V družbi Hisense bi zaposlili okoli petsto ljudi, v Velenju, Mariboru in Ljubljani iščejo predvsem inženirje

Rozmari Petek Rozmari Petek
03.02.2022 06:00

V slovenskem delu korporacije Hisense ali bivšem Gorenju iščejo številne kadre, tudi za novoustanovljeni Center za raziskave in razvoj na velenjski lokaciji; potrebujejo tudi Mariborčane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi izolacij in karanten zdaj tudi v podjetju Hisense opaznejše težave pri organizaciji proizvodnega procesa  
Hisense Europe Electronic

Iz podjetja Hisense, o katerem smo včasih poročali v zvezi z nameravanimi odpuščanji, znova prihajajo dobre novice – ponovno iščejo nove sodelavce. Ne gre le za dela v proizvodnji, ki so sicer zadnje obdobje najbolj iskana, temveč iščejo tudi strojnike, tehnologe in raziskovalce.

"Za delo v novoustanovljenem Centru za raziskave in razvoj Hisense Europe, na lokaciji podjetja Gorenje v Velenju pa tudi z enotami v Ljubljani in Mariboru iščemo večje število inženirjev tehniške stroke, konkretno okrog 80 inženirjev strojništva, elektrotehnike, mehatronike in računalništva, pa tudi več inženirjev strojništva ali elektrotehnike za tehnologijo in operativni razvoj ter inženirjev računalništva in informatike za informatiko. Ker je strokovnjake za raziskave in razvoj zelo težko dobiti, prav tako smo v zadnjih dveh letih podjetja večinoma naredila velik napredek pri delu na daljavo, smo se odločili, da službo približamo bodočim sodelavcem in tako se inženirji lahko zaposlijo v našem razvojnem oddelku v Velenju ali pa v Mariboru ali Ljubljani. Prav tako bo delo v družbi Hisense Gorenje Europe dobilo več nabavnikov in drugih strokovnjakov v različnih oddelkih," je pojasnila Mateja Celin iz službe korporativnega komuniciranja.

Tuji delavci morajo ostati vsaj leto dni

V proizvodnem delu podjetja v Velenju, ki še edino nosi ime Gorenje, bodo zaposlili od 250 do 400 novih sodelavcev, "ob tem pa bomo v Gorenjevih tovarnah zaposlili še 60 tehnologov, strojnikov, vzdrževalcev in blagovnih manipulantov," opisuje Celinova. Kot obljubljajo kandidatom, bodo ti v njihovem novem centru za usposabljanje že pred nastopom dela v proizvodnji spoznali osnovne postopke dela.

"Novim sodelavcem iz drugih držav omogočamo tudi brezplačne tečaje slovenščine," dodaja. Že v preteklosti so si morali pomagati tudi s tujimi delavci. Tako bo, če delavcev ne bodo dobili doma, tudi tokrat. "V podjetju Hisense Europe že ves čas zaposlujemo tujce, ne le za delo v proizvodnji, pač pa tudi na druga delovna mesta (predvsem razvojniki, inženirji), saj smo mednarodna skupina in tako stičišče sodelavcev iz različnih držav. Če govorimo samo o proizvodnih delavcih tujcih, smo jih nekaj zaposlili lani, ko v času močno povečane proizvodnje nismo dobili dovolj domače delovne sile, saj se je domači trg dela praktično izpraznil in smo bili tako mi kot tudi številna druga proizvodna podjetja prisiljeni poseči po tej obliki zaposlovanja." Pa takšni delavci potem pri njih tudi ostanejo? "Če gre za prvo zaposlitev, mora tujec ostati v podjetju vsaj eno leto, šele nato je prost na trgu dela in lahko odide k drugemu delodajalcu. Takih je bilo okrog 25 odstotkov tujih delavcev v proizvodnji, s katerimi smo sodelovali. Torej ne gre za prevladujoč trend," pravi sogovornica.

Številne možnosti dodatnih izobraževanj

Poleg proizvodnih delavcev, vzdrževalcev, strojnikov, blagovnih manipulantov in skladiščnikov, nabavnikov, različnih inženirjev in orodjarjev iščejo tudi kuharje in natakarje. Vsem obljubljajo stimulativne pogoje dela, predvsem na področju izobraževanja, kar je bilo že pred leti stalnica Gorenja.

"Ves čas spodbujamo pridobivanje novega znanja, zato veliko pozornosti namenjamo različnim oblikam izobraževanja in izpopolnjevanja, s študijem ob delu pa zaposlenim omogočamo tudi dvig formalne izobrazbe. Na rednih letnih razgovorih z vsakim sodelavcem oblikujemo individualni razvojni načrt z jasnimi cilji, tako da vsi naši zaposleni aktivno sodelujejo pri razvoju lastne kariere. Z omogočanjem praktičnega pouka, strokovne prakse ter štipendijami pa mladim omogočamo, da nas spoznajo že v času njihovega šolanja in se po zaključku študija zaposlijo pri nas na področjih, ki jih zanimajo in so jih imeli v času praktičnega izobraževanja priložnost spoznati. Veliko pozornosti posvečamo številnim ukrepom za ohranjanje in krepitev zdravja zaposlenih. Imamo svoje društvo za rekreacijo, v vsakem oddelku promotorje zdravja, ekipa strokovnjakov skrbi za ergonomijo delovnih mest, zadnji dve leti pa se še posebej skrbno posvečamo izvajanju preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Za izboljševanje delovnih razmer skrbimo tudi s projektom organizacijske kulture," opisujejo v svojem povabilu k sodelovanju. Ob tem dodajajo, da lahko njihovi sodelavci, predvsem inženirji, glede na to, da bodo postali del korporacije z več kot 70 tisoč zaposlenimi, spoznavajo raznolika delovna mesta in sodelujejo s kolegi na drugih področjih ter tako svoje znanje še nadgradijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta