je objekt posledica ideje občanov in obiskovalcev pokopališča iz leta 2019. Strinjali so se s pobudo ljudi in se odločili za moderen prostor, v katerem se svojci lahko intimno poslovijo od najbližjih. "Z novo poslovilno dvorano bodo omogočene bolj intimne poslovilne slovesnosti, z manjšimi vplivi motečega hrupa ob prometni Cesti XIV. divizije in vremenskih nevšečnosti," je opisala Darja Kukovičič, vodja splošne in tržne službe Pogrebnega podjetja Maribor. V dvorani je 72 sedežev za udeležence pogrebne slovesnosti, nameščena bo sodobna avdio in video oprema. Kukovičičeva je pojasnila, da "sedanje mrliške vežice na pokopališču Pobrežje, ki so arhitekturno zaščitene, ostajajo v uporabi tudi nadalje. Na željo svojcev se bo lahko celotna pogrebna slovesnost s pogrebnim moštvom in zunanjimi izvajalci za izvedbo celotnega obreda odvijala v novi poslovilni dvorani."

Poslovilna dvorana je nadstandard in nadgradnja vežic, ki so osnovni element in obvezna javna gospodarska služba, je dejala Pliberškova. Namenjena bo različnim aktivnostim, slovesom, delavnicam, srečanjem itd. Kaj nadstandard pomeni v finančnem smislu, še niso natančno opredelili. Koliko bo treba plačati za najem poslovilne dvorane, bo znano v prihodnjih dneh, napovedujejo v podjetju. Pogoji naj bi bili enaki, kot veljajo za najem kapele na pobreškem pokopališču. Lidija Pliberšek obljublja, da se bodo "trudili, da bo tega nadstandarda lahko deležen vsak, ki si bo to želel".

Igor Napast

​Župan: "Poskrbeli smo za končno postajo"

Polmilijonsko investicijo, eno največjih podjetja nasploh, je financiralo Pogrebno podjetje Maribor v celoti s kreditom. Izvedba oziroma gradnja je trajala približno devet mesecev. V času izrednih koronskih razmer se je podjetje odločilo za nov krematorij oziroma širitev krematorija z novo pečjo na pokopališču Dobrava, ki bo služil celotni regiji, ne le Mariboru. Stal naj bil okoli 1,2 milijona evrov.

Igor Napast

​Župan Arsenovič se je zahvalil Pliberškovi, da ji je kljub kriznim razmeram zaradi koronske epidemije uspelo pripeljati projekt večnamenskega kompleksa na Pobrežju do konca. Dejal je, da je prvič v pogrebnih prostorih vesel namesto žalosten kot običajno. Investicijo dojema kot razvojno in uspešno. "Mislim, da je pot človeka jasno določena z začetkom in koncem, in prav je, da je na koncu svojcem čim lažje in se lahko v miru poslovijo od svojih najdražjih. Poskrbeli smo tudi za to končno postajo," pravi župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta