(FOTO) Poostren nadzor redarjev: Kako se lastniki psov držijo pravil v Mestnem parku

Tijana Belca
30.03.2021 02:00
Redarji ob nadzoru nad spuščenimi psi v Mestnem parku niso zaznali kršitev. Kje zaznajo več kršitev in zakaj Maribor še nima pasjega parka, kjer bi lahko pse spustili s povodcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lastniki psov se večinoma zavedajo, da svojih ljubljenčkov ne morejo prosto spuščati. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Mariborski redarji so po poostrenem nadzoru na območju za pešce v središču mesta tokrat pod drobnogled vzeli problematiko prostega gibanja psov in puščanja njihovih iztrebkov v Mestnem parku. Psi morajo biti namreč pripeti na povodec, lastniki pa bi morali pobirati iztrebke. Ob tem je prepovedano vodenje psov na otroška igrišča.

​''Namen nadzora je ozavestiti ljudi o pravilnem ravnanju - lastniki psov se zavedajo, da vršimo redne nadzore in bodo v primeru kršitev kaznovani, sočasno pa prisotnost redarske službe daje ljudem, ki se bojijo psov, občutek, da je njihova varnost zagotovljena," je razložil mestni redar Robert Merc.

V Mestnem parku se obiskovalci najbolj držijo reda. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Kazen 62,59 oziroma 200 evrov

Kdor psa nima na povodcu, ga oglobijo za 200 evrov, za druge prej omenjene kršitve - vodenje psa ob otroških igralih in puščanje iztrebkov na javnih zelenih površinah - pa je kršitelj kaznovan z globo 62,59 evra. ''Kazni so že leta iste,'' razlaga Merc. Ob tem poudari, da letos še niso napisali nobene kazni. Ko do kršitelja pristopijo prvič, ga na nepravilno ravnanje namreč le opozorijo in povedo višino globe. ''Sicer je res odvisno od lastnika psa, večinoma pa, ko nas že od daleč opazijo, takoj pripnejo pse, tako da konec koncev kazni za prekrške sploh ne izrekamo. Ko pa istega kršitelja vidimo večkrat, je kazen neizogibna,'' je pojasnil Merc.

Park je bil v času izvajanja nadzora minuli petek popoldan poln ljudi, predvsem otrok in mladine. ''Že tukaj, ob tolikšni zasedenosti parka, se lastniki psov zavedajo, da svojih ljubljenčkov ne morejo prosto spuščati," ugotavlja Merc. Večina kršitev se namreč zgodi pozno zvečer, ko park ni tako zaseden, kljub temu pa je Mestni park lokacija, kjer se obiskovalci najbolj držijo reda. Več kršitev zaznajo na drugih lokacijah - pod Pohorjem na zelenih površinah, okrog Borštnikovega naselja in Borove vasi. ''Tam namreč mnogi mislijo, da so zunaj urbanega območja, a zaradi velikega števila sprehajalcev pravila še vedno veljajo," pojasnjuje Merc.

Sašo Bizjak

Kdaj bo zaživel pasji park?

Takšni nadzori po navadi trajajo več dni po eno ali več ur, lahko so redni ali izredni. Vse je odvisno od razpoložljivosti kadra. Trenutno so kadrovsko oslabljeni, saj imajo nekaj poškodovanih redarjev, pove Merc. Akcije planirajo iz dneva v dan. Jih pa meščani velikokrat pokličejo zaradi domnevnih kršitev. "Mnogi se pritožujejo, da je veliko kršitev, a jih je v resnici zelo malo. Ko dobimo kakšno prijavo, moramo iti na teren, a kršitelja v njegovem kratkem času obiska Mestnega parka težko ujamemo," razloži Merc.

Sašo Bizjak

Najpogostejše vprašanje, ko pristopijo do kršiteljev, je, kje sploh lahko spustijo psa s povodca. "Na žalost nikjer," pove Merc. "Maribor v tem trenutku nima urejenega niti enega pasjega parka. Občina dela, da bi to spremenila, ampak ni preprosto. Treba je namreč imeti ograjen in zaščiten prostor, kjer se vzdržuje red in skrbi za čistočo. Težko je najti površino, ki je ločena od ljudi. Nekaj časa je bil na črno pasji park v Parku mladih. Tam so se zaradi hrupa pritoževali tamkajšnji prebivalci. Ob večerih se je namreč dogajalo, da so lastniki psov tam popivali. Kljub temu so sami vzdrževali čistočo,'' še pove Merc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta