(FOTO) Ograja, električni pastir, napajalniki ... Priprave za prašičjo farmo ob stanovanjskem naselju v Mariboru v polnem razmahu

Igor Selan Igor Selan
02.02.2022 19:25

Na Pekrski 61 na Studencih so ta teden pričeli postavljati ograjo ter nameščati električnega pastirja, napajalnike, krmilnike in zavetišče za živali; obiski inšpekcij se vrstijo, a doslej še nobena ni ugotovila nepravilnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na MČ Studenci sta se doslej zaradi prašičje farme obrnila le dva zaskrbljena občana.

Igor Napast

Dan, ko naj bi Studenčani dobili nove sosede, zdrave, razposajene, družabne in glasne krškopoljske prašičke, kot je pisalo na letakih, s katerimi so o novi dejavnosti obveščali okoliške prebivalce, je vse bližje. Prav ta teden so namreč na kmetiji na Pekrski 61 na Studencih pričeli pripravljalna dela, v okviru katerih so na 2500 kvadratnih metrov velikem zemljišču čez cesto doma starostnikov Dom pod gorco in v neposredni bližini stanovanjskega naselja pričeli postavljati dvojno ograjo ter nameščati električnega pastirja, napajalnike, krmilnike in zavetišče za živali. Kot pove Aleksandar Jovanović, ki zastopa lastnico kmetije, 81-letno Angelo Šerbec, bodo živali pripeljali konec marca: "Držimo se prvotnega načrta, čez dober mesec bodo namreč pogoji za živali najbolj ugodni. Še naprej je plan na prostem gojiti okrog 50 prašičkov."

Inšpektorji si podajajo kljuko

Na kmetiji, ki svoje dejavnosti še sploh ni začela, se v teh dneh izmenjujejo inšpektorji. Kot je znano, jih je že prejšnji mesec obiskala občinska inšpekcija, a ni ugotovila nepravilnosti, ta teden pa jih je obiskal tudi veterinarski inšpektor. "Tudi ta je k nam prišel na podlagi prijave, a prav tako ni ugotovil nobenih nepravilnosti, ker živali tu sploh še ni," pove Jovanović.

Igor Napast

Kot še doda Jovanović, ga preseneča napoved župana Saše Arsenoviča, da občina aktivno išče rešitve, ki bi onemogočile ustanovitev prašičje farme na Studencih. "Sklepam, da je župan izjavil, da namerava rejo živali v bližini urbanih naselij preprečiti na celotnem teritoriju občine. Preseneča me, da si nekdo domišlja, da bo lahko zaradi lastnega prepričanja onemogočil osnovno kmetijsko dejavnost kmetov na kmetijski zemlji. Še posebno, če to izjavi otrok veterinarja. Sklepam, da se je mogoče malo prenaglil. Naj še enkrat poudarim, da nam ob strani stoji kmetijsko-gozdarska zbornica, stanovska organizacija kmetov, ki nam je z vsemi svojimi strokovnimi službami na voljo za nasvete, prav tako so se na nas obrnili številni rejci krškopoljskih prašičev in nam ponudili logistično in drugo pomoč. Odzivi so zaenkrat res pozitivni, nekaj negativnih reakcij je bilo zaznati pri nekaterih sosedih, katerim pravice do mnenja ne oporekam. Se je pa na nas obrnila tudi odvetniška pisarna iz Ljubljane in nam ponudila pravno zaščito, če bi slučajno prišlo do kakršnihkoli težav."

O farmi prihodnji teden tudi svet MČ Studenci

Naj spomnimo, lastnica kmetije je že leta 2005 prvič zaprosila za spremembo namembnosti zemljišča, a ji občina, kljub temu da je dovolila spremembo namembnosti praktično vseh okoliških zemljišč, te ni odobrila. Ker tudi kasnejša prizadevanja za spremembo namembnosti niso obrodila sadov, se je Šerbčeva odločila kmetijsko dejavnost, za katero ima vsa potrebna dovoljenja, zdaj ponovno obuditi, saj zgolj s pokojnino, ta znaša okrog 350 evrov, ne more preživeti.

O ustanovitvi prašičje farme bo prihodnji teden razpravljal tudi svet Mestne četrti Studenci. "To točko imamo na dnevnem redu, čeprav je reševanje tega vprašanja v domeni občine. Pritožb občanov do zdaj ni bilo veliko, na nas sta se obrnila zgolj dva občana, ki pa jima prav veliko nismo mogli pomagati, ker informacij nimamo veliko. Ob epidemiji je tudi to razlog, da se za zdaj nismo odločili za sklic zbora občanov," pove predsednik MČ Studenci Janez Šauperl.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta