(FOTO) Prvi dan plačljivega parkiranja pod Pohorjem: Pločevina se je preselila k Habakuku

Jasmina Cehnar
16.04.2021 16:39
Prvi dan novi parkirni režim pod Mariborskim Pohorjem ni povzročal pretirano hude krvi, a obiskovalci so zaskrbljeni, da bodo prej ali slej plačljiva vsa tamkajšnja parkirišča.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na prej polno parkirišče zdaj zapeljejo le redki avtomobili. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Vedno polno parkirišče pod spodnjo postajo Pohorske vzpenjače na prvi dan, ko je Marprom uvedel parkirnino, bolj kot ne sameva. V petek opoldne je bilo na njem parkiranih dober ducat avtomobilov, tudi takih voznikov, ki niso bili seznanjeni s tem, da je v neposredni bližini možno parkirati brezplačno. "Čisto brezveze. Ne razumem, zakaj so morali to narediti," ni bila zadovoljna pohodnica Manja, ko je za uro parkiranja plačala 70 centov.

Majhenič: Interes ni služiti s parkirninami

Avtomobilska pločevina se je tako pričakovano preselila na bližnje brezplačno parkirišče pri hotelu Habakuk. Med vozniki, ki so avto pustili tam, zaradi novega režima ni bilo pretirano hude krvi, a tudi ne odobravanja. Da se s takimi potezami ljudi odvrača od gibanja, so menili nekateri. "Ni mi problem parkirati malo dlje stran, ampak bojim se, da tudi to kmalu več ne bo zastonj. To je pač kapitalistični pristop, ki zaračuna povsod, kjer se le da," je, razmišljal upokojenec Zdravko. Nobeden od sogovornikov sicer ni bil informiran o tem, da bo brezplačno parkiranje pod vzpenjačo še naprej zagotovljeno Marpromovim strankam. "Po svoje je plačljivo parkirišče tudi pametna poteza, ker če prideš sem smučat, pa ne moreš parkirati v bližini spodnje postaje vzpenjače, tudi ni 'fajn'," je ob tem podatku razmišljala Pia.

Do kdaj bo brezplačno parkirišče pod hotelom Habakuk, se sprašujejo obiskovalci Pohorja.
Andrej Petelinšek

Bernard Majhenič, direktor Marproma, je pojasnil, da so se za spremembo režima odločili, ker so v normalni sezoni parkirišče vsak dan z okoli 120 vozili zasedli zaposleni na Pohorju in pod Pohorjem. To je pomenilo, da je bila njihovim gostom na voljo le polovica kapacitet. Po Majheničevih besedah interes Marproma ni služiti s parkirninami, ampak obiskovalcem Pohorja, ki tam pustijo kak evro, z urejenim parkiriščem zagotoviti celovito storitev. "Z vso odgovornostjo trdim, da parkirišče ne bo pokrivalo svojih obratovalnih stroškov, definitivno pa bo prinašalo dodano vrednost tistim, ki nas na Pohorju obiščejo," je povedal. Ob tem je prepričan, da nova ureditev ne bi smela biti problematična ne za pohorske delavce ne za pohodnike. Za oboje se namreč spremeni le to, da imajo do spodnje postaje vzpenjače nekaj metrov več.

Andrej Petelinšek

Do zastonj parkiranja tudi gostje lokalov

Tako kot uporabnikom Marpromovih storitev, torej kupcem dnevnih vozovnic in imetnikom mesečnih, sezonskih, polletnih in letnih vozovnic, bo brezplačno parkiranje še naprej omogočeno tudi za stranke nekaterih gostincev, med njimi La Cantine, Gondola bara, Koče na Trikotni jasi in koče Koče. Parkirni listek bodo svojim gostom izdajali gostinci sami, Marpromove stranke pa ga dobijo pri blagajni pod Pohorjem.

Majhenič je še povedal, da bodo skušali čimprej asfaltirati tudi spodnji del parkirišča pod hotelom Habakuk. Ga bodo nato zaračunavali? "Dokler bo upravitelj na Pohorju Marprom, to je predvidoma do decembra letos, zagotovo ne. Kako bo naprej, pa bo odvisno od Športnih objektov Maribor," je odgovoril Majhenič.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta